76e Tata Steel Chess Tournament – dag 12: met nog vier ronden te gaan gaat het erom spannen

In de vijfde ronde van de tienkampen scoren de schakers van de Haagse Schaakbond gezamenlijk negentien punten: veertien overwinningen, tien vredesmissies en zeventien verliespartijen.

In de topgroep wordt Arthur Pijpers verslagen door de algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, terwijl een klasse lager een heuse clubderby door Sten Goes gewonnen wordt. Sten maakt deel uit van het leidende kwartet in groep 1A. Robby Kevlishvili scoort zijn derde overwinning, maar Frans Konings heeft er met een overwinning op Richard Oranje één meer en staat nog altijd een half punt los van Robby.

Lars Vistisen scoort zijn tweede achtereenvolgende remise, terwijl hij Albert Termeulen enig afstand ziet nemen met zijn overwinning. Marijn den Hartog en WFM Anna-Maja Kazarian winnen beiden hun partij in groep 3A en vormen een sterk leidend duo. In de zesde ronde mogen ze het tegen elkaar opnemen.

Na een remise in de openingsronde blijft Vincent Oudewaal winnen en houdt Maaike Keetman op een half punt achterstand, terwijl Jan van den Bergh zijn eerste partij in dit toernooi verliest. Marco Vogelenzang boekt zijn vierde overwinning en speelt in de zesde ronde met de witte kleuren tegen medekoploper Yorick Tromp. Foppe-Jan Montsma scoort in de grootste toernooigroep (samen met 9Z) zijn vijfde remise.

Jaap van den Berg wint in groep 5B en maakt deel uit van het leidende trio. Hans de Haan komt niet verder dan remise en moet Sipco Schimmel een half puntje toegeven, terwijl zijn clubgenoot Aad Mittertreiner wel aan de leiding blijft in groep 5H.

Jan Zonneveld had na vier ronden een kwartet aan remises in handen en gaat nu over op winnen. In groep 8D wint Vincent Busman zijn partij, hij ziet koploper Klaas Knoester gelijkspelen en sluit derhalve weer aan.

In Grootmeestergroep A houdt GM Anish Giri koploper GM Levon Aronian op remise en blijft op een vol punt achterstand, wat na acht ronden goed is voor een derde plaats. Want GM Sergey Karjakin verslaat GM Boris Gelfand, nadert de koploper hierdoor wel en passeert GM Anish Giri.

De vierde ronde partij van Robby Kevlishvili staat uitgewerkt in het verslag van Dubbelschaak. Wederom te vinden via een link in het hoekje van de rondeverslagen.

Uitslagen, indeling en scoretabellen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.