Sluitingceremonie in Chennai

Maandag was er nog een laatste hectische dag in Chennai: de prijsuitreiking. Deze keer niet met 7.000 mensen in een stadion, maar lekker knus in de speelzaal. Het hotel was dan ook extra streng beveiligd, er lagen bloemstukken op de grond en de zaal was omgetoverd voor de ceremonie. De zaal zat helemaal vol. Sommige genodigden moesten staan. De meeste fotografen en camera’s moesten naar achteren. Susan Polgar had haar nieuwe jurk aan.

De opening begon ruim 10 minuten te vroeg. Jayalalithaa Jayaram, de ster van het toernooi was er namelijk al. Waarom zou je dan nog wachten?

Binnen 15 minuten werd het hele programma er doorheen geperst. Volkslied van Tamil Nadu, de staat waar Chennai in ligt en waar Jayalalithaa Hon’ble chief minister van is, gevolgd door die van de FIDE.

Bedankt voor die bloemen! De president van de All Indian Chess Federation toont zijn dankbaarheid voor het beschikbaar stellen van een budget van €5 miljoen.

Anand kreeg een medaille en een zilveren schaal. Heel blij leek hij er niet mee.

Dan Magnus. Ook hij een medaille, die door FIDE-president Ilyumzhinov om zijn schouder werd gehezen. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het WK dat er een medaille wordt uitgereikt – althans, dat zei de Engelstalige host van de ceremonie. Gevolgd door de lauwerkrans. Even poseren voor de foto. En toen deed Carlsen ‘m zelf maar om.

Carlsen ontvangt de zware beker. Hij poseert voor een paar fotografen die de officiële foto mogen maken. Het donkere mannetje naast Magnus is heel sterk, want met één hand houdt hij de beker omhoog.

En op het moment dat het mannetje genoeg heeft van de foto’s en van het podium verdwijnt, merkt Carlsen pas dat de beker van massief zilver is.

Dan ook nog de cheque. En ach, voor €1.16 miljoen zou ik ook even buigen voor die vrouw. Maar zo diep?

Toen het geld was nageteld zat het feestje erop. De lichten gingen aan en de deuren weer open. We konden gaan. Geen toespraak van de winnaar. Ook niet van de president of de chief minister. Het was misschien wel de kortste sluitingsceremonie die ik ooit bij een schaaktoernooi heb gezien. Inclusief het open schaaktoernooi van, ik noem maar wat, Gorinchem.

Maar het was natuurlijk nog niet op voor de pers. Magnus verdween in de VIP-lounge, direct naast de speelzaal. En voordat hij het wist werd hij vergezeld door 50 fotografen. De man van Susan Polgar, die zelfs tijdens het eten voortdurend haar Twitter-feed bijhoudt, vroeg Magnus de medaille te tonen. En ja hoor, toen ging het los.

Een video van chess-news.ru

Magnus had wellicht alleen de voorkant van de medaille gezien (logo van het toernooi + logo FIDE). Die spreekwoordelijke achterkant…

Daar staat Amma. Moeder.

Magnus verdween weer. En daarna volgden nog onaangekondigde persconferenties van Ilyumzhinov en Carlsen. Ook deed Carlsen een één-op-één met een Spaanse journalist en voor de livestreaming. Andere journalisten hadden het nakijken. Het is nog maar de vraag of zij Carlsen exclusief kunnen interviewen.

De stukken kunnen weer in de doos

Maar het feest kan niet op

6 Reacties

 1. Avatar
  Jan Willem Duijzer 25 november 2013

  Niet te geloven hoe knullig de Fide en hoe knullig topschakers omgaan met de media. De gemiddelde voetballer, met een IQ van de helft, doet het stukken beter dan een topschaker.

  Verplichte mediatraining en verplichte media-optredens. Les 1: domme vragen bestaan niet, er bestaan alleen maar domme antwoorden (meneer Anand en vele anderen!).

 2. Avatar
  Lennart Ootes 25 november 2013

  Wat betreft media-training ben ik het helemaal met je eens! In het poker is het verplichte kost voor (minimaal) de top-100 van de wereld.

  En ik ken nog geen schaker die al wel training heeft gehad.

 3. Avatar
  pengschaak 26 november 2013

  De punt is: wat een bijna waardeloos sluitingsceremonie. "Geen toespraak van de winnaar. Ook niet van de president of de chief minister". Dat vind ik niet erg. Maar ik zag er in het video beeld geen vlaggen, geen gezichten van onze champions tijdens het volksliederen, alleen maar die van "mama" en de FIDE officieren. We willen, ten minste ik wil dat Carlsen op dat emotionele moment zien: Je land vlag wordt gehesen dankzij jou en je bent trots op je land. De speler zelf, we, de schaakwereld, het publiek… iedereen wil meemaken. Ik heb het nooit gezien by andere sports dat er zo weinig aandacht was aan de sporters op dat moment.

  Ik kan het begrijpen dat Carlsen teleurgesteld was. Want dat was chaos tijdens en erna de sluitingsceremonie.

 4. Avatar
  Lucas 27 november 2013

  Dat Anand en Carlsen mediatraining nodig zouden hebben, is natuurlijk onzin. Voor wie, voor wat? Beide heren zijn financiëel al binnen en kunnen het zich veroorloven domme vragen niet te wilen beantwoorden.

 5. Avatar
  Jan Willem Duijzer 27 november 2013

  @Ootes @Pengschaak

  Hoe dan ook erg jammer dat de FIDE en wat mij betreft ook de topspelers zelf een evenement met zo veel potentie zo slecht verkocht hebben.

 6. Avatar
  Hondekop 27 november 2013

  Dit wereldkampioenschap heeft toch duidelijk aangetoond dat domme vragen wel bestaan. Met voetbal stellen journalisten ook zeikvragen, maar die slaan nog ergens op (beetje vissen en beetje zuigen in de hoop een speler of coach uit zijn tent te lokken). Dat is heel anders dan die vragen in gebroken Engels wat het betekent om je best te doen of zo. Geen wonder dat Anand, net na een nederlaag, daar knorrig op reageert. Waren er echt geen betere journalisten in de zaal?

  Al met al was het een zielloos WK. De schaakwereld staat er weer niet goed op met dit amateurisme en dat is erg jammer. Gelukkig is er volgend jaar alweer een herkansing.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.