WK Jeugd Visueel gehandicapten (9 + 10)

Verslag 9

Vandaag had ik een dagje vrij, in ieder geval wat schaken betreft. Er stond namelijk wel een afspraak gepland met twee van de mede-organisatoren van Sergio, Bojana en Andrea, en nog een Griekse en een Colombiaanse om naar het huis van Tito te gaan. De Colombiaanse kwam helaas niet opdagen, maar met zijn zessen zijn we uiteindelijk die kant op gegaan. Het huis waar de voormalige leider van Joegoslavië heeft gewoond, wordt the House of flowers genoemd. Er was een behoorlijk grote tuin met heel veel beelden, dus het had evengoed the House of statues kunnen heten. Er was ook een museum over de geschiedenis van Joegoslavië. Er waren vooral veel geschenken van andere landen te zien, onder meer kleding, wapens en muziekinstrumenten. Het was wel leuk om op die manier iets van de geschiedenis mee te krijgen. Vervolgens hebben we nog een kerkje bezocht, de St. Petk-chapel. De Griekse dame heeft nog een souvenir gekocht en toen zijn we teruggegaan naar het hotel.

Daarna begon ronde 7, maar helaas was ik deze ronde vrijgeloot. Daardoor kon ik wel beter de andere partijen volgen. Guus vertelde me wat er op de verschillende borden gebeurde. Zo maakte ik het mooie slot mee van de partij aan bord 1, waar Stanislav Babarykin (2299) zich door een mooie overwinning op Inani Darpan, mijn tegenstander uit ronde 5, zo goed als zeker stelde van de winst in deze groep. Met een punt voorsprong en morgen een 1600-speler als tegenstander, kan het bijna niet meer misgaan. De avond hebben we grotendeels op het terras doorgebracht, waar Guus en Sergio nog wat van de lokale drank (rakija) hebben geproefd. Ze konden het wel waarderen. Morgen de één na laatste ronde, waarin ik Wit heb tegen een 1903-speler.

Verslag 10

Vandaag speelde ik tegen een Serviër, Stefan Janjic (1903). De ochtend heb ik wat meer dan gebruikelijk aan openingsvoorbereiding besteed. Dit omdat Guus en ik in een bepaalde variant een erg interessant idee ontdekten. Na dit een tijdje te hebben bestudeerd, zijn we wat gaan drinken bij de ‘coffeeshop’ (zie eerdere verslagen) en hebben we geluncht. Vervolgens kon de partij beginnen.

De opening die ik had verwacht (Frans) kwam op het bord, maar helaas week hij af van een partij eerder dit toernooi zodat ik mijn analyse niet in de praktijk kon toepassen. Niettemin kreeg ik een goede stelling waarin Zwart nauwelijks een plan leek te hebben. Helaas beging ik een zeer elementaire blunder (Ka1, Te1 en dan …Pxc2+ met kwaliteitswinst toelaten) en daarna was de partij in hogere zin voorbij. Een teleurstellend einde, maar ik ben wel tevreden over hoe ik de opening en het vroege middenspel heb gespeeld.

Vanavond zijn we lekker uit eten geweest bij een soort eetcafé waar we eerder deze week een cola hadden gedronken. Het eten was er ook prima, hoewel er in mijn lasagna wel erg veel kaas en weinig pasta zat naar mijn smaak.

Morgen beginnen de partijen helaas al om 09:00 uur. Ik heb wel geluk met de loting, want ik mag opnieuw met Wit. Om 15:00 uur is de prijsuitreiking. Bij de heren is Stanislav Babarykin (2299) al kampioen (1,5 punt voorsprong) en bij de dames is er een tweestrijd, waarbij er nu een half punt is tussen de twee. Ze hebben echter al tegen elkaar gespeeld en beiden hebben nu een (veel) zwakkere tegenstander.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.