Amsterdam vergeet Dimitri Reinderman

Het moet niet gekker worden. Eerder dit jaar kozen Jeroen Bosch en Vladimir Chuchelov ervoor om Dimitri Reinderman, kampioen van Nederland, niet op te nemen in het Nederlandse team. Hij werd gepasseerd door een jongeman die op het NK onder hem was geëindigd. Kan het erger? Ja, het kan veel erger. De ambtenaren van de gemeente Amsterdam, afdeling Topsport, weten helemaal niet van het bestaan van Dimitri, laat staan van zijn glorieuze prestatie. Bij de huldiging van Amsterdams grote zonen en dochters, de sportkampioenen, zat Dimitri gewoon thuis op de bank. Niet uitgenodigd.

Een dag voordat Epke Zonderland en Marianne Vos werden uitgeroepen tot Nederlands sportman en sportvrouw van het jaar, hield de gemeente Amsterdam haar eigen Topsportgala. Een onderdeel was de huldiging door Burgemeester en Wethouders van alle (dus niet) Amsterdammers die in 2013 Nederlands, Europees of Wereldkampioen waren geworden.

(Dimitri Reinderman in 2013 in Vlissingen. Foto: Harry Gielen.)

Dimitri Reinderman vernam het achteraf en vroeg de gemeente per mail om opheldering. “Geldt schaken in Amsterdam niet als sport of is men mij vergeten uit te nodigen?”

Al snel kreeg hij een antwoord van sportambtenaar Marrit Leenstra. Dat is niet de bekende schaatster, zo stelde Dimitri na enig onderzoek teleurgesteld vast, maar de bekende volleybalster. Nou ja, ook mooi.

Marrit Leenstra legde uit dat zij en haar collega’s ook niet alles kunnen weten. Weliswaar houden ze de media in de gaten, maar ze missen wel eens wat. Bovendien antwoordde ze:

“Daarnaast kom je niet voor in het systeem van NOC*NSF waar alle sporters met een topsport- of talentenstatus staan. Je zat dus als het ware onder de radar.”

Maar ze doet haar best en stuurt altijd brieven naar alle sportbonden. Daarop krijgt ze meestal geen antwoord, stelde ze fijntjes in haar antwoord. Misschien wilde Dimitri eens bij de KNSB informeren wat die met haar brief had gedaan.

Dat deed Dimitri en Koos Stolk schreef onmiddellijk terug dat hij de brief wel degelijk had beantwoord met de mededeling dat Amsterdammer Reinderman kampioen van Nederland was.

Tja, dat zal de komende dagen een welles-nietesspelletje worden.

Ambtenaar Marrit Leenstra stelde zich in elk geval welwillend op voor de toekomst:

“Hopelijk word je volgend jaar weer Nederlands kampioen en kunnen we je wel uitnodigen.”

Dat hopen wij, Dimitri’s collega’s van Schaaksite, ook.

En… Dimitri krijgt de medaille van de stad Amsterdam plus het bijbehorende cadeau alsnog op enige manier uitgereikt of toegestuurd.

11 Reacties

 1. Avatar
  Jan Willem Duijzer 18 december 2013

  Kom in Den Haag wonen!

  Je bent daar meer dan welkom!

 2. Avatar
  meijgia 19 december 2013

  Dimitri,

  In Bolivia kunnen we je ook goed gebruiken!

  Kan je meteen mee naar de Olympiade in Noorwegen.

  Hans Meijer.

 3. Avatar
  Lucas 19 december 2013

  Een nieuw dieptepunt in het afbraakbeleid van de KNSB rondom het Nationaal Kampioenschap. Het is duidelijk dat de KNSB het NK zelf niet serieus neemt en dat is het gemakkelijk voor andere organisaties om hier in mee te gaan. Na deze schoffering zou je verwachten dat de voorzitter van de KNSB op hoge poten verhaal gaat halen bij de gemeente Amsterdam. Maar dat is nog niet gebeurd en het zal waarschijnlijk ook niet gebeuren. Weet de heer Schuyer eigenlijk wel wie Reinderman is?

  Onze kampioen mag zich troosten met de gedachte dat in het verleden wel vaker grote schakers door de bevoegde autoriteiten per ongeluk expres werden vergeten als dat in hun straatje van pas kwam. Wat de reden is van het stelselmatig "vergeten" van Reiderman blijft vooralsnog duister.

 4. Avatar
  Dimitri 19 december 2013

  Ik heb me ook wel eens afgevraagd of de heer Schuyer mij kent. Bij de prijsuitreking van het NK bedrijvenschaak stond ik naast hem. Ik overwoog me voor te stellen, maar deed het niet, en uiteindelijk hebben we geen woord gewisseld (uberhaupt nooit zover ik me kan herinneren).

  Overigens bevalt wonen in Amsterdam me voor de rest best goed :)

 5. Avatar
  Joost Jansen 19 december 2013

  En dat terwijl de gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost, co-sponsor was van het NK. Merkwaardig!

 6. Avatar
  Johan Hut 19 december 2013

  Terecht, Dimitri. De heer Schuyer hoort zich aan jou voor te stellen. Jan Timman zegt in de schaakwereld ook tegen niemand: "Dag, ik ben Jan Timman." Die spreekt mensen gewoon aan zonder zijn naam te noemen.

 7. Avatar
  Kees Schrijvers 19 december 2013

  Ik stel voor om het nu weer over schaken te hebben.

 8. Avatar
  Titos 19 december 2013

  Ik vind het vooral vreemd dat Dimitri geen talentenstatus bij NOC*NSF heeft!

  Verder stel ik voor dat iedereen hierboven die dhr. Schuyer niet kent, eens met hem gaat praten. Bijzonder vriendelijke en intelligente man. Misschien een mooi slachtoffer voor een interview, Johan?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.