Sander van Eijk wint druk bezocht Oudejaarstoernooi BSV Bennekom

BENNEKOM – Internationaal meester Sander van Eijk heeft maandagavond het drukbezochte Oudejaarstoernooi van BSV Bennekom gewonnen.

De voor eersteklasser Wageningen spelende Edenaar scoorde vier punten uit vijf partijen. Evenveel als plaatselijk favoriet Hotze Tette Hofstra. Hij verloor echter in de eerste ronde van Van Eijk, waardoor deze op grond van het reglement tot ”Oliebol van 2013” werd uitgeroepen. Overigens waren er liefst 96 deelnemers. Een record voor het toernooi.

Volle bak in de grote zaal van denksportcentrum ”de Commanderij” bij het Oudejaarstoernooi van BSV Bennekom.

Dit keer dus een heel volle bak in het denksportcentrum De Commanderij in Bennekom bij het Oudejaarstoernooi. Niet minder dan 96 schakers waren present op het traditionele festijn van BSV Bennekom. Een nieuw record. Het waren er liefst 24 meer dan vorig jaar, terwijl ook de kwaliteit van het veld daardoor flink toenam. In deze aflevering kwamen weer tal van sterke schakers uit de wijde Vallei-regio, maar ook uit het Duitse Kleef, Amersfoort, Apeldoorn en Utrecht op het sfeervolle toernooi en uiteraard op de oliebollen af. Ditmaal was er ook een aantal talentvolle jeugdspelers bij.

Vijf duels met een kwartier bedenktijd per speler per partij moesten worden afgewerkt. En daarin werd fel gestreden om de prijzen (per traditie uitsluitend in natura), die in ruimte mate de prijzentafel sierden. Ditmaal waren de prijzen gesponsord door Kreeft Consultancy uit Bennekom en de oliebollen door Van Lotringen & Goedings Advocaten uit Ede

Schaakkracht

Het gezelschap dat present was mocht er qua schaakkracht op een breed front zijn. In groep A traden naast Van Eijk, met een rating van 2400 op papier de sterkste en Hofstra, ook Stefan Bekker en Erwin Oorebeek uit de regio aan. Vijfde en zesde man waren Dick de Graaf uit Spakenburg en Jeroen Bugel uit Amersfoort. De sterke regiospelers zoals Erik van den Dikkenberg en Jan Pijkeren moesten evenals de Duitser Thomas Verfürth, kampioen van Kleef, met een plek in de B-groep genoegen nemen.

Sander van Eijk won de titel ‘Oliebol van het jaar’ eerder in 2006, 2009, 2011 en 2012. In de eerste vier ronden was ‘de meester’ dit keer niet ongenaakbaar. Eerst moest wel Hofstra eraan geloven. Hij had kansjes, maar benutte ze niet en stond ineens mat. Stefan Bekker kreeg de veelvoudige winnaar wel op de knieën. Dat lukte Dick de Graaf een ronde later niet. Die leed zijn eerste nederlaag. Omdat Hofstra van Bekker won, was het weer spannend.

Oorebeek kon in de vierde ronde voor sensatie zorgen tegen Van Eijk. In vliegende tijdnood miste hij echter minimaal remise. Bekker werd verrast door De Graaf. Een kwal werd veroverd en de betere pionnen deden de rest. Hofstra en Van Eijk gingen de laatste ronde in met elk drie punten. De Graaf stond op 2,5 punten. Hij vond Hofstra tegenover zich en die had sterke torens, won een stuk en de partij. Van Eijk zette al heel snel Bugel op verlies, won de titel ‘Oliebol 2013’ op het onderlinge resultaat tegen Hofstra en ging met de fles champagne aan de haal. Oorebeek verloor nog van Bekker.

Groep B

Jan Pijkeren won afgemeten groep B. Hij incasseerde geen nederlaag, maakte wel twee keer remise. En wel tegen Thomas Verfürth en Kasper Dokter uit Putten. Deze viel op het laatste moment in voor Jef Verwoert. Winst boekte Pijkeren op Van den Dikkenberg, Gerard van Otten (Amersfoort) en Jeroen Schuil (Amersfoort). Verfürth eindigde als tweede. Arjan Tissink (Amersfoort) zegevierde met 5 uit 5 in groep C, zijn plaatsgenoot Hans van Doorn werd op een half punt tweede. Noël Bovens uit Bennekom greep plaatst drie.

Eindstanden

Groep A: 1. Sander van Eijk (Ede) 4; 2. Hotze Tette Hofstra (Bennekom) 4; 3. Stefan Bekker (Veenendaal) 3; 5. Dick de Graaf (Spakenburg) 2,5; 5. Jeroen Bugel (Amersfoort) 1,5; 6. Erwin Oorebeek (Wageningen) 0.

Groep B: 1. Jan Pijkeren (Ede) 4; 2.Thomas Verfürth (Kleef) 3,5; 3. Gerard van Otten (Amersfoort) 3; 4. Erik van den Dikkenberg (Veenendaal) 2; 5. Kasper Dokter (Putten) 1,5; 6. Jeroen Schuil (Amersfoort) 1..

Groep C: 1. Arjan Tissink (Amersfoort) 5; 2. Hans van Doorn (Amersfoort) 3,5; 3. Noël Bovens (Zetten) 3; 4. Robin van Leerdam (Wageningen) 1,5; 5. Wim Thieme (Bennekom) 1,5; 6. Bert Duijker (Veenendaal) 0,5

Groep D: 1. Jan Dirk Vriend (Apeldoorn) 4; 2. Gunie du Chatinier (Amersfoort) 3; 3/4. Martijn Bakker (Ede) en Toon Janssen (Zevenaar) 2,5; 5. Martin Markering (Bennekom) 2; 6. Ron Flohr (Amersfoort) 1.

Groep E: 1. Teunis Bunt (Doorwerth) 4; 2. Sjoerd Meijer (Ede) 3,5; 3. Marco Otte (Wageningen 3; 4. Guus Beltman (Utrecht) 2; 5. Thomas Slijper (Ede) 1,5; 6. Diederik van Donk (Putten) 1.

Groep F: 1. Robert Krouwel (Spakenburg) 4; 2. Dick van der Klis (Hoenderloo) 3; 3/4. Harry Verhoef (Veenendaal), en Maurice van Eijk (Ede) 2,5; 5. Jan Wouters (Bennekom) 2; 6. Caspar Oskam (Amersfoort) 1.

Groep G: 1. Wilhelm Slagter (Ede) 5; 2. Jan van Bodegraven (Veenendaal0 4; 3. Hans Renken (Ede) 2; 4. Reinier Janssen (Zevenaar) 2; 5 rn 6. Olger van Donk en Jacques van Gelder (Amersfoort) 1.

Groep H: 1. Bart Koeweiden (Ede) 4; 2. Cock Struijk (Wageningen) 2,5; 3. Harrie van Lotringen (Wageningen) 2,5; 4. Hans de Vries (Buntschoten) 2; 5. Reinier de Boer (Putten) 2; 6. Jeffry van Swieten (Ede) 2.

Groep I: 1. Hans Thuijls (Ede) 3,5; 2. René Modderkolk (Bennekom) 3,5 3. Pieter Anjema (Veenendaal) 3,5; 4. Frits Gieltjes (Wageningen ) 2,5; 5. René Bakker (Bennekom) 2; 6. Herman van den Akker (Ede) 0.

Groep J: 1. Hans van de Weteringh 9Ede) 3,5; 2. Peter Veenendaal (Bennekom) 3; 3. René de Korte (Utrecht) 2,5; 4. Richard Hofman (Lelystad) 2,5; 5. Pim Dik (Veenendaal) 2; 6. Noud Vromans (Bennekom) 1,5.

Groep K: 1. Anne Postman (Ede) 4,5; 2. Kevin Verfürth (Kleef) 3; 3. Thomas van Steen (Grave) 3; 4. Kees van Dijk (Renkum) 2,5; 5. Rinus van der Molen (Renkum) 2; 6. Eric van Mullekom (Renkum) 0.

Groep L: 1. Rembrandt (Bruil (Elst) 4,5; 2. Gerhard Bakker (Nijkerk) 3,5; 3. Anton Spronk (Ede) 3; 4. Dominic van Dijk (Bennekom) 3; 5. Nico Bosman (Veenendaal) 1; 6. Dick Brehen (Ede) 0.

Groep M: 1. Hans Neels (Bennekom) 4; 2. Jan Hooft (Bennekom) 3,5; 3. Jaap Melgers (Wageningen) 3; 4. Horst Eder (Arnhem) 3; 5. Jan Hartsuiker (Ede) 2,5; 6. Sake van der Schaaf (Wageningen) 0.

Groep N: 1. Stan Jacobs (Druten) 4,5; 2. Albert Boshoven (Wageningen) 3,5; 3. Ko Kooman (Arnhem) 3; 4. Ton Suuring (Bennekom) 2; 5. Jaap van Donkelaar (Bennekom) 1,5; 6. Kees van Keulen (Arnhem) 0,5.

Groep O: 1. Henk Staats (Grave) 4,5; 2. Jelle Bottema (Veenendaal) 35; 3. Pieter van Dijk (Druten) 3; 4. Hans Derendorp (Arnhem) 2,5; 5. Leo Bosma (IJhorst) 1,5; 6. Sjoerd de Rave (Bennekom) 0.

Groep P:1. Ronald Blijlevens (Renkum) 4; 2. Jelle Tissink (Amersfoort) 2,5; 3. Anton van Kouwen (Beneden Leeuwen) 2; 4. Hans Vriend (Apeldoorn) 1,5; 5. Nick van Dijk 0.

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.