Tweede Klasse B: HSG – AAS 2½-5½

Uitbodemen?

Rustig uitbodemen in de Tweede Klasse, dachten we aan het eind van vorig seizoen na de tweede opeenvolgende degradatie. De indeling en opstellingen brachten ons al snel op andere gedachten. Elogezien zijn we op papier het negende team, dus degradatiekandidaat.

Zijn jullie tegenstanders nu zo sterk, of zijn jullie zelf zo zwak geworden, vroeg onze mental coach L. van Gaal, toen we hem wanhopig hierover consulteerden. HSG 1 is nu bijna volledig het HSG 2 uit de gouden tijden van de clubsponsoring, en dat team draaide toch altijd soepel mee op dit niveau?

Veel zwakker zijn we ten opzichte van een paar jaar geleden niet geworden, dus het lijkt erop dat het algemene niveau is gestegen. 2B is op papier bovendien de sterkste tweede klasse. Dus de mouwen maar weer opstropen, de rug recht en we zien wel weer waar het schip strandt.

Ondertussen is de club in rustiger vaarwater gekomen. De tweede verhuizing in een paar jaar tijd wordt ervaren als een enorme verbetering. Rustig, licht en ruim zijn de meest gehoorde trefwoorden. Financieel is de situatie van de club gezond, zo bleek donderdag op de ledenvergadering. Naast een succesvol HSG Open was een van de meevallers de opbrengst van het jubileumboek (nog steeds verkrijgbaar via de HSG-website; Henk Weenink te Soest hoeft zich geen zorgen te maken, hij krijgt binnenkort alsnog een exemplaar!).

Investeringen in het aantrekken van spelers zijn voorlopig niet te verwachten. Het door de ledenvergadering goedgekeurde beleid legt de prioriteiten bij: jeugd, website en trainingen. Gefaseerd heeft HSG na het stoppen van Van Oosterom als sponsor afscheid genomen – met als laatste van grootmeester Nikolic – van zo’n vijftien spelers van 2300-2600+. Het was te verwachten dat dit met degradaties gepaard zou gaan, een proces waar we blijmoedig inhoud aan hebben proberen te geven, maar waarvan we dus dachten dat we het ergste nu wel hadden gehad.

In de eerste wedstrijd, zaterdag tegen de Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging (AAS) gingen we toch weer met ruime cijfers de bietenbrug op (2,5-5,5). De indruk na afloop was dat er ‘best meer in had gezeten’.

Een uitslag in de buurt van de 4-4 was mogelijk geweest, als de grote en kleine kansen beter waren benut.

HSG heeft geen traditie van naming en shaming, maar in dit geval wil ik toch een speler zonder pardon aan de schandpaal nagelen, in de overtuiging dat het weinig bezwaren zal oproepen. De Kneus van de Dag, waarschijnlijk van deze hele KNSB-competitieronde, was ik namelijk zelf.

Zie diagram. Van der Wijk-Schrama, stelling na 32 …, Db5-e5?? in wederzijdse tijdnood.

33 Txf7+ gevolgd door 34 Dxg6+ gaat helaas niet. Maar, ‘sterk in aanmerking’ komt 33 Dxg6+ met op de volgende zet mat. Niet al te moeilijk, iedereen zag het, zelfs de computer hint erop, behalve de twee hoofdrolspelers. Ik speelde 33 Df3 en luttele zetten later was het zelfs 0-1, na nog enkele misgrepen mijnerzijds.

Thuisgekomen het hoofd op tafel gelegd en de hele avond zachtjes gehuild. Natuurlijk tussen het snikken door weer overwogen om te stoppen met schaken, maar dat net als de vorige 61 keer verworpen. Wel durf ik me vandaag, morgen, dinsdag en woensdag niet op de club te vertonen. Maar donderdagavond ben ik er wel weer, denk ik.

Gedetailleerde uitslag:

HSG 2067 AAS 2118 2½-5½
1. Kees Nagtegaal 2222 FM Jeffrey van Vliet 2290 0-1
2. Wim van der Wijk 2128 Paul Schrama 2253 0-1
3. Daan Bes 2145 Marc Trimp 2210 0-1
4. Herman van Engen 1957 Ben de Leur 1928 ½-½
5. Jorgen Henseler 2066 Aldert-Jan Keessen 2174 0-1
6. Vincent Pandelaar 2064 Marco de Groot 2080 1-0
7. Martijn Benschop 2019 Simon Groot 2015 ½-½
8. Roel de Jong 1932 Dennis van Vliet 1997 ½-½

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.