En Passant sterker, Apeldoorn zwakker

Landskampioen En Passant heeft zich versterkt met Dimitri Reinderman, nummer twee Accres Apeldoorn zag grootmeester Maarten Solleveld vertrekken of verminderen. En Passant wordt dus weer fluitend kampioen. Nou ja, daar is iets meer over te zeggen. Vandaag deel 1 van een tweeluik over de opstellingen in de Meesterklasse.

Op het moment van schrijven zijn de opstellingen van vijf teams op de KNSB-site gepubliceerd. Daarom nu alvast een half verhaal.

En Passant had het vorig jaar niet heel moeilijk. Toen het grote doel (een keer kampioen van Nederland worden) was bereikt, waren er bronnen binnen de club die zeiden dat het komend seizoen wel wat minder kon. Maar als de sponsors dan hun contract verlengen, ja, ga dan maar door. Niemand minder dan Nederlands kampioen Dimitri Reinderman werd als versterking aangetrokken. Bij Purmerend was zijn contract niet verlengd. Versterking? Waarvoor was dat nodig? Nou ja, En Passant heeft nu twaalf spelers, maar de profspelers spelen ook wel eens een toernooi en moeten dan afzeggen.

Maarten Solleveld

En hoe vaak zal kopman Anish Giri spelen? Nu hij virtueel nummer zestien van de wereld is, zijn Elo-punten nog belangrijker geworden dan ze al waren. In de KNSB-competitie is er op dat vlak meer te verliezen dan te winnen.

Met de twaalf basisspelers zou En Passant zeker weer kampioen van Nederland worden. Ontbreken er meer dan twee, dan heeft de club een probleem. Het tweede team is namelijk van niet meer dan regionaal niveau.

Accres Apeldoorn werd vorig jaar tweede met 14 van de mogelijke 18 punten, een hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Het verschil in bordpunten met En Passant was nog kleiner: anderhalf punt!

Een van de topspelers was Maarten Solleveld, 6 uit 9 aan gemiddeld het derde bord en een TPR van 2579, ruim boven zijn eigen rating van 2522. Een goed seizoen dus, maar Solleveld vroeg zelf aan zijn club om hem niet in de vaste opstelling te zetten. Desgevraagd schrijft hij me: “In het afgelopen seizoen heb ik helaas moeten constateren dat mijn baan niet meer behoorlijk te combineren is met serieus schaken op grootmeesterniveau. Aangezien ik vooralsnog geen zin in heb om op een duidelijk lager niveau verder te gaan, heb ik besloten om mijn schaakactiviteiten nu tot een minimum te beperken.” Hij kiest dus ook niet voor een andere club en blijft als invaller beschikbaar. Het ligt voor de hand dat hij wel een paar keer gevraagd zal worden.

In de vaste opstelling is Solleveld vervangen door Armen Hachijan. Verder zijn er geen wijzigingen.

SO Rotterdam werd vorig jaar vierde. In de vaste opstelling ontbreken de Belgen Luc Winants, die al sinds mensenheugenis voor de club speelt, en Pascal Vandevoort, die een keer bijna topscorer van de Meesterklasse werd. Ook Karel van der Weide staat niet in de basis, hoewel hij vorig seizoen wel vijf keer meespeelde. Johan Quist is een nieuwe speler, maar een oude naam. Volgens het FIDE-archief heeft hij sinds juli 2001, het begin van dat archief, geen officiële partijen gespeeld. Quist is een herintreder. In datzelfde 2001 werd Robby Kevlishvili geboren, hij zal dus beslist niet weten wie Johan Quist is. Vanaf nu spelen ze wel in hetzelfde team. Vorig seizoen speelde de jonge Robby nog met Promotie (Zoetermeer) in de derde klasse. Daar scoorde hij 7,5 uit 9 aan de hoogste drie borden. Promotie voor hem is dus gerechtvaardigd en hij mag laten zien of de sprong naar de Meesterklasse niet te veel van het goede is.

HMC Calder werd vijfde en weet zich nu versterkt. Martijn Dambacher, bijna van grootmeestersterkte, komt over van Utrecht. Rob Schoorl komt van Purmerend, dat zoals gezegd ook Reinderman verloor en het dus moeilijk krijgt in de eerste klasse. Daniel Fridman staat niet in de opstelling, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij niet zal spelen. Tom Verhoeven is uit de vaste opstelling verdwenen en voor hem is Dambacher een versterking.

Utrecht was altijd een gevaarlijke subtopper. Zoals gezegd vertrekt Dambacher en ook Thomas Willemze staat niet meer in de basis. Het ooit met veel enthousiasme spelende Jong Utrecht is wat aan het afbrokkelen. Nou ja, ze zijn dan ook niet jong meer. Het team dat nu is opgegeven, kan geen gevaarlijke subtopper meer worden genoemd.

1 Reactie

  1. Avatar
    Hendrikom 18 september 2013

    Paul Span is van HMC naar UVS vertrokken en daarmee twee klassen lager gaan spelen, opvallend! Of gewoon verhuisd?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.