Tweede speeldag jeugdclubcompetitie 2013

Jeugdclubcompetitie goed op weg

De jeugdclubcompetitie bestaat al heel lang. In 1974, vlak na de match Spasski-Fischer, die het jeugdschaak een enorme boost heeft gegeven, werd de eerste editie afgewerkt in Baarn. De winnaar in Baarn, toen nog in één leeftijdscategorie was schaakvereniging Velp!

Na Baarn en Amersfoort heeft HMC zich aangeboden om de JCC te organiseren. Waarom doen wij dit? HMC heeft al jarenlang als filosofie dat wij zowel het topschaak (bij de senioren) als het jeugdschaak als gelijkwaardige onderdelen van ons verenigingsleven zien. Mede dankzij Alexander Calder Arbeidsintegratie BV, alweer 12 jaar onze sponsor, hebben wij sinds het begin van deze eeuw invulling kunnen geven aan de eerste doelstelling. Aan de tweede werken wij al wat langer en eveneens met een aantal aansprekende successen. Wie de erelijst van kampioensteams bekijkt ziet dat HMC reeds in het linker rijtje voorkomt. Sterker nog, met welgeteld elf nationale titels is HMC Den Bosch koploper in het fictieve verenigingsklassement. En daar zijn wij trots op! Noblesse oblige.

De JCC is een kweekvijver, waarin vrijwel alle jeugdtoppers van heden en verleden hebben gezwommen. Dat geldt zelfs voor de huidige nummer 1 van Nederland, Anish Giri, die nog niet zo lang geleden in Amersfoort aantrad voor HMC en daar op flinke tegenstand kon rekenen. Winnen van Chiel van Oosterom zat er niet in.

Op de tweede speeldag sloeg De Toren zijn slag in de A/B-categorie. Terwijl alle achtervolgende viertallen punten morsten gingen de Arnhemmers opnieuw met de volle buit aan de haal: 4 matchpunten. Met als gevolg dat de voorsprong halverwege is opgelopen tot 3 matchpunten.

Koploper De Toren A1 – 3e ronde JCC AB Den Bosch 2013

Topscorer Mees van Osch – 3e ronde JCC AB Den Bosch 2013

Dat lijkt beslissend, maar volgers van het jeugdschaak weten beter. Met liefst vijf clubs op het vinkentouw met 5 punten is alles nog mogelijk. In ronde 5 (9 november) zal veel duidelijk worden, wanneer de koploper te maken krijgt met tweevoudig titelhouder Charlois/Europoort en de andere vijf-punters tegen elkaar spelen. De huizenhoog favoriete Rotterdammers zijn uitermate stroef van start gegaan met 3 gelijke spelen en een 3-1 overwinning op Messemaker. Thuisclub HMC Calder komt met hetzelfde viertal aan de start als vorig jaar toen verrassend de tweede prijs in de wacht werd gesleept. Ook zij behaalden 3 gelijke spelen en één overwinning.

HMC Calder-Charlois_Europoort 3e ronde JCC AB Den Bosch

Het optreden van het Kasteel uit Wijchen mag gerust als grote verrassing bestempeld worden. Onder leiding van Jorik Quint trekken zij zich tot dusverre niets aan van de enorme ratingachterstand en nemen een keurige plaats in het middenveld in met 4 matchpunten.

De verrassing is Het Kasteel uit Wijchen – 4e ronde JCC AB Den Bosch 2013

In de C-categorie zijn de pupillen van Enrico Vroombout de trotse koplopers. Dat is geen wonder als je aan de eerste borden de gebroeders Roesink hebt zitten die allebei 4 uit 4 hebben gescoord!

Roesink en Roesink – 4e ronde JCC C Den Bosch 2013

De zwaarste concurrenten van VAS komen uit een provincie (Zeeland) die traditioneel tot de zwakke broeders gerekend wordt. Dat geldt echter allerminst voor Landau uit Axel, een club die zich in navolging van Leiderdorp en ESV steeds meer ontwikkelt tot het rode gevaar.

Landau C1-Sliedrecht C1 – 4e ronde JCC C Den Bosch 2013

Of een van de drie zespunters in deze klasse nog kan strijden om de titel zal van de 5e ronde afhangen wanneer de twee ranglijstaanvoerders elkaar treffen.

Tweederde

Daar waar de twee hoogste leeftijdscategorieën al jarenlang in een schema van 4 x 2 ronden spelen, is bij de D-categorie gekozen voor 3 x 3 ronden met ieder 1 uur p.p.p.p. Daar is men dus al op tweederde van de wedstrijd. Powerhouse Klim-Op staat fier aan de leiding met 12 matchpunten. Zij deden op de tweede speeldag goede zaken.

Topscorer Sebastiaan Janse (l) en jarige job Alexander Janse (m) – 4e ronde JCC D Den Bosch 2013

In ronde 4 werd de grote concurrent Chesscool verslagen met 2,5-1,5 en in de ronde erop werd korte metten gemaakt met de eigen reserves. Opmerkelijk hier dat kopman Kevin Nguyen in het strijdperk moest treden tegen zijn eigen broer Lucas, die bord 1 van het tweede team bezet.

Klim-Op D1 tegen D2 Nguyen tegen Nguyen – 5e ronde JCC D Den Bosch 2013

De uitslag 4-0 laat weinig aan de verbeelding over.

In de zevende ronde (op de slotdag 14 december) is het aan De Toren D1 om de lijstaanvoerders te stoppen. Als dat lukte kan het een spannende finale worden.

Dat topscorers niet noodzakelijkerwijs in de bovenste regionen te vinden zijn bewijst het noordelijke toptalent Jonas Hilwerda. Met 6 uit 6 heeft hij flink bijgedragen aan de 5 gelijke spelen die zijn vereniging Staunton heeft laten aantekenen.

Topscorer Jonas Hilwerda – ronde 3 D – JCC Den Bosch 2013

Leiderdorp D1-Staunton D1 Jonas Hilwerda – ronde 2 D – JCC Den Bosch 2013

Valt er verder nog wat te melden uit De Biechten in Den Bosch? Nou, Jasper Broekmeulen, Neerlands sterkste FM, gaf de hele dag uitleg bij de partijen.

Commentaarzaal – 2e speeldag JCC

En verder hebben ze daar luidruchtige smartlappenkoren, die uitgerekend tijdens een schaakwedstrijd een concert geven…

Link uitslagen en standen: www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/2013

Alle foto’s zijn gemaakt door René Olthof

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.