Meer kicks bij schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn, rapidschaken op 26 november a.s.

Schaakvereniging Caissa-Eenhoorn gaat vernieuwen! Dit jaar ook rapidschaak, ook voor thuisschakers en leden van andere verenigingen!

De vier avonden waarop rapid gespeeld kan worden zijn gepland. De eerste ronde zal plaats vinden op 26 november. De overige speeldata zijn op 21 januari, 25 februari en 25 maart. De eerste wedstrijd begint om 20.00 uur. Er wordt gespeeld volgens het Amsterdamse systeem (dat wel bekend is van het snelschaken), in groepen van zes waarbij op een avond elke speler elke andere speler uit die groep een keer treft. Speeltempo is 20 min p.p.p.p.

Een avondje rapidschaken is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de gezellige schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn. Deelname is gratis voor alle leden van Caïssa Eenhoorn. Huisschakers en leden van andere clubs zijn echter ook welkom. Van hen wordt het luttele bedrag van €5,= gevraagd. Er wordt gespeeld in cultureel centum de Huesmolen in Hoorn. Opgeven is van nu mogelijk. Meld je aan via .

Meer informatie op de website www.caissa-eenhoorn.nl of bij bij Frans Kragten, tel: 06-20177616

Aanvullende informatie

Het schaken heeft in Nederland, en zeker ook bij de Hoornse schaakclub Caïssa-Eenhoorn, te kampen met dalende ledenaantallen. Vergrijzing en ontgroening (te weinig aanwas) spelen hierbij een belangrijke rol.

Om dit tegen te gaan zal de schaakwereld meer moeten gaan innoveren. Dit is de afgelopen decennia nauwelijks gedaan: clubschakers spelen nog steeds de lange partij van 3,5 uur met aan het einde maar één kick (de uitslag). Wordt op deze wijze nog voorzien in de behoefte van alle schaakliefhebbers? Of moeten we ook serieus aandacht gaan besteden aan andere vormen van beoefening van de schaaksport? In partijen met beperktere bedenktijd kunnen zeker meerdere kicks per avond worden bereikt.

Vergelijk het eens met atletiek. Het lijkt alsof alleen de marathon (de lange partij) serieus wordt genomen, maar de 1500 meter en de sprint (rapid en snelschaak) nauwelijks.

Een andere voorbeeld is uit de wereld van het bridge: hoewel veel minder mensen met bridge uit de voeten kunnen dan met schaak, heeft de NBB vijfmaal zo veel leden als de KNSB. Op een bridgeclub kun je vaak op meerdere avonden per week spelen. Wij kunnen ons dat als schaakvereniging nauwelijks voorstellen. Maar bridge kent 24 kicks per avond!

Hoeveel thuisschakers zouden wel bij een gezellige vereniging lekker vijf potjes schaken van 20 minuten per persoon, zonder noteren, willen spelen? Dat zijn vijf kicks! Een flexibele kijk op de traditionele schaakavond kan er voor zorgen dat er weer nieuwe schakers bijkomen en dat de vereniging weer kan groeien.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.