L’Ami winnaar, Sokolov verliezer

Het zal niemand verbazen dat Erwin l’Ami binnen de Nederlandse top tien de grootste winnaar is op de Elo-lijst van 1 september. Ivan Sokolov is de grootste verliezer en dat gebeurde verder van huis. Ook Jan Timman is weer eens een winnaar.

Anish Giri blijft uiteraard eerste staan met 2737. Hij staat negentiende op de wereldranglijst, maar in de World Cup heeft hij er nog 7 punten bij gewonnen, waardoor hij virtueel zestiende staat. De top tien is nog wel een eindje weg, maar Giri is nog jong.

Over Loek van Wely valt niets te melden. Net als van Giri werden van hem geen partijen verwerkt, hij staat nog steeds netjes op 2701.

Sergei Tiviakov is weer lekker op dreef, wereldwijd. Bij een open toernooi in Kaapstad werd hij tweede, wat evenwel geen Elo-mutatie opleverde. Die uitslag was namelijk volgens verwachting. Tiviakov heeft al in tal van clubcompetities gespeeld en nu ook in Portugal. Heel erg sterk was zijn tegenstand niet, maar zijn score van 8,5 uit 9 was toch indrukwekkend. Het leverde hem 9 Elo-punten op, wat zijn totaal op 2665 brengt. De 2700 zou zomaar weer eens in zicht kunnen komen.

Dan de grote winnaar, Erwin l’Ami. Hij won Dieren, Vlissingen en BDO Haarlem. Het leverde hem 16 punten op. Helaas had hij er op het NK een maand eerder 14 verloren, zijn 2642 lijkt intussen wel ongeveer waar hij thuishoort. Dat drie toernooizeges op rij natuurlijk fantastisch is, relativeert het belang van deze Elo-cijfers.

(Foto Harry Gielen in Vlissingen 2013)

Een verliezer is Ivan Sokolov. In juli was hij gedeeld eerste geworden bij een open toernooi in Ottawa, wat hem 6 punten opleverde. Dat was voor de vorige Elo-lijst. Hij bleef nog even in Canada, maar verloor in Quebec 8 punten. Vervolgens verloor hij er 14 in Wenen. Zijn 2634 is zijn laagste rating sinds 2000.

Jan Smeets verloor na zijn dramatische NK ook nog 5 punten in Biel. Met 2618 staat hij nu wat te laag voor zijn doen.

Robin van Kampen heeft een mooie zomer achter de rug. Na zijn derde plaats op het NK werd hij gedeeld tweede bij de Politiken Cup in Denemarken. Daarmee verloor hij wel 4 Elo-punten, maar een score van 8 uit 10 kan nooit slecht zijn. Die 4 punten won hij terug met een toernooiwinst in Riga (Letland), een van zijn vele toernooiwinsten. Met 2606 is Van Kampen op weg naar de top honderd, al is die weg nog wel lang.

Daniel Stellwagen heeft 2604 en zo lang hij niet speelt zal dat zo blijven.

Ook gedeeld tweede bij de Politiken Cup werd Jan Timman. Het leverde hem 9 punten op, hij had dus zwaardere tegenstand dan Van Kampen. Zijn 2593 is Timmans hoogste rating sinds juli 2006.

Op plaats tien staat onze nationaal kampioen Dimitri Reinderman. Van zijn winst op het NK leverde hij 8 punten in bij het Hogeschool Zeeland Toernooi. In juli 2011 had hij 2618, sindsdien hangt Reinderman steeds net onder de 2600. Momenteel heeft hij 2590.

(Foto Harry Gielen in Vlissingen 2013)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.