Schaakfestival gestart

De eerste zaterdag van de Kerstvakantie valt dit jaar op 21 december. En dat is de datum waarop al jarenlang de negen ronden van het Schaakfestival Groningen beginnen. Een toernooi met een lange traditie. Zelfs in de jeugdjaren van uw reporter (en dat is echt lang geleden) werd er al in de Kerstvakantie gespeeld in Groningen.

Toentertijd werd ook het Noordelijk jeugdkampioenschap gelijktijdig gespeeld met het Kersttoernooi. Die combinatie is er niet meer, want de jeugd wou toentertijd graag aan beide toernooien meedoen. En waarom zou je ze laten kiezen als ze ook aan beide mee kunnen doen.

Het enige sneue aan het Kersttoernooi is dat niet iedereen vrij kan krijgen. Immers ook niet-schakers willen graag vrij zo rond de Kerstdagen en Oud en Nieuw. Het gevolg: uw reporter van vandaag kan er niet alle dagen bij zijn. Troost u, er zijn meer reporters die zijn taak zullen vervullen.

De eerste ronde is de ronde tussen sterke en minder sterke deelnemers. De sterkere behoort natuurlijk te winnen, maar slaagt daar gelukkig niet altijd in. De zwakkere kan vrijuit spelen en vooral in de eerste ronde kan die voor een verrassing zorgen. Veel deelnemers komen namelijk op de dag zelf binnen en hebben zich nog niet ingespeeld. Sommige moeten zelfs tijdens de partij hun slaap inhalen. Laten we eens kijken wie voor de verrassingen hebben gezorgd.

Lees verder…

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.