Eerste speeldag jeugdclubcompetitie 2013

Na vijf succesvolle jaren gaf SG Amersfoort vorig seizoen te kennen niet door te kunnen gaan met de organisatie van de jeugdclubcompetitie, omdat zij geen geschikte speellocatie hadden gevonden na de ontmanteling van De Drietand. Een gouden gelegenheid in de ogen van jeugdleider Tony Werten van HMC. ‘Dat moeten wij in Den Bosch voor elkaar kunnen krijgen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Met een groep van enthousiaste vrijwilligers, voornamelijk ouders van meespelende kinderen, en de ondersteuning van het techniek-team van De Pion uit Roosendaal werden de contouren vrij snel duidelijk.

Op 14 september kon ik als toernooidirecteur bijna 250 kinderen begroeten in ons clubgebouw De Biechten. Voor sommigen was het even zoeken, want ondanks uitgebreide waarschuwingen bleek niet iedereen wijs te kunnen worden uit de uitgebreide wegomleggingen die noodzakelijk zijn vanwege het verlegging van de Zuid-Willemsvaart.

Openingszet Jasper Broekmeulen aan tafel 1 van de D-categorie

Overzicht grote speelzaal

In de grote zaal vielen om klokslag 11.00 uur niet de eerste de beste slachtoffers. De helft van tweevoudig titelhouder Charlois/Europoort was niet tijdig aanwezig.

Charlois/Europoort 1 – Charlois/Europoort 2

Omdat de andere twee er wel waren en zij wonnen van hun clubgenoten viel de schade nog mee: 2-2. Voor de nummer 2 van vorig jaar, thuisclub HMC Calder zag het er de hele ochtend nog beroerder uit. Gemiddeld 300 elo-puntjes per bord meer dan Spijkenisse, maar daar was op de borden weinig tot niets van te merken. De kenners hielden ernstig rekening met een whitewash (0-4), maar toen de zaal vrijwel helemaal leeg was voltrok zich een klein mirakel – Den Bosch is er sinds 1382 beroemd om. Op wonderbaarlijke wijze werd een gelijkspel uit het vuur gesleept.

HMC Calder – Spijkenisse

Eerder was Brabantse buur De Pion niet zo fortuinlijk geweest. 400 punten en meer waren niet genoeg om Het Kasteel uit Wijchen van zich af te houden. De 3-1 nederlaag was meer dan pijnlijk.

De Toren en Santpoort maakten hun reputatie van vorig jaar (immers 3 en 4) wel waar en scoorden het volle pond. In de 1e ronde klopte ieder zijn schaduwteam. Daarna konden de Arnhemmers hun kopman Thomas Beerdsen hartelijk bedanken voor zijn overwinning op Jorden van Foreest, die tot de gelederen van Minerva is toegetreden. De andere kopman, Ilias van der Linde, scoorde eveneens 2 uit 2

Santpoort 1 – Santpoort 2

In de derde ronde mogen de twee nu uitmaken wie de leiding neemt. Dan ook de kraker Charlois/Europoort 1-HMC Calder. De Rotterdammers zullen zich wellicht de uitslag van vorig seizoen herinneren. Zij kunnen zich niet nog zo’n misstap veroorloven, want in de 2e ronde bleek Van Overdam c.s. niet in staat De Pion te bedwingen

De jongere jeugd

In de jongere leeftijdscategorieën verrassend genoeg nauwelijks surprises. Bij de C’tjes zijn er nog vier viertallen met de volle puntenbuit: Leiderdorp, De Schaakmaat, Promotie en VAS. De cracks Casper Schoppen en Marijn den Hartog hielden hun ploegen vooralsnog in de race.

Robby Kevlishvili (Promotie)

Marijn den Hartog (Sliedrecht)

Ook bij de D’tjes volgen vrijwel alle ontmoetingen de ratingvoorspelling. Na drie ronden staan hier Chesscool en Klim-Op aan de leiding. Zij gaan in ronde 4 uitmaken wie een voorschot op de titel neemt.

Moira Domtoren-Chesscool

Overige foto’s

V.l.n.r. Eric van Breugel, KNSB-JCC-leider Louis Wulffers en Johan Senders

Van de analyseruimte werd gretig gebruik gemaakt

Ronde 2 D – JCC Den Bosch

Leiderdorp in clubtenue

De D’tjes van HMC Calder gingen in ronde 2 onderuit

HMC-coryfee Jasper Broekmeulen gaf de hele dag commentaar bij de LIVE-partijen

Hoog bezoek: Henk Jan Beukema (vader van), Dolf Meijer (KNSB-talentcoach) en Ad Bruijns (voorzitter NBSB)

Thomas Beerdsen (A/B)

Max Warmerdam (C)

Jonas Hilwerda (D)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.