Drie Nederlanders bij leidend vijftal

Het traditionele Groninger schaakfestival is drie ronden onderweg. De schifting heeft vijf koplopers opgeleverd, waaronder drie Nederlanders. Dat zijn de grootmeesters Erwin l’Ami, Wouter Spoelman en de bijna grootmeester Benjamin Bok. De Slowaak Peter Michalik en de Georgiër Davit Lobzhanidze completeren dit stel. De hoogste ratinghouder, de Israëlische grootmeester Maxim Rodshtein (2683) liet een halfje liggen in de derde ronde.

Onder de achtervolgers met eveneens een halfje minder bevinden zich de Nederlandse grootmeesters Roeland Pruijssers en Zhaoqin Peng die tegen elkaar remise overeenkwamen.

Vooral Peng (zie foto Harry Gielen) is sterk van start gegaan met onder meer een overwinning op de Russische grootmeester Viacheslav Zakhartsov. Het Groningse talent en Europese jeugdkampioen t/m 14 jaar, Jorden van Foreest, is na zijn valse start (een nederlaag tegen outsider Bram Klapwijk) goed teruggekomen door tweemaal te winnen. Nog net voor de rustdag mag hij laten zien wat hij waard is als hij aantreedt tegen de sterke Nederlandse internationale meester Twan Burg.

In Groningen hebben ze niet alleen last van aardbevingen maar ook de toernooisite lag er een paar uur uit. Maar met noeste arbeid werden de problemen verholpen.

De stand aan kop na drie ronden is:

Om de kerstdagen door te komen, mag u even uw hoofd breken over de volgende twaalf momenten die ik voor u geselecteerd heb. Slaagt u erin om de beste voortzettingen te vinden?

Groningse hersenkrakers

OPGAVE 1

Hoe mag wit het mooi afmaken?

OPGAVE 2

Zwart stond niet zo gek, maar na 21…Pg5? ging het ineens mis. Waarom?

OPGAVE 3

Waarom mag de zwarte toren niet naar veld d3 met

45…Td3?

OPGAVE 4

Is 23…Lc4 een verstandige voortzetting?

OPGAVE 5

Waar moet de dame naartoe?

OPGAVE 6

Met welke elegante zet wikkelde zwart af naar een gewonnen eindspel?

OPGAVE 7

Deze stelling zal normaal gesproken in remise moeten eindigen. Waarom was 47. Kd3? fout?

OPGAVE 8

Wit heeft sterke dreigingen, maar waarheen moet de toren?

OPGAVE 9

Op welke wijze kan zwart beslissend in het voordeel komen?

OPGAVE 10

In deze uiterst scherpe stelling heeft wit een weg naar de winst. Ziet u deze mogelijkheid?

OPGAVE 11

De stelling moet remise zijn, maar zwart moet nog wel oppassen. Wat zou u spelen? A) 49… Pe6+ B) 49… Kf7 of C) 49… Kf8 ?

OPGAVE 12

Met welke sterke actie zet zwart zijn voordeel om in materiaalwinst?

Alle fragmenten via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.