Sokolov bondscoach van de VAE

Ivan Sokolov is voor een jaar bondscoach geworden van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dit melden onder andere de kranten van Wegener en Omroep Flevoland. Hij is inmiddels verhuisd naar hoofdstad Dubai.

Eerder deze maand behaalde Sokolov nog twee gouden medailles op het EK-landteams, een voor het tweede bord en een voor de overall-prestatie. Eerder viel op dat hij actiever is geworden met het schrijven van boeken. Tegen Wegener geeft hij aan dat hij vanwege zijn leeftijd andere werkzaamheden zoekt. "Voorlopig blijf ik nog spelen, maar ik heb wel de beslissing genomen om het langzaam af te bouwen. Het bondscoachschap zie ik als grote uitdaging.”

Voor de VAE zijn drie landenwedstrijden van belang: het Arabisch kampioenschap, de Asian Continental Chess en de Olympiade. Als zijn taken noemt Sokolov:

– het selecteren van de spelers;

– zorgen dat ze goed voorbereid aan de wedstrijden beginnen;

– het bepalen van de voorbereiding;

– het regelen van trainingskampen;

– trainingsschema’s maken;

– overleg voeren met de spelers.

De VAE is nummer 80 op de FIDE-wereldranglijst en heeft één grootmeester en twee meesters. Sokolov: “Salem Abdulrahman Saleh is een jonge schaakgrootmeester, die heeft potentie om de top vijftig van de wereld te halen. De anderen zijn jong, maar moeten nog veel leren. Het eerste doel is om Saleh tot de honderd beste schakers van de wereld te laten behoren. En dan met de VAE de strijd aangaan met China en India om het beste Aziatische land te worden. Daarna zien we wel verder.”

De opmerking over China en India kan niet serieus bedoeld zijn. Dat het schaakniveau in de VAE te verbeteren valt, is wel duidelijk. Een mooie uitdaging voor Sokolov.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.