Lex Jongsma: 1938-2013 (uit De Telegraaf)

Lex Jongsma (Foto: Ab Scheel)

Met het overlijden van Alexander (Lex) Jongsma heeft de Nederlandse schaakwereld een erudiete troubadour verloren. Hij was een pionier als commentator op de grote toernooien, schreef enkele boeken over zijn passie, hield voordrachten, speelde simultaans en was niet minder dan veertig jaar schaakmedewerker van Telesport, de sportsectie van De Telegraaf.

In het dagelijks leven was Jongsma fiscaal jurist, hoofdmedewerker en docent aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Voor zijn grote bijdrage aan de schaaksport werd hij door de KNSB benoemd tot Lid van Verdienste en in 2008 werd hij ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Zijn levenslange interesse in de schaaksport begon in de jeugdjaren waarin hij zijn beste prestaties had. Op het jeugdwereldkampioenschap in Toronto 1957 behaalde hij de derde plaats en in 1960 werd hij Open Kampioen van Nederland.

Daarna moest hij zijn tijd verdelen over studie en werk. Hij werd meester in de rechten maar van meester in de schaaksport is het niet meer gekomen. In 1968 begon hij zijn wekelijkse rubriek in Telesport en berichtte over alle WK-matches.

De boeken van zijn hand zijn Het duel van de eeuw, Spassky – Fischer 1972, Het schaak der wrake, Karpov – Korchnoi, Baguio City 1978 en 60 jaar Hoogovens schaaktoernooi, 1998 (medeauteur Alexander Münninghoff). Lees meer…..

4 Comments

 1. Avatar
  Lucas december 06, 2013

  Jongsma was voor mij vaak een reden om naar Wijk aan Zee of Hoogeveen te gaan. Zijn commentaar bij de partijen hadden het karakter van een caberetvoorstelling. Een geniale verteller. Ik zal hem missen.

 2. Avatar
  Hans december 06, 2013

  Helemaal eens met Lucas. Ook ik kon altijd erg genieten van zijn wijze van commentaar geven in Wijk aan Zee. Ik genoot hier altijd zeer van. Een wijs man is heen gegaan met veel humor en gevoel voor zijn toehoorders die hij iedere keer weer aan het lachen kon maken. Ook ik zal m missen!

 3. Avatar
  Charles Kuijpers december 08, 2013

  Lex was een prachtmens. Altijd in voor een praatje en een kwinkslag. Ik kende hem al persoonlijk in de schaakwereld, toen ik hem in 1976 ontmoette bij de vakgroep Fiscaal recht van de Rijksuniversiteit Leiden. "Barrera" was toen onze favoriete ontmoetingsplek, vaak samen met Cees Oranje en soms met Willem Vermeend.

  Gisteren hoorde ik het vreselijke nieuws van Joop Piket tijdens de wedstrijd tegen Oegstgeest.

  Lex, het was een genoegen je te hebben gekend, man. Rust in vrede…….

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.