Rotterdam wint ruim van ESG Max Euwe.

Beide teams hadden na twee ronden nog nul matchpunten. Het team uit Enschede had twee ruime nederlagen geleden en de Rotterdammers vooral in de tweede ronde een zeer ongelukkige nederlaag. Het was dus een echte 4 punten wedstrijd. Van enige spanning was er echter nooit enige sprake. De ploeg van Frank Kroeze cum suis leed een kansloze nederlaag, hoewel bij twee partijen zij een beter lot hadden verdiend.

Na een snelle remise tussen Frank Kroeze en Karel van der Weide, waarbij de laatste grapte “ik heb de sterkste speler van de tegenpartij geneutraliseerd”, werd het snel duidelijk dat het een goede middag voor de Rotterdammers zou gaan worden. Iedereen stond beter en spoedig daarna konden de eerste winstpunten genoteerd worden.

Johan Quist won van Zyon Kollen, zonder dat de zwartspeler eraan te pas kwam. Wit kreeg spoedig ruimtelijk overwicht en beter stukkenspel. Zwart verloor een pion en probeerde met zijn dame enige compensatie te zoeken, maar overzag dat zijn dame werd ingesloten. Mohammed speelde een goede positionele partij. Zijn tegenstander probeerde een koningsaanval in te zetten middels 22.f6 , maar had overzien dat na Tg8 er nare zaken dreigden op g2. Gaf derhalve dame voor toren en loper, maar moest vervolgens toestaan dat zwart de ene na de andere pion consumeerde.

Jan Willem speelde tegen invaller Jens Schultz en ook hier kwam de Rotterdamse kant prima uit de “holes”. Wit leek de zaak na torenruil enigszins te neutraliseren, maar overzag het venijnige De5+, waarna zwart de witte koningsvleugel oogstte. Interessant was het begin van de partij tussen Bart Michiels (onze kersverse GM) en Jochem Snuverink. In de Siciliaanse Taimanov speelde wit heel vroeg 6.g4 gevolgd door 9.Pf5 en dit dwong de zwartspeler tot lang nadenken.

In de vervolgzetten greep wit echter mis, hetgeen impliceerde dat Bart al na 13 zetten met een stuk meer gewonnen stond. Omdat zwart zo gedrongen stond duurde het wel een tijd voordat hij zich ontwikkeld en daarmee ook bevrijd had.

Onze topscorer van het vorige seizoen, Bruno Carlier, stond tegen Tim Lammens wellicht ietsje beter, maar zwart had altijd voldoende tegenspel. Juist op het moment dat wit op de damevleugel zaken probeerde te doen, kwam zwart met 30.e3 tot een tegenstoot die remise door eeuwig schaak forceerde. De laatste partij die eindigde voor de eerste tijdcontrole was de eerste overwinning van Robby Kevlishvili op Paul Bierenbroodspot. Na een Scandinavische opening ontwikkelde zich min of meer een gelijkwaardige strijd. Wit stond mijns inziens wel steeds iets prettiger, totdat met 38.c5 hij een vrijpion verkreeg, die resoluut na de 8ste rij opstoomde en daarmee de partij besliste.

Door deze overwinning was de wedstrijd reeds beslist, want de Rotterdammes stonden inmiddels met 6-1 voor.

De overige partijen leverden nog wel enige spanning en frustratie op. Frans Cuipers stond inmiddels al gewonnen tegen Achim Bundgen. Zwart werd volledig ingesnoerd en toen wit met zijn toren via de c-lijn binnenkwam was het positioneel verloren. Daarna won wit maar liefst drie pionnen, mede doordat zijn stukken optimaal samenwerkten. De partij tussen Henk Bernink en Marten Martens eindigde zeer spannend. Het leek er eerst op dat zwart heel goed stond, maar wit kwam met een zeer gevaarlijke koningsaanval opzetten. Helaas miste wit de winnende voortzetting 30. Txg6+ i.p.v. Pxf7, want na 30. Txg6+ is het mat in 4 zetten. De witspeler dacht met 30. Pxf7 ook te winnen, maar had overzien dat hij zelf mat gezet zou worden en moest derhalve met zijn dame eeuwig schaak houden.

De laatste partij was tussen Rini Kuijf en Bart Konijn en ook hier kwam Rotterdam prettig uit de opening. Wit gooide wat olie op het vuur middels het stukoffer 17.Pxg5 en zwart moest dit stuk na 21.e6+ weer teruggeven. Daarna vergiste de zwartspeler zich omdat hij dacht na 27. Tg4 op g2 zijn pion te kunnen terugwinnen, maar zag nog bijtijds dat dit niet kon. Daarna leek het plots heel slecht met zwart te gaan. Wit had een mooie vrijpion op de g-lijn die steeds meer naar voren ging. Zwart probeerde op de damevleugel compensatie te krijgen door ook vrijpion te verkrijgen. Helaas miste wit met 56.Pxc3 de eenvoudige winst. Hij had moeten spelen 56.Pf4 gevolgd door Pe2, nu werd het remise.

Bord SO Rotterdam ESG Max Euwe Uitslag

1. Bart Michiels Jochem Snuverink 1 – 0

2. Frans Cuijpers Achim Bundgen 1 – 0

3. Jan Willem v.d. Griendt Jens Schulz 1 – 0

4. Karel v.d. Weide Frank Kroeze ½ – ½

5. Martin Martens Henk Bernink ½ – ½

6. Bruno Carlier Tim Lammens ½ – ½

7. Rini Kuijf Bart Konijn ½ – ½

8. Johan Quist Zyon Kollen 1 – 0

9. Mohammed Yasen Alexander Baisakow 1 – 0

10. Robby Kevlishvili Paul Bierenbroodspot 1 – 0

Totaal 8 – 2

Ton de Vreede

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.