Jorden van Foreest Europees Jeugdkampioen!

Jorden van Foreest heeft het geflikt! Hij is vandaag in Montenegro Europees jeugdkampioen geworden in de leeftijdscategorie t/m 14 jaar. Door zelf zijn tegenstander van de laatste ronde kansloos te laten, kwam hij op 7┬Ż punten uit. Daar kreeg hij nog wel gezelschap van Miguel Santos Ruiz uit Spanje, maar op tiebreak ging de titel naar Jorden. De redactie van Schaaksite feliciteert hem van harte met dit fantastische resultaat.

De laatste keer dat er een Nederlandse jeugdspeler de Europese titel t/m 14 jaar behaalde was Marc Erwich in 2000 in Kalithea (Griekenland). Het is en blijft bijzonder als een Nederlander zich tussen dit Oostblokgeweld grandioos weet te handhaven. In Budva heeft Jorden van Foreest het beste in hemzelf naar boven gehaald. Hij bleef ongeslagen, verdedigde zich tot het uiterste als dat nodig was en hij sloeg toe op de momenten dat het kon.

De eindstand bij de jeugd t/m 14 jaar aan kop was als volgt:

Hieronder de eindscores van de andere Nederlanders:

Zodra er meer partijmateriaal beschikbaar komt, komen we terug op het prachtige resultaat van Jorden.

(De foto is van Frans Peeters)

(later meer)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportco├Ârdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

 1. Avatar
  Johan Hut 08 oktober 2013

  Nederlanders die Europees jeugdkampioen werden:

  1978-79 John van der Wiel <20

  (Toernooi was rond de jaarwisseling, vandaar dat er soms verwarring is over het jaartal.)

  1998 Dennis de Vreugt <18

  1999 Dennis de Vreugt <20

  2000 Marc Erwich <14

  2013 Jorden van Foreest <14

  We hebben er lang op gewacht, wat de prestatie van Jorden nog bijzonderder maakt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.