Riemersma en Nikolic terug in Meesterklasse

En Passant heeft veruit de hoogste gemiddelde rating in de Meesterklasse, Voerendaal is de nummer twee en het gepromoveerde LSG verrassend de nummer drie. Vorige week schreef ik al over de transfers bij vijf ploegen in de Meesterklasse. Nu op de KNSB-site de opstellingen gepubliceerd zijn, volgen hier de andere vijf plus een korte beschouwing over de eerste klassen.

Van 1984 tot 2000 speelde Li Riemersma met BSG in de Meesterklasse. Op de foto (rechts) in 1998 tegen het HSG van Sofia Polgar, Rudy Douven en Joris Brenninkmeijer. Alle vier stopten ze met schaken. Riemersma kwam tot nu toe als enige terug, aanvankelijk bij Sopsweps’29 en vanaf dit seizoen weer op het oude nest bij BSG. (Foto: Johan Hut.)

Als de boekhouder de competitie zou afhandelen, zou de eindstand als volgt zijn. De cijfers zijn de gemiddelde KNSB-ratings van de tien basisspelers.

1. En Passant             2521

2. Voerendaal 2434

3. LSG 2418

4. HMC Calder 2407

5. Accres Apeldoorn 2402

6. Groninger Combinatie 2373

7. BSG 2361

8. Utrecht 2359

9. SO Rotterdam 2341

10. ESG Dr. Max Euwe 2261

Hier is natuurlijk van alles over op te merken. Zo zijn sommige gemiddelden wat geflatteerd door de opstelling van zeer hoog gerate spelers die misschien weinig zullen spelen: Anish Giri bij En Passant en Sergei Tiviakov bij Groninger Combinatie. Andersom kan bijvoorbeeld Accres Apeldoorn zijn gemiddelde opkrikken door in een belangrijke wedstrijd de nummer tien een keer te vervangen door Artur Joesoepov. En er kunnen simpelweg sensationele uitslagen voorkomen, zoals een paar jaar geleden de overwinning van de latere degradant SMB tegen de uiteindelijke kampioen HSG. Laten we dus maar gaan spelen.

Voerendaal werd de afgelopen drie jaren tweede, eerste en derde. Ook nu zullen de Limburgers weer meespelen om een hoge plaats. Ali Bitalzadeh vertrok naar Kennemer Combinatie, maar Christian Seel, die vorig seizoen maar één keer meespeelde, is een waardige vervanger.

Zoals gezegd is LSG derde op rating. Dat komt doordat de nieuwe kopman Predrag Nikolic, overgekomen van HSG, het gemiddelde omhoog haalt. Maar ook de Duitse meester Jan Sprenger, vorig jaar bij De Stukkenjagers, is een sterke nieuwkomer. Daarbij komt dat de nummer tien na die van En Passant de sterkste nummer tien van de Meesterklasse is, ex aequo met die van Voerendaal. En dat is Eelke Wiersma, een ervaren Meesterklasser. LSG had meestal geen echte toppers, maar ook geen zwakke spelers. Met Nikolic en Sprenger erbij is de Leidse ploeg opeens een kanshebber voor een topklassering.

Groninger Combinatie, vorig seizoen gevormd als samenvoeging (extern) van Groningen en Unitas, heeft Sergei Tiviakov weer binnenboord gekregen. Met Sipke Ernst en Jan Werle komt het aantal grootmeesters op drie, maar de matige staart zet het team volgens Elo-cijfers in het rechter rijtje. Het grote Groningse talent Jorden van Foreest speelt dit seizoen een klasse lager, bij SISSA.

Opvallende mutaties bij BSG. Alexander van Beek en Tea Lanchava, beslist geen zwakke spelers, werden vervangen door Li Riemersma (Sopsweps’29) en Thomas Willemze (Utrecht). Dat is beslist een versterking, zeker als Riemersma zijn groeiende ambities voortzet en weer in de buurt komt van zijn oude positie als nationale subtopper. Die ambities miste hij bij zijn ploeggenoten van Sopsweps’29. BSG is zevende op rating, maar zou wel eens meer naar boven dan naar beneden kunnen kijken.

ESG Dr. Max Euwe doet het met bijna hetzelfde team als vorig jaar in de eerste klasse, alleen aangevuld met good old Rob Bertholee. Met de laagste gemiddelde rating en slechts één meester (Frank Kroeze) in de gelederen kan ik niet anders dan de Tukkers degradatiekandidaat nummer één noemen.

1e klasse A

SISSA was in aantocht als kandidaat voor de landstitel in 2015. Loek van Wely en Ivan Sokolov zijn echter vertrokken, de Duitse grootmeester Michael Hoffmann is de nieuwe kopman. Met een aantal van de sterkste Groningers erbij (onder aanvoering van Gert Ligterink) is het voor de 1e klasse een beresterk team, maar Kennemer Combinatie is op papier sterker: gemiddeld 2379 tegen 2309. Die cijfers zeggen niet alles, maar met de grootmeesters Robin van Kampen en Wouter Spoelman en de jonge frisse meesters David Klein (bijna grootmeester), Quinten Ducarmon en Christov Kleijn zijn de Kennemers huizenhoog favoriet.

1e klasse B

Het is heel lang geleden dat Charlois Europoort in de hoogste klasse speelde, maar het zou er weer van kunnen komen. Loek van Wely is de nieuwe kopman, Erik van den Doel schuift op naar bord twee. De gemiddelde rating van 2402 is ruim hoger dan de nummer twee: HWP Sas van Gent met 2328. In beide eerste klassen lijken er maar twee kanshebbers op de promotie te zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.