Nachtwacht opent Tata Steel Chess Tournament

De volledige bezetting van het schilderij De Nachtwacht verscheen vanmiddag ten tonele bij de opening van de 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament.

De 17e eeuwse bekende Nederlanders assisteerden bij de loting van de wereldtopspelers uit de Tata Steel Masters klasse.

De knipoog naar de speeldag in het Rijksmuseum viel bij de schakers en het aanwezige publiek in goede aarde.

Vanaf vandaag zullen niet alleen de vele topschakers, maar ook de deelnemers aan de diverse amateurtoernooien en liefhebbers en verslaggevers uit de hele wereld Wijk aan Zee ruim twee weken lang veranderen in het Mekka van de schaaksport. De opening van het toernooi vond plaats in het Congrescentrum van Tata Steel.

“Met deze editie van het Tata Steel Chess Tournament willen we het toernooi, de spelers en de schaaksport in het algemeen een breder podium verschaffen”, aldus Dook van den Boer (directeur Tata Steel in IJmuiden) tijdens de opening. “Met de keuze voor twee speeldagen in het Rijksmuseum en de High Tech Campus Eindhoven willen we nieuwe doelgroepen aantrekken en inspireren, van basisscholen tot universiteiten, van kunstliefhebbers tot ingenieurs. In Amsterdam zullen de grootmeesters een passende aanvulling vormen op de aanwezige oude meesters en in Eindhoven zal hun gezamenlijk IQ het niveau van de locatie die bekend staat als het Silicon Valley van Nederland nog verder verhogen. Vanzelfsprekend blijft Wijk aan Zee de diepgewortelde basis van dit toernooi. Het Tata Steel Chess Tournament is onlosmakelijk verbonden met dit pittoreske dorp aan zee”, stelde Van den Boer.

Grootmeesters in Rijksmuseum en Eindhoven

De 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 10 tot 26 januari 2014. De schakers uit de A-Groep (Tata Steel Masters) spelen op 15 januari in het Rijksmuseum in Amsterdam en op 23 januari op de High Tech Campus Eindhoven. De overige rondes spelen zij traditiegetrouw in Wijk aan Zee, waar ook de B-Groep (Tata Steel Challengers) en de amateurtoernooien worden gespeeld.

Grootmeesters uit de Tata Steel Masters met De Nachtwacht tijdens de opening van de 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament (2e van links Fabiano Caruana, 3e van links Sergey Karjakin, 1e van rechts Levon Aronian en derde van rechts Anish Giri).

Foto Toernooi-organisatie

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.