Granda grandioos in Cochabamba

Tijdens het ‘VII Campeonato Continental de las Américas 2013’ dat in Cochabamba, Bolivia, verspeeld werd sprak ik na afloop van de derde ronde IGM Julio Granda aan. Ik vertelde hem dat ik hem voor het eerst tijdens het ‘Donner Memorial’ in Amsterdam gezien had en vroeg hem in welk jaar dat geweest was. Hij keek me blij verrast aan en merkte op dat het 1995 of 1996 geweest kon zijn. Ik had het ‘Donner Memorial’ samen met mijn vrouw bezocht. Judit Polgar had enige tijd naar haar gekeken zich kennelijk afvragend of mijn vrouw ook een schaakster was. Dan was het 1995 reageerde Granda. Hij had goede herinneringen aan Amsterdam. In 1995 was hij samen met Jan Timman bovenaan geëindigd maar verloor hij de tiebreak en het jaar erop eindigde hij samen met Vasily Ivanchuk op de eerste plaats en won hij de tiebreak.

Van Granda is bekend dat hij zich weinig bekommert om de schaaktheorie. Met een glimlach merkte ik op dat niemand de Benoni waarmee hij net van Sarkar gewonnen had, zo speelt. Hoe doe je het, vroeg ik hem. De zetten kwamen vanzelf, zei hij. Ik vertelde hem dat ik een keer ergens de anekdote gelezen had dat men in Peru voor hem op zoek was naar twee trainers. Eén voor de openingen met wit en één voor de openingen met zwart. Hij kende het grapje niet en kon er wel om lachen. Zijn partij tegen IM Justin Sarkar was opmerkelijk snel voorbij.

Lees de column van Hans Meijer, voorzien van partijen en analyses

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.