LSG enige rivaal van En Passant?

LSG lijkt de enige ploeg waarvan En Passant heeft te vrezen, Sopsweps’29 won verrassend van Wageningen, Soest (wie?) staat bovenaan in de 1e klasse A, Jan Timman won deze keer wel van Marcel Peek en heeft 3 uit 3 en met Charlois Europoort gaat het heel goed. Hier een overzicht in vogelvlucht van de derde ronde van de KNSB-competitie.

Meesterklasse

De kampioen van 2013 won met 6,5-3,5 van zijn voorganger. Oftewel: En Passant won in het diepe zuiden van Voerendaal. De Limburgers hadden eerder van HMC Calder verloren en ik verwacht dat ze – vanwege dit zware programma tot nu toe – een stuk hoger zullen eindigen dan de huidige achtste plaats. Dat geldt ook voor HMC, dat ondanks die overwinning nu negende staat. De Brabanders verloren deze keer namelijk met 7-3 van LSG. De Leidse ploeg, die nog op honderd procent staat, lijkt de enige ploeg te zijn die En Passant van titelprolongatie kan afhouden. Twee jaar geleden degradeerde LSG uit de Meesterklasse, maar versterkt met Predrag Nikolic en Jan Sprenger blijkt het opeens een topploeg. De hele ploeg was altijd van meestersterkte, alleen echte toppers ontbraken. Die zijn er nu. Opvallende uitslag: Mark van der Werf won van Jeroen Bosch en is dus de sterkste directeur van het bondsbureau.

Misschien gaat ook Utrecht een rol spelen in de titelstrijd. Die ploeg won namelijk met 5,5-4,5 van het sterke Accres Apeldoorn (vorig jaar tweede) en heeft nu vier punten. Opvallend was de overwinning aan het eerste bord van Tycho Dijkhuis op grootmeester Sebastian Siebrecht. Een overwinning die qua matchpunten het hele verschil maakte. Utrecht verloor eerder alleen van Voerendaal.

BSG won de eerste twee wedstrijden allebei met wat geluk, gaf teamleider Edwin Baart toe. Beide keren met 5,5-4,5. Nu gingen de Bussumers met 7,5-2,5 over de knie bij Groninger Combinatie. Jan Werle, die op de Nederlandse ranglijst langzaam aan het dalen is, won deze keer van Alexander Berelowitsch, die maar weinig verliest. BSG staat nog vierde, maar is al blij dat het ruim boven de rode streep staat.

Rotterdam won met 8-2 van ESG Dr. Max Euwe, dat na drie ronden pas op 5,5 bordpunten staat.

Drie spelers hebben nog de volle score van 3 uit 3: Zhaoqin Peng (En Passant), Nico Zwirs (Accres Apeldoorn) en Hans Klip (Utrecht).

1e klassen

Sensationele ontwikkelingen zijn er in 1A. De strijd leek vooraf te gaan tussen SISSA en Kennemer Combinatie. Meteen al in de eerste ronde won SISSA de onderlinge strijd, dankzij een paar sterke invallers, met maar liefst 7,5-2,5. In de tweede ronde gingen de Groningers met 5,5-4,5 onderuit tegen Wageningen VLG Advocaten en won KC met 7-3 van Sopsweps’29. Beide dus twee matchpunten. In deze derde ronde kwam KC echter niet verder dan 5-5 tegen het dit jaar verzwakte Purmerend. KC miste zijn twee grootmeesters Robin van Kampen en Wouter Spoelman, dat scheelt natuurlijk alles. SISSA won met 7-3 van DSC Delft.

Wie staat er nu bovenaan? Niet Wageningen, dat al jaren bovenin meedraait, want die ploeg verloor opeens met 6-4 van Sopsweps’29, dat zichzelf degradatiekandidaat noemt. Hier een door Gert Pijl gemaakte foto van Jeroen van den Berg, die Kees Stap versloeg, en Jan Timman, die van Marcel Peek won. Het was Timmans eerste overwinning op Peek, die hem 27 jaar geleden bij een ontmoeting Rotterdam-BSG nog op remise hield.

Nee, niet Wageningen staat bovenaan, ook niet SISSA, maar Soest, dat als enige 5 matchpunten heeft. De ploeg heeft 16 bordpunten, wat het absolute minimum is bij 5 matchpunten. Deze keer won de ploeg met 5,5-4,5 van ESG Dr. Max Euwe 2, dat stijf onderaan staat. Een kampioenskandidaat is Soest zeker niet, ondanks de huidige koppositie. De ploeg verraste wel met zijn eerstebordspeler: Goran Antunac. Hij speelde remise tegen Henk-Jan Paalman. Daarvoor laat je dan een internationaal meester uit Kroatië overkomen. Nou ja, Soest heeft vriendschapsbanden in het voormalige Joegoslavië en de 68-jarige Antunac is in Nederland vooral toerist.

Wie er kampioen wordt? DSC en ESG niet, maar verder kijk in nergens van op in deze klasse.

Klasse 1B lijkt minder spannend. Charlois Europoort won met 6-4 van ASV en steekt al met kop en schouders boven de anderen uit. Al blijft Paul Keres, dat met 7-3 van Venlo won, goed in het kielzog. De Utrechters begonnen vorig seizoen met een hele rij nederlagen, maar draaien nu met ongeveer dezelfde ploeg gewoon bovenin mee.

Verrassend was de nederlaag die HWP Sas van Gent leed, met 6-4 tegen De Toren Arnhem-VSV. De Zeeuwen zijn altijd kampioenskandidaat in de eerste klasse, dus dit was een gevoelige tik. De Toren speelde met de gevreesde ‘ruit op het middenveld’, de sterkste spelers Willy Hendriks, Ruud Janssen en Etienne Goudriaan op de borden vier, vijf en zes. Ze wonnen alle drie.

In de wedstrijd Caïssa-DD (5,5-4,5) speelden de twee recorddeelnemers aan het Nederlands kampioenschap tegen elkaar: Paul van der Sterren (25 NK’s waarvan twee gewonnen) en John van der Wiel (28 NK’s, met ook twee titels). Het werd remise en beide mastodonten hebben na drie ronden drie remises achter hun naam.

Ook zijn er spelers die drie overwinningen achter hun naam hebben:

Sybolt Strating (Zukertort Amstelveen), Renze Rietveld (SISSA), Enrico Blees (Purmerend), David Klein (Kennemer Combinatie), Jan Timman (Wageningen VLG Advocaten), Ruud Janssen en Mees van Osch (De Toren Arnhem – VSV), Anne Haast (De Stukkenjagers) en Stefan Docx (Charlois Europoort).

2e klassen

Hier noem ik voorlopig alleen de topscorers, met 3 uit 3:

Jos ten Hacken (Caïssa 3), Alje Hovenga (Caïssa 2), Rick Duijker (De Wijker Toren), Jeffrey van Vliet (AAS), Jarrel Thakoerdien (Caïssa-Eenhoorn), Rudolf Potze (Groninger Combinatie 3), Elwin Osterwald (Laurierboom-Gambiet), Raoul van Ketel en Michiel van Wissen (LSG 2) en Jermo Kooijmans (Vianen DVP).

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.