Hilversum, Carlsen en 14 andere wereldkampioenen

Ook Magnus Carlsen heeft iets met Hilversum en daarmee is hij de vijftiende wereldkampioen in de rij. Op de site van HSG schreef Wim van der Wijk een update van zijn hoofdstuk in het boek ‘Mat in de Mediastad’ waarin hij de band van elf wereldkampioenen met Hilversum beschreef. (Soms laadt de site wat traag, dan moet u even wachten.)

Steinitz en Lasker speelden simultaan in Hilversum. Capablanca, Aljechin, Euwe en Botwinnik speelden in het AVRO-toernooi 1938. Dat werd niet in Hilversum gespeeld, maar vanwege de sponsor omarmen we het toernooi in ons boek van harte.

Behalve Carlsen heeft Van der Wijk in zijn update ook twee vrouwelijke wereldkampioenen en een wereldkampioen correspondentieschaak toegevoegd.

Carlsen kwam in 2008 naar HSG, speciaal voor de slotronde van de KNSB-competitie, toen HSG titelverdediger Groningen moest onttronen. HSG was echter een ronde voor het einde al kampioen. Teamleider Jan Stomphorst piekerde er echter niet over om Carlsen af te zeggen, al was het alleen maar vanwege de publicitaire waarde.

Na afloop van de wedstrijd, waarin Carlsen won van Jan Werle, mocht ik hem een paar vragen stellen. In het krantenbericht herlees ik nu dat hij die beantwoordde met een gezicht van: ‘nou goed, als u journalist bent, dan hoort dat erbij’. De vraag die mij nog het meest bijstaat, is wat hij voor de wedstrijd eigenlijk wist van Hilversum. Carlsens antwoord: “Kasparov speelde hier een match tegen Timman in 1985.”

Een verbluffend antwoord, al is wel bekend dat Carlsen een enorm geheugen heeft en een encyclopedische kennis van schaken en andere sporten.

Het bleef voor Carlsen bij één wedstrijd voor HSG. Ruim voldoende om hem op te nemen in de Hall of Fame van wereldkampioenen die iets met Hilversum hebben.

1 Comment

  1. Avatar
    Johan Hut december 03, 2013

    Van der Wijk in zijn artikel:

    (Wordt wellicht ooit nog eens vervolgd, bv als een Nederlandse schaker met een korte achternaam in de toekomst wereldkampioen wordt.)

    Hiermee geeft hij mij echt te veel eer, vind ik.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.