Manager Doggers is weer journalist

De anchorman van het schaken, wie is dat? Dat staat meteen onder deze opvallende kop, het is Peter Doggers. Althans volgens het Noord-Hollands Dagblad. De krant startte de berichtgeving over de WK-match Carlsen-Anand met een hele pagina. Een verhaal over Carlsen en Anand (met voor ons als liefhebbers nauwelijks nieuws) plus een groter verhaal over Doggers.

Een anchorman is volgens Van Dale een vaste presentator van een nieuwsrubriek. Dat klopt, maar in mijn beleving wordt het woord vooral gebruikt voor de grootsten onder hen en alleen bij de belangrijkste programma’s. Mensen die jarenlang het journaal of Studio Sport presenteren. Philip Freriks of Mart Smeets.

Verslaggever Marco Knippen van het NHD meldt dat Doggers’ site ChessVibes zo’n 65.000 unieke bezoekers per maand telde. De site ging op in Chess.com, dat zo’n 8,2 miljoen leden heeft.

Klein begonnen

In 2006 had Doggers niet kunnen denken dat dit zou gebeuren. Hij begon met een weblog, waarop hij zijn eigen partijen publiceerde. Lezers konden daarop reageren en daar zou hij weer op reageren. Toen respons uitbleef, zette hij er grootmeesterpartijen op. De site werd opeens populair en toen Doggers tijdens het Corus-toernooi filmpjes ging maken, werd zijn site ook door grootmeesters bezocht. Misschien is Doggers wel de aartsvader van de schaakfilmpjes. Dit laatste zeg ik, staat niet in het artikel.

Doggers kon zich fulltime met zijn site bezighouden en breidde die uit met nieuwsartikelen, cartoons, columns en boekbesprekingen. Ook ontwikkelde hij online magazines.

De medewerkers van Chess.com en News About Chess kunnen het goed met elkaar vinden.

Ziel blijft behouden

Volgens Doggers (in de krant) richtte Chess.com zich vooral op recreatieve schakers en ChessVibes op topsport. Ze vullen elkaar dus aan, zijn team voegt iets toe wat Chess.com nog niet had. Doggers: “Ik denk dan ook dat de ziel van de eerdere activiteiten behouden blijft.”

Een enorm voordeel van deze stap voor Doggers is, dat hij zich volledig kan wijden aan wat hij het liefst doet: nieuws maken en verslaan. Als baas van ChessVibes moest hij zich ook bezighouden met technische aansturing, vormgeving en marketing. Doggers: “Op dat vlak begon ik tegen mijn grenzen aan de lopen.”

Peter Doggers is dus eigenlijk van manager weer journalist geworden. In Chennai een van de velen, uiteraard heeft ook News About Chess daar zijn goede contacten. Of de anchorman van Chess.com ook echt de anchorman van het schaken is, valt nog te bezien. Een pioniersrol in de moderne schaakjournalistiek mag je Doggers zeker wel toerekenen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.