HMC Calder klimt omhoog

HMC Calder heeft 2 belangrijke matchpunten gepakt uit tegen BSG. In deze competitie staan alle ploegen dicht op elkaar, en lijken alleen LSG en En Passant zeker van lijfsbehoud. De andere ploegen moeten elke match vechten voor hun leven, en met veel wedstrijden rond de 5-5 kan het dubbeltje raar rollen. Door deze winst is HMC Calder opgeklommen van een negende plek naar een gedeeld derde plek.

De wedstrijd tegen Bussum kon ook lange tijd nog alle kanten op. Op een gegeven moment zag ik het zelfs pessimistisch in met vele borden die niet zo goed leken te staan.

Miedema-E De Groote 1/2-1/2: 0.5-0.5

Bij de partijen David Miedema houd ik altijd mijn hart vast. Een gevaar voor iedereen maar ook voor zichzelf. In het Nimzo-Indisch ruile hij al zijn lichte stukken, behalve zijn slechte loper van c1. Hij was echter optimistisch en overtuigd dat de loper ooit goed zou worden. Ewoud speelde niet nauwkeurig genoeg en David kreeg gelijk. In het eindspel stond hij zelf iets beter maar het voordeel glipte uit zijn handen.

Ris-Bosch 1-0: 1.5-0.5

In een Konings-Indisch met g3 zette Robert Ris zijn stelling solide op. 14..c5 is een thematische zet voor tegenspel, maar in deze stelling was het waarschijnlijk niet zo goed en na 15..Db4? gingen de zwarte pionnen eraf en werd de dame ingesloten.

J De Groote – David van Kerkhof 0-1: 1.5-1.5

David wist de stand gelijk te trekken door Jesper te trucen in het eindspel. David stond over het algemeen al wel iets beter in het eindspel, maar als Jesper 41.Pb3 had gedaan dan zou het gelijk staan in een stelling waar de remisemarge ook best groot is. Een fikse meevaller voor HMC Calder!

Zwart aan zet wint

David van Kerkhof!

David – De Groote 1.5-0.5

Broekmeulen – Riemersma 1/2-1/2: 2-2

Deze partij ging gelijk op, maar in tijdnood stond Riemersma licht overwegend en had met 37..Db5 misschien kunnen afwikkelen naar een toreneindspel waarin zwart de d-lijn onder controle heeft. Hij liet dit na waardoor de stelling al snel weer gelijk werd, en niet veel later werd de vrede getekend.

Jasper Broekmeulen tegen Li Riemersma

Burg-Ootes 1-0: 2-3

Al voor de achtste keer speelde ik tegen Lars Ootes. Curieus was dat ik in het totaal 10 keer tegen de gebroeders Ootes had gespeeld, en 10 keer zwart had gehad! Dit keer dan eindelijk met wit. De beruchte Pirc van Lars, daar had ik wel wat leuks tegen, maar toch kreeg ik een enorme aanval over me heen. Lang rokeren was misschien niet zo verstandig, en ik maakte me een beetje zorgen. Uiteindelijk leek het wel meevallen en dacht Lars lang na en speelde hij de zetten die ik eigenlijk al wel verwachtte. Terwijl ik mijn aanval voortzette koos Lars voor de tegenaanval met zijn paard. Ik koos voor de veilige optie en gaf mijn loperpaar op voor aanval. Ik kwam iets beter te staan en maakte een pion buit. Het eindspel met ongelijke lopers was moeilijk voor hem om te verdedigen, en stap voor stap maakte ik progressie en uiteindelijk won ik een pion, wat de partij besliste.

Winst in de klassieker voor ondergetekende

Berelovich-Bok 1/2-1/2: 2.5-3.5

In de Berlijnse Muur zag er het aanvankelijk prima uit voor zwart, maar dankzij een gewiekst kwaliteitsoffer kreeg Berelovich toch de overhand in het eindspel. Ik dacht dat wit misschien wel zou kunnen winnen, maar in tijd nood koos Berelovich voor de veilige optie door met zijn koning naar de b-pion toe te lopen. Misschien was 37.h4 een betere winstpoging, maar dit is ook niet zonder risico. Vervolgens verdedigde Benjamin goed en vond voldoende tegenspel op de damevleugel.

F Erwich – Van der Stricht 0-1: 2.5-4.5

Onlangs werd Geert Belgisch Kampioen Backgammon! Dat hij geen dobbelsteen nodig heeft om een spelletje te kunnen winnen wisten we natuurlijk al, maar gisteren bewees hij dit eens te meer door met zwart van Frank Erwich te winnen. In een Lb5+ Siciliaan leek wit licht overwegend te staan, maar uiteindelijk kon Frank de thematische doorbraak ..d5! niet voorkomen. Geert kreeg een sterke gedekte vrijpion op d4, wat eigenlijk de basis werd van zijn overwinning.

Het winnende middenrif

H van der Poel – Ondersteijn 1/2-1/2: 3-5

Deze remise van Niels besliste eigenlijk de wedstrijd. Lange tijd stond Niels erg slecht, maar wit kon geen goed winstplan vinden en toen de stelling zich 3 keer herhaalde was Niels er als de kippen bij om remise te claimen. Met de partij van Martijn in het vooruitzicht was de wedstrijd nu beslist.

2 benauwde remises

Schoorl – Van der Heijden 0-1: 4-5

Rob leek de stelling eigenlijk steeds onder controle te hebben, maar op zet 28 liet hij een sterk kwaliteitsoffer toe. Ton had meteen al 2 pionnen voor de kwaliteit en dat is vaak al genoeg. Ton leek beter te staan, maar na een grootscheepse afruil leek Rob in een remise-achtig eindspel te komen. Het lukte hem echt niet in de verbonden vrijpionnen onder controle te houden, en moest uiteindelijk toch de handdoek in de ring gooien.

Schoor verliest. Op de voorgrond de 3 keer dezelfde stelling van Niels!

Dambacher – Willemze 1-0: 4-6

Martijn zettte de einduitslag op 6-4. Thomas leek prima uit de opening te komen, maar Martijn wist in een eindspel te komen van loper tegen paard. Met pionnen aan 2 vleugels is dit vaak beter voor de loperpartij, ook in dit geval. Thomas besloot niet passief te verdedigen en offerde 2 pionnen. Martijn speelde nauwkeurig en bracht na lang manoeuvreren de vis op het droge.

De matchwinnaar

De persoonlijke uitslagen

Een blik op de ranglijst leert dat HMC Calder momenteel een goede middenmoter is. Op 8 februari nemen we het thuis op tegen ESG Dr. Max Euwe

Met dank aan RenĂ© Olthof voor de foto’s!

De partijen via de viewer (met dank aan Edwin Baart).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.