Kampioensduel in vijfde ronde?

Pas vier ronden zijn er gespeeld in de KNSB-competitie, maar hier en daar is wel al wat te zeggen over de strijd om de titel. Hieronder een kort overzicht.

Meesterklasse

De overwinning van En Passant op het ‘altijd lastige’ Utrecht was al snel beklonken. Utrecht kwam met negen man en miste bovendien Robin Swinkels en Joost Michielsen. Dat scheelt veel. En Passant liep uit naar 5-2, vervolgens was er even de verwachting dat het 5,5-4,5 zou worden (wat een blamage zou zijn), maar het werd 7-3. Chiel van Oosterom deed voor Utrecht wat terug door Friso Nijboer te verslaan, die voor de verandering aan het eerste bord zat.

Wie houdt En Passant van zijn tweede landstitel af? LSG misschien. Ook de Leidenaren wonnen voor de vierde keer. Deze keer met 5,5-4,5 van Voerendaal. Dat was nipt, maar dat geeft niet tegen een oud-kampioen. LSG heeft maar één grootmeester (Predrag Nikolic, die er deze keer niet bij was), maar heeft wel de hoogst gerate tiendebordspeler van de Meesterklasse. Een homogeen team dus, weinig verschil tussen de sterksten en de zwaksten. Daardoor kan LSG, dat nogal houdt van het husselen van de opstelling, op ieder bord toeslaan. Met name op de laagste borden.

Voor de vijfde ronde op 8 februari staat de wedstrijd En Passant-LSG op het programma. Dat zou de kampioenswedstrijd kunnen zijn, de nummer drie staat namelijk al vier punten achter. Op dezelfde dag wordt een ronde in de Bundesliga gespeeld. Als beide ploegen sterke spelers missen, dan is dat in het voordeel van LSG, dat sterkere invallers heeft dan En Passant.

Groninger Combinatie is momenteel de sterkste subtopper. Derde met vier punten en de ‘grote twee’ al achter de rug. Hetzelfde geldt voor HMC Calder, dat echter minder bordpunten heeft. De nummers drie tot en met negen zijn tevens in degradatiegevaar, maar ja, er zijn ook pas vier ronden gespeeld. Nummer tien ESG Dr. Max Euwe lijkt de eerste zekere degradant. Nul punten en En Passant en LSG nog voor de boeg.

Zes spelers hebben een score van 3,5 uit 4:

Erwin l’Ami, Jan Smeets en Zhaoqin Peng (allen En Passant), Armen Hachijan (Accres Apeldoorn), Sipke Ernst (Groninger Combinatie) en Hans Klip (Utrecht).

Eerste klassen

In 1A hebben de vooraf gedachte ‘grote drie’ orde op zaken gesteld: SISSA, Wageningen VLG Advocaten en Kennemer Combinatie wonnen alle drie. Ze hadden ook al wat steekjes laten vallen en zo zijn er nu twee ploegen met zes en drie ploegen met vijf punten. Wageningen en KC ontmoeten elkaar nog, SISSA lijkt het makkelijkste programma te hebben en heeft bovendien ruimschoots de meeste bordpunten.

In 1B lijkt er nog maar één kampioenskandidaat te zijn: Charlois Europoort gaat met zevenmijlslaarzen op de titel af.

Een score van 4 uit 4 hebben: Renze Rietveld (SISSA), David Klein (Kennemer Combinatie), Jan Timman (Wageningen) en Anne Haast (De Stukkenjagers).

Een keer niet meegedaan, maar nog wel honderd procent, dus 3 uit 3:

Gert Ligterink (SISSA), Mher Hovhanisian en Erik van den Doel (beiden Charlois Europoort).

Tweede klassen

Grote uitschieters zijn er nog niet in de tweede klassen, daarom vermeld ik alleen even de topscorers met 4 uit 4:

Alje Hovenga (Caïssa 2), Rick Duijker (De Wijker Toren), Rudolf Potze (Groninger Combinatie 3), Elwin Osterwald (Laurierboom-Gambiet) en Raoul van Ketel (LSG 2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.