Rijksmuseum en Schaakkunst (deel 3)

In deel 1 hebben we vijf kunststukken vanaf de veertiende eeuw de revue laten passeren. Twee kunststukken zijn te zien op de huidige expositie t.w. het zelfportret van Adriaen van der Werff en het schaakspel uit de zestiende eeuw. In deel 2 lieten we negen schaakkunststukken zien waaronder het poppenhuis van Petronella Dunois dat in het Rijksmuseum te zien is. Nu zijn we aangekomen in de twintigste eeuw met o.m. het Nazi-schaakspel dat ook in het museum te zien is op de derde verdieping. Vergelijk dit spel eens met het prachtige schaakspel uit de zestiende eeuw!

Morgen, woensdag 15 januari, zijn de twaalf schaakgrootmeesters aan de beurt om hun schaakkunsten te vertonen in het auditorium van het Rijksmuseum. Naast Anish Giri doet ook de Nederlander Loek van Wely mee. Er is plaats voor 250 bezoekers en de partijen beginnen om 14.00 uur, deze zijn ook live op internet te volgen.

Loek van Wely vertelde in het Algemeen Dagblad dat hij nog nooit in het Rijksmuseum was geweest en dat hij na zijn schaakpartij, als hij de kans kreeg, zeker naar de Nachtwacht wilde gaan kijken.

Voorlopig is deel 3 de laatste aflevering, maar er is nog meer schaakkunst in het Rijksmuseum en daarop komen we later dit jaar nog eens terug.

Met dank aan het Rijksmuseum voor beeldmateriaal/teksten en Mathieu en Ine Kloprogge, die op onze site ook de serie verzorgen over historische schaakspellen.

Lees meer …

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.