WK jeugd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

Nederland heeft dit jaar twee spelers afgevaardigd naar het WK jeugd: Anna-Maja Kazarian is eerstejaars meisjes U14 en Robby Kevlishvili is tweedejaars jongens U12. Een WK is nog zwaarder dan een EK, omdat het toernooi 11 ronden telt in plaats van 9 ronden. Op zaterdag 21 december is er een dubbele ronde (ronde 4 en 5) en op woensdag 25 december is er een rustdag. De laatste ronde is op zaterdag 28 december. Opmerkelijk is dat het toernooi tijdens de kerstvakantie is, maar dat is bijvoorbeeld het toernooi in Groningen ook. De website van het toernooi is worldyouth2013.com/ en voor uitslagen en standen is vooral www.chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=UAE nuttig.

We zijn nu bijna 48 uur in de VAE en in die eerste uren weet je niet wat je moet denken, laat staan schrijven. De mensen gaan hier deels anders gekleed en je weet dat er belangrijke verschillen zijn met Nederland, maar daar merk je tijdens zo’n internationaal sportevenement weinig van. Er zijn zeven emiraten, waarvan Dubai (zowel stad als emiraat, net als bijv. Utrecht en Hamburg) en Abu Dhabi (ook zowel een stad als emiraat) de bekendsten zijn. Wij bevinden ons in de stad Al-Ain in het emiraat Abu Dhabi. Alles speelt zich af op de campus van de United Arab Emirates University (UAEU). We leven hier niet in de overstelpende luxe die je misschien zou verwachten, maar gewoon in doorsnee studentenkamers zoals we die in Nederland ook kennen.

Ieder gesprek met mensen van andere delegaties begint steevast met de vraag waarom we maar twee deelnemers hebben. Het contrast met Belgie (12 deelnemers), Duitsland (40 deelnemers) en Rusland (110 deelnemers) is inderdaad groot. Wij vaardigen alleen jeugdspelers af die bij de top tien van het Europees kampioenschap zijn geeindigd of een (hele) hoge rating hebben. Het achterliggende idee is dat onze talenten er echt wat voor moeten doen om aan een dergelijk kampioenschap mee te mogen doen. In de praktijk is het probleem dat als onze jongens eenmaal van (groot)meester niveau zijn, ze liever sterk bezette toernooien spelen waar ze condities krijgen, dan te moeten betalen voor deelname. Denk aan Robin van Kampen, Benjamin Bok en ook de kersverse Europees kampioen Jorden van Foreest. Het blijft een lastige kwestie waar lang over gediscusseerd kan worden. Persoonlijk zou ik terug gaan naar een situatie waarin iedere leeftijdscategorie met tenminste 1 speler wordt bezet.Lees verder…

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.