Plechtigheid Theo van den Berkmortel

Op woensdagmorgen heeft de schaakwereld op waardige wijze afscheid genomen van Theo van den Berkmortel, die vorige week door een noodlottig auto-ongeval om het leven kwam in zijn woonplaats Someren. In Helmond gaven vele vrienden acte de présence, vooral uit Noord-Brabant, maar ook uit Limburg en Vlaanderen, recentelijk het belangrijkste arbeidsterrein van Theo waar het zijn schaaktrainingen betreft. Theo was van huis onderweg naar wijkgebouw De Fonkel om schaakles te geven aan een groep jeugdspelers. De heer Van Asperdt, een van de vrijwilligers van jeugdschaakvereniging De Pionier, zette de betekenis van Theo van zijn club uiteen aan de hand van de stukken op het schaakbord, van pion tot koning.

De heer Lomans, spreker namens de gemeente Someren, waar Theo sinds 1999 als medewerker van de afdeling welzijn actief was, schetste een trefzeker beeld van Theo, waarin velen zich konden herkennen. De beschrijving van de invulling die Theo gaf aan het gemeentelijk clean-desk-beleid leidde zelfs tot enige hilariteit in de zaal.

Een passende hommage gaf schaakvereniging Humbeek (België) in de competitiewedstrijd van afgelopen zondag door bord 1 demonstratief leeg te laten en een ingelijste foto van Theo bij het bord te plaatsen. Een sterk eerbetoon aan een schaakspeler en trainer die alom geliefd was.

Swinkels / Van de Berkmortel / Smit / Welling / Hoogendoorn – Eindhoven 2008

Theo naast pupil – 5e ronde Maastricht Open 2012

Van de Berkmortel-Van den Doel – Roosendaal 2011 PK NBSB

2 Reacties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.