Nederlandse verrichtingen bij EK-clubteams (ronden 6 & 7)

De EK-clubteams in Rhodos zitten er weer op! De Nederlandse teams hebben het prima gedaan en kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi. We hebben niet meegespeeld voor de eerste plek, die overigens verrassend naar het Tsjechische G-Team Novy Bor is gegaan, maar toch hebben de Nederlanders goede resultaten behaald. Nederlands Kampioen En Passant is als 22e geëindigd, Accres Apeldoorn werd 25e en SV Voerendaal is 42e geworden.

En Passant

In de zesde ronde was Amay, de Belgische club waar vijf Nederlanders in spelen, de tegenstander van En Passant. Het werd een zeer spannende match, die uiteindelijk uitmondde in een 3-3 eindstand. Er waren geen snelle remises, alle partijen kenden een winnaar! De uitslag had anders kunnen uitvallen, als bijvoorbeeld IM Matthew Tan zijn stelling tegen de sterke Henk Vedder had kunnen omzetten tot winst.

Vedder, Henk – Tan, Matthew

Matthew staat in deze stelling beter, maar mist een verrassende wending.

25…g6? 25…g5! was een betere zet, waarbij zwart zijn voordeel behoudt. 26. Dh2 Df4!

26. Dh2!

De zwarte koning komt nu in de problemen.

26…b4 Een zet als 26…Kb6 werkt ook niet, omdat de toren op b8 blijft hangen. 27. Pxc6 bxc6 28. Dxb8++-

27. Pxc6+ e5 28. Pxe7+ 28. Pxe7+ bxc3 29. Pxd5+ en zwart verliest een volle dame.

1-0

Na deze gelukkige ontsnapping stond in ronde 7 Limhamns SK uit Zweden op het programma. En Passant speelde deze ronde zonder eerste-bordspeler Ikonnikov, waardoor ze al met een 1-0 achterstand aan de match begonnen. Deze achterstand kwam En Passant niet meer te boven, de match ging dan ook verloren met 2,5-3,5.

Een positieve noot bij deze match was te melden bij IM Manuel Bosboom, die door een remise tegen FM Linus Johansson (2321) een GM-norm te pakken had! Erg knap, zeker nadat Manuel in de eerste ronde van een 1900-speler verloor.

Accres Apeldoorn

Accres Apeldoorn speelde in ronde 6 tegen SK 47 Eynatten uit België. Bij dit team speelden de twee Nederlanders GM Robin Swinkels en IM Martijn Dambacher. Accres Apeldoorn wist deze ronde vrij gemakkelijk te winnen, volledige punten waren er voor GM Roeland Pruijssers en Martin van Dommelen terwijl de andere vier partijen in remise eindigden.

De laatste ronde Accres was tegen de andere Nederlandse Belgen van Amay. Hoewel er met 4-2 werd verloren, was dit zeker niet nodig. IM Stefan Kuipers verloor een stelling waarin hij niet minder stond, terwijl ook Freddie van der Elburg ook niet had hoeven te verliezen. Roeland had wel een mooi punt behaald tegen IM Benjamin Bok, hij won een toreneindspel.

Pruijssers, Roeland – Bok, Benjamin

Na een partij die lang in balans is geweest, heeft Roeland eindelijk een voordeel bereikt.

53…f4 53…g2 was een ander idee, maar ook deze stelling is gewonnen voor Roeland. 54. Tg6 Ta8 55. Txg2 Txa7 56. b4! en wit zou dit ook moeten winnen.

54. Tg6?!

Hoewel dit waarschijnlijk niet de winst weggooit, had Roeland zich veel werk kunnen besparen door direct een pion te winnen.

Het verrassende 54. Tc4! wint namelijk direct.

  • 54…f3? 55. Tf4+ Kg7 56. Txf3+-
  • 54…Td8+ 55. Kc5! Tc8+ 56. Kb5 Txc4 57. a8=D Tc7 58. Df3+-
  • 54…Ta8 55. Txf4+ Ke8 56. Tg4 Txa7 57. Txg3 Ta5+ 58. Kc6 Txh5 59. b4 en de b-pion gaat veel te snel voor zwart om tegen te houden.

54…Ta8 55. Ke4

Na een lange technische strijd wint Roeland (gelukkig voor Accres Apeldoorn) alsnog.

1-0

SV Voerendaal

Voor Voerendaal was ronde 6 een erg fijne ronde, er werd namelijk met 4,5-1,5 van White Knights Chess Club uit Wales gewonnen. SV Voerendaal had op elk bord een ratingoverwicht en dat uitte zich ook in de score.

In de zevende ronde moesten de mannen uit Voerendaal optreden tegen Cercle d’Echecs de Monte-Carlo. Het begin was goed voor Voerendaal, Dr. Dragos Cornei won erg snel van zijn tegenstander met een hogere rating.

Nelis, Jean-Francois – Ciornei, Dragos

Nadat wit op zet 10 een pion had geofferd, begaat wit een ernstige fout.

12. Df4?? Wat had verder moeten gaan met 12. Pg5 , dan zou de stelling nog te overzien zijn.

12…Pd3+

Door deze aftrekschaak wordt de dame gewonnen, en daarmee ook de partij.

0-1

Het feit dat de grootmeester van de club uit Monte Carlo ook verloor van FM Patrick Driessen was ook erg mooi, jammer genoeg werd uit de overige vier partijen maar één punt behaald. Zodoende werd het toernooi van SV Voerendaal dus afgesloten met een 3-3 uitslag.

Alle persoonlijke scores van de Nederlandse teams zijn in de onderstaande tabel te vinden.

Andere Nederlanders

GM Anish Giri heeft in de laatste twee ronden 1,5/2 behaald. Eerst werd er gewonnen van GM Mateusz Bartel (2638), daarna werd er geremiseerd tegen Zahar Efimenko (2661). Het team van Anish heeft niet naar verwachting gepresteerd, met een derde plek zullen ze niet heel erg tevreden zijn. Anish heeft zelf een score van 5/6 behaald, met de TPR van 2789 kan hij zeker tevreden zijn.

De Nederlanders die spelen voor Amay moesten in ronden 6 & 7 tegen En Passant en Accres Apeldoorn. Vrijwel alle Nederlanders bij Amay hebben gepresteerd rond hun rating. Voor GM Robin Swinkels zal het EK-clubteams niet een toernooi zijn waar hij erg mee tevreden is. Hoewel Robin in de laatste ronde een mooi punt behaalde is een score van 1,5/6 ondermaats. Martijn Dambacher is na een sterk begin ook teruggevallen. Hij eindigde met 4/7.

Het laatste persoonlijke succes is te melden bij Jan Willem van de Griendt. Waar er al eerder werd gemeld dat Manuel Bosboom een GM-norm heeft verdiend, heeft ook Jan Willem een norm te pakken. De TPR van Jan Willem was genoeg voor een GM-norm, maar hij heeft hiervoor te weinig grootmeesters als tegenstander gehad. Een IM-norm is dan ook zeer verdiend met een score van 5,5/7.

Alle partijen of fragmenten via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.