Cultural Village Schaaktoernooi 2013

Toch een aparte ervaring, twee dagen rapid in plaats van tien ronden relatieve rust. Het geeft een andere sfeer: met meer spanning en minder gewandel. Omdat vooraf duidelijk besloten was om zonder increment te spelen liepen op enkele borden de gemoederen af en toe hoog op. Kortom: spektakel. In een deelnemersveld met een aantal sterke, dan wel opkomende, jeugdspelers bleken alle opties open. Zo verraste de jonge Hing Ting Lai in de eerste ronde de ervaren Li Riemersma. En de verse Europees jeugdkampioen Jorden van Foreest haalde een slim halfje tegen de hoogst gerate David Klein. Elke ronde gebeurde wel iets onverwachts of spannends.

En hoezeer de deelnemers elkaar op de 64 velden ook naar het leven stonden, tijdens het diner op zaterdag was hiervan niets meer merkbaar. In die zin blijft het een charmant evenement. Ooit begonnen als handreiking naar jeugdige normjagers en uitgegroeid tot een respectabel toernooi.

Eén ronde ter illustratie van wat de aanwezige toeschouwers mee mochten maken. In de 6e ronde gingen ook weer alle remmen los. Robert Ris haalde een verdiend punt, ten koste van de jonge Lai. Jorden van Foreest verslikte zich in een promotie van Rick Duijker en greep het remiseaanbod van zijn tegenstander direct aan. Bij de partij tussen Li Riemersma en Merijn van Delft vlogen de stukken letterlijk door de lucht. Riemersma wist de meeste echter op te vangen en Merijn berustte in de nederlaag. Ondertussen zette David Klein zijn opmars naar de toernooiwinst stilletjes voort.

Eén ronde voor het eind was duidelijk dat David Klein niet meer in te halen was. Daarmee had ook deze 18e editie een terechte winnaar. De strijd om de overige plaatsen leverde nog voldoende spektakel op. Jorden van Foreest en Li Riemersma: beiden uitzicht op de tweede plaats, twee man op het vinkentouw en nog drie hijgende achtervolgers. Uiteindelijk was het toch de jeugd die de achtervolging kon volhouden. De schaaktoekomst lijkt hiermee in goede handen.

Al met al kunnen we ook dit jaar weer terugkijken op een geslaagd toernooi.

Tot volgend jaar!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.