Nelson ‘Madiba’ Mandela: schaken en dammen op Robbeneiland

Na het overlijden van Nelson Mandela op 95-jarige leeftijd wordt er veel over hem geschreven en gesproken in de media. Tot en met aanstaande zondag zal het zo blijven als veel buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders de herdenking of de begrafenis zullen bijwonen. De hoge gasten kunnen kiezen tussen de centrale herdenking dinsdag in het voetbalstadion in Johannesburg met 95.000 plaatsen of de begrafenis komende zondag in Qunu aan de Oost-Kaap, de geboortestreek van Mandela.

 

Zoals bijvoorbeeld de drie opeenvolgende Amerikaanse presidenten: Bill Clinton (r), George Bush (l) en Barack Obama (m).

Schaken en dammen in gevangenschap

Wat bekend was, maar nog niet zoveel aandacht heeft gekregen, was dat Mandela tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland heeft geschaakt en gedamd. Met zelfgemaakte stukken van zeep en stukjes aangespoeld drijfhout. Het is ook nog niet zo bekend dat er veel aandacht is voor schaken en dammen in gevangenissen. Daaraan willen we in twee artikelen uitgebreid aandacht besteden.

Het eerste gaat over Nelson Mandela en Jacob Zuma, het tweede artikel gaat over enkele andere voorbeelden o.a. uit de Tweede Wereldoorlog, over de opvattingen van mr. Fred Teeven, onze staatssecretaris van Veiligheid & Justitie, en tot slot over eigen ervaringen.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.