Tata Steel Chess Tournament slaat vleugels uit

Na 75 jaar krijgt het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee een nieuwe opzet. “Het toernooi is een van de meest prestigieuze schaaktoernooien ter wereld, kent een rijke historie en is diepgeworteld in Wijk aan Zee”, aldus Dook van den Boer, directeur Tata Steel in IJmuiden.

Vlnr.: Dook van den Boer (directeur Tata Steel in IJmuiden), grootmeester Anish Giri, Jeroen van den Berg (toernooidirecteur) en Bert-Jan Woertman (Marketing & Communications Director High Tech Campus Eindhoven).

Fotograaf: Vincent Bloothoofd.

“Aan die traditie houden we vast. Ook volgend jaar bezoeken spelers en schaakliefhebbers uit de hele wereld het toernooi of volgen het verloop via de website. En schakers uit heel Nederland zullen Wijk aan Zee bezoeken om te spelen in de vele amateurtoernooien. Wijk aan Zee is dan ruim twee weken lang weer het Mekka van de schaaksport. Om het toernooi nog meer allure en de schaaksport een nog breder podium te geven, gaan de grootmeesters uit de A-groep één dag in het Rijksmuseum in Amsterdam en één dag op High Tech Campus Eindhoven spelen”, zo maakte Van den Boer vandaag bekend. De topschakers zullen in twee grootmeestergroepen de strijd met elkaar aangaan. Voorheen waren dat drie groepen. De opzet van de amateurtoernooien blijft onveranderd. De 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 10 tot 26 januari 2014.

High Tech Campus Eindhoven

“De campus is een plek waar uitzonderlijke geesten zich thuis voelen”, aldus Bert-Jan Woertman, Marketing & Communications Director van High Tech Campus Eindhoven. “Topschakers en medewerkers van de Campusbedrijven spreken dezelfde taal. Ze delen de passie voor het oplossen van complexe problemen door de logische inzet van kennis en creativiteit. Een perfecte ‘match’ wat mij betreft.” De grootmeestergroep A zal op donderdag 23 januari haar negende ronde van het toernooi op High Tech Campus Eindhoven spelen.

Rijksmuseum

“Wij verheugen ons erop om één dag lang niet alleen het museum te zijn met de grootste collectie oude meesters, maar ook het hoogste aantal grootmeesters. Met haar boeiende culturele geschiedenis past de schaaksport goed bij het Rijksmuseum”, aldus Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam. De grootmeesters zullen op woensdag 15 januari in het Rijksmuseum de vierde toernooironde spelen. Voor jongeren uit de twee extra speelsteden wordt een speciaal programma ontwikkeld om hen te laten ervaren hoe boeiend schaken is.

Sterk deelnemersveld A-groep

Het deelnemersveld van de A-groep is nagenoeg compleet. Met een gemiddelde rating van 2.744 belooft de strijd in de A-groep van het toernooi op voorhand weer ijzersterk te worden. In 2013 was de gemiddelde rating 2.732. Toernooidirecteur Jeroen van den Berg maakte vandaag in aanwezigheid van Anish Giri 11 van de 12 spelers bekend. Onder de deelnemers bevindt zich Levon Aronian, de huidige nummer 3 van de wereld en winnaar van het Tata Steel Chess Tournament in 2007, 2008 en 2012. Andere recente winnaars die volgend jaar aanwezig zijn in Wijk aan Zee zijn Hikaru Nakamura (2011) en Sergey Karjakin (2009). Veteraan Boris Gelfand en de jonge Fabiano Caruana, allebei goed in vorm de laatste maanden, maken eveneens deel uit van de mondiale Top 10 van dit moment.

Traditiegetrouw is de jeugdige inbreng in het Tata Steel Chess Tournament groot. Met de deelname van Anish Giri (1), Wesley So (2) en Richard Rapport (4) doen drie spelers uit de Top 5 van de beste juniorenschakers ter wereld mee in Wijk aan Zee. De Nederlandse inbreng wordt naast Giri geleverd door Loek van Wely, de nummer twee van Nederland en al meer dan twintig keer deelnemer. De Cubaan Dominguez en de Duitser Naiditsch maken het elftal compleet. Dominguez kende een uitstekend jaar in 2013 en dwong daarmee zijn uitnodiging af. Arkadij Naiditsch promoveerde naar de A-groep door zijn eerste plaats in de B-groep van 2013. De toernooiorganisatie heeft de WK-finalisten Anand en Carlsen benaderd voor deelname, maar zij gaven aan dat zij rust verkiezen na de WK-tweekamp in november van dit jaar.

Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2014, grootmeestergroep A

Naam Rating Plaats wereldranglijst Nationaliteit/geb.jaar
Levon Aronian 2795
3
(Armenië, 1982)
Hikaru Nakamura 2783
5
(Verenigde Staten, 1987)
Fabiano Caruana 2779
6
(Italië, 1992)
Boris Gelfand 2765
9
(Israël, 1968)
Sergey Karjakin 2762
10
(Rusland, 1990)
Leinier Dominguez 2753
12
(Cuba, 1983)
Anish Giri 2749
15
(Nederland, 1994)
Arkadij Naiditsch 2724
26
(Duitsland, 1985)
Wesley So 2706
41
(Filippijnen, 1993)
Loek van Wely 2693
55
(Nederland, 1972)
Richard Rapport 2676
71
(Hongarije, 1996)

Toernooi van het Jaar

De internationale reputatie van en waardering voor het Tata Steel Chess Tournament blijkt onder meer uit het feit dat de wereldwijde vereniging van schaakspelers (ACP) begin dit jaar het Tata Steel Chess Tournament de prestigieuze prijs “Toernooi van het jaar 2012” heeft toegekend. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat het schaaktoernooi uit Wijk aan Zee deze prijs ontvangt.

Inschrijven amateurtoernooien

De inschrijvingen voor de amateurtoernooien starten op woensdag 30 oktober 2013. Inschrijving is mogelijk tot en met de eerste week van januari 2014, maar de organisatie raadt aan om niet te lang te wachten. Op www.tatasteelchess.com is vanaf 30 oktober alle informatie over de inschrijfprocedure te vinden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.