Schaakfestival te snel afgelopen – een schaakdrama

Het Schaakfestival Groningen ligt weer achter ons. Als de negen (in de Open toernooien) of vijf (in de Compact groepen) schaakdagen voor je liggen, lijkt het een feest waar geen einde aan komt. Maar dan plotseling is het 30 december en ga je weer over tot de orde van de dag, of liever gezegd de orde van het oude en nieuwe jaar.

Voor Eelke en mij komt het slot dubbel zo snel. Veel te snel. In samen 19 zetten zijn wij op de laatste speeldag ruim binnen een half uur klaar, waarmee ons een laatste heerlijke lange en spannende schaakpartij onthouden wordt. Gelukkig blijft er één punt in de familie. Eelke wint na 11 zetten, ik kan daarentegen na 8 zetten de schaaktafel en zelfs het hele toernooi met de staart tussen de benen verlaten.

Eelke’s partij, na te spelen in de viewer onderaan, laat ik verder voor wat hij is. Aan die van mij zit een verhaal vast dat – zo is de enige conclusie die ik achteraf kan trekken – geheel door de schaakgoden voorbeschikt is. Een hoofdrolspeler in deze van het begin tot het einde door hen geregisseerde geschiedenis is Timon Bos, die mij in de vijfde en laatste partij van het Compact D toernooi in de opening mat heeft gezet. Nee geen jeugdspeler, allesbehalve. Timon Bos is een vriendelijke, onopvallende, zelfs bedeesd te noemen, ietwat oudere heer. Hem treft geen enkele blaam. Zonder het te weten echter, en zonder dat ook maar iemand ergens het minste vermoeden van heeft gehad, is deze Timon Bos afgelopen vijf dagen een willoos werktuig geweest in de handen van de goden die een noodlotsdrama in drie bedrijven lieten opvoeren dat zich gelijkmatig uitstrekte precies over de lengte van het Compact toernooi op het Schaakfestival: dag één, dag drie en dag vijf. Ja, de goden weten wie ze in moeten zetten om een onwaarschijnlijk scenario werkelijkheid te laten worden.

Lees verder op blog ‘schaakvaderverhalen’…

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 31 december 2013

    Dit gaat over de hoofdvariant van het Boedapester Gambiet. Bestudering van Euwe’s Openingenboek Half Gesloten Spelen III was nuttig geweest. Hij zegt het volgende over deze stelling. Een klein aardigheidje: er dreigt nu 8 … Pd3 mat,

    zodat wit de loper niet mag nemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.