Magnus Carlsen en Judit Polgar toch aanwezig!

Magnus Carlsen doet dit jaar niet mee in Wijk aan Zee. Na tien jaar onafgebroken aanwezig te zijn geweest heeft hij nu besloten even van zijn wereldkampioenschap te genieten. Maar toch is hij deze week aanwezig, vanuit het nieuwe nummer (15 januari) van het weekblad Privé houdt Magnus alles in de gaten. Wie weet zien we hem nog in Wijk aan Zee als toerist.

MARION FLORUSSE schreef het artikel (p34/35), met foto’s van niemand minder dan ANTON CORBIJN uit de campagne voor G-Star en uit Wijk aan Zee 2005 toen hij als veertienjarige voor de tweede keer mee deed. Een foto met Anand tijdens de recente match om het wereldkampioenschap ontbreekt natuurlijk niet.

MAGNUS CARLSEN, de JUSTIN BIEBER van het schaken, meest sexy Koning op het bord

Marion begint haar verhaal als volgt:

‘Het had niet veel gescheeld of de nieuwe wereldkampioen schaken, MAGNUS CARLSEN, had een rol gespeeld in de nieuwe Star Trek-film. Alleen problemen met een werkvergunning voor de Verenigde Staten gooiden roet in het eten. Maar het is duidelijk, MAGNUS is een ster. Hij is de eerste schaker met een dergelijke status, want waren de heren grootmeesters tot voor kort – meestal Russische – mannen met grauwe pakken en een schijnbaar even grauw bestaan, de Noorse King of Chess maakt de sport cool. Hij wordt ook niet voor niets de JUSTIN BIEBER van het schaken genoemd.

In het verhaal komt het leven van Magnus in het kort voorbij. Het verhaal eindigt met:

Maar schaken blijft voorlopig op de eerste plaats komen voor de wereldkampioen die over zijn titel zegt: ‘Ik vind het een eer, maar het is voor mij belangrijker dat ik nummer een op de wereldranglijst ben. Dat betekent namelijk dat je echt de beste schaker bent die er is.’

Het Schaakkasteel

Judit Polgár lacht ons toe van uit het dagblad Trouw van vandaag. Daarin een uitgebreid verhaal van Runa Hellinga over Leren rekenen met pion, loper en paard, een lesmethode ontwikkelt op basis van het schaakspel. Runa maakte zelf een mooie foto van Judit in Boedapest.

Het artikel begint als volgt:

Schaken is nog steeds haar leven. Maar hoewel de Hongaarse schaakster Judit Polgár (37) onlangs deelnam aan de Europese Kampioenschappen, gaat ze nog maar zelden naar toernooien – ook het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee zal ze komende week missen. Te druk met schrijven en met de ontwikkeling van het Schaakkasteel, een op het schaakspel gebaseerde lesmethode voor basisschoolleerlingen die dit schooljaar officieel werd erkend. Met het Polgársysteem leren de kinderen symbolen begrijpen, verbanden zien en logisch denken.

Het schaakleven van Judit passeert in het kort de revue.

Het artikel eindigt met :

‘Dit jaar heeft het ministerie van onderwijs het pakket als officiële leermethode erkend. Met haar eigen jeugd heeft het Schaakkasteel overigens weinig te maken: ‘Dit is een brede leermethode met het schaakspel als hulpmiddel. Bij ons thuis draaide het om training, om schaken als topsport.’

Voor eerder gepubliceerde artikelen over de lesmethode van Judit Polgár klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.