Grootste Elo-winst voor Ivan Sokolov en Anne Haast

Ivan Sokolov won 21 Elo-punten en Robin van Kampen verloor er 17. Verder veranderde er in november nauwelijks iets in de Nederlandse top tien. Bij de vrouwen verloor Lisa Schut 20 punten, maar Anne Haast won er maar liefst 37.

Nederland staat per 1 december negende op de wereldranglijst van de FIDE, die wordt bepaald door de gemiddelde ratings van de eerste tien spelers. De volgorde van de tien sterkste Nederlanders is in november nauwelijks gewijzigd.

Ivan Sokolov tijdens het Europees kampioenschap

Anish Giri, Loek van Wely en Sergei Tiviakov wonnen of verloren nauwelijks punten. Zij staan nu op de wereldranglijst respectievelijk op de plaatsen 20, 68 en 87.

Grote winnaar is Ivan Sokolov. Hij scoorde op het Europees kampioenschap voor landenteams 6,5 uit 7 en won daarmee 21 Elo-punten. Daarmee kwam hij nipt voorbij Erwin l’Ami, die vrijwel gelijk bleef. Belangrijker dan de vierde plaats op de Nederlandse ranglijst is dat hij de top honderd van de wereld weer in zicht krijgt. Nou ja, hoe belangrijk Sokolov dat zelf vindt weet ik niet, nu hij bondscoach is van de Verenigde Arabische Emiraten en actief is als schrijver. Hopelijk heeft het EK hem ervan doordrongen dat hij toch echt nog wel een topschaker is.

Jan Smeets en Daniël Stellwagen (die weer eens een paar potjes in Duitsland speelde) bleven ongeveer gelijk, maar Stellwagen steeg wel van acht naar zeven, doordat Robin van Kampen van zeven naar acht zakte. Van Kampen verloor 17 punten, waarvan 12 op het EK.

Ook Jan Timman bleef ongeveer gelijk, hij won 3 puntjes. Toch een vermelding waard, omdat hem dat precies op 2600 bracht. In 2006 stond hij voor het laatst boven de 2600.

Dimitri Reinderman maakt de top tien compleet.

Vrouwen

Meer veranderingen waren er bij de Nederlandse vrouwen, die zeventiende staan op de wereldranglijst. De Nederlandse ranglijst is hier te vinden.

Zhaoqin Peng verloor 14 punten op het EK, maar hield de totale schade beperkt tot 9 punten verlies. Zij is nu de nummer 88 van de wereld.

Ook Lisa Schut verloor fors: 20 punten, wat geheel aan het EK te wijten was.

Bianca Muhren blijft derde staan, maar wordt nu op de voet gevolgd door Anne Haast. Zij scoorde 6,5 uit 7 op het Europees kampioenschap, wat haar 32 Elo-punten opleverde. In één partij in de KNSB-competitie won ze er nog 5 bij. Veel meer dan Sokolov dus? Ja en nee. Wel meer Elo-punten, maar bij Sokolov wordt zijn plusscore met een factor 10 vermenigvuldigd en bij Haast (omdat ze nog geen 2400 heeft) met 15. Beide Elo-winsten zijn dus ongeveer gelijk. Haast komt nu op een Elo van 2299. Als ze er nog een puntje bij wint mag ze de titel FM (bij de ‘mannen’) aanvragen, wat ze wellicht mooier vindt dan haar huidige WIM-titel bij de vrouwen.

In één competitiepartij kun je veel punten winnen. Iozefina Paulet won er 10 door een overwinning op Eelke Wiersma, Mariska de Mie 8 door een overwinning op Jelmer Sminia.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.