76e Tata Steel Chess Tournament – dag 17: een mooi slotakkoord van de Haagse schakers

In de tienkampen hebben Lars Vistisen, WFM Anna-Maja Kazarian, Marco Vogelenzang, Jaap van den Berg en Hans de Haan met duidelijk verschil hun groep gewonnen en zullen in 2015 een klasse hoger spelen. Jan-Pieter Vos moet de eerste plaats delen met Helmer Wieringa.

Tweede plaatsen zijn er voor Vincent Oudewaal, Vincent Busman (geen familie van elkaar), Robby Kevlishvili en Marijn den Hartog, terwijl Joris Geene, Ben Ahlers, Bob Ameling en Aad Mittertreiner de derde plek op het podium innemen.

De delegatie vanuit de haagse schaakbond heeft op deze slotdag als team nog even flink uitgehaald: de 41 deelnemende schakers leverden deze dag 22½ punten op. Tijdens dit toernooi werd deze score niet eerder gehaald. Die zijn verzameld middels vijftien overwinningen, dertien remisepartijen en dertien verliespartijen.

Pijpers en Barendse en Legemaat sluiten af met een klinkende overwinning, waarmee ruim afstand genomen is van een potentiele degradatieplaats. Arthur eindigt op drie punten van groepswinnaar Ari Dale, die hij toch maar verslagen heeft. Gert Legemaat staat uiteindelijk nog maar op twee punten van het duo dat de groep wint.

Robby Kevlishvili verslaat Richard Oranje in een streekderby en verzegeld de tweede plaats in groep 2C, op anderhalve punt achter groepswinnaar Frans Konings.

Lars Vistisen verslaat Ben van Geffen, terwijl concurrent Albert Termeulen tegen zijn eerste verliespartij aanloopt. Lars Vistisen wint groep 2E en promoveert naar de 1e klasse volgend jaar. WFM Anna-Maja Kazarian wint in de slotronde en loopt verder uit op Marijn den Hartog, die haar het hele toernooi scherp gehouden heeft. Marijn komt niet verder dan remise tegen William Thomson.

Het commentaar van Vincent Oudewaal tijdens de partij gaf tussen de regels door al aan dat het niet goed zat met zijn stelling. Een ‘maar’ in de stelling is op het niveau waar hij speelt over het algemeen voldoende om te verliezen. De groepswinst gaat dan ook naar zijn direkte tegenstandster van vandaag, terwijl Vincent een ongedeelde tweede plaats bereikt.

Jan-Pieter Vos wordt gedeeld eerste en Theo van Orsouw sluit af met een overwinning. Talitha Munnik zal ook met een goed gevoel vertrokken zijn uit Wijk aan Zee met opnieuw een remise en verlenging van ongeslagen reeks.

Voor Marco Vogelenzang is al vlot in de middag duidelijk dat hij ‘alleen maar’ hoeft te winnen om de groep te winnen en staat op dat moment op het winnen van een vol stuk. Het wordt nog een hele kluif, doordat zijn tegenstander niet meteen verder afruilt. Maar hij slaagt in zijn missie en komt op 7½ punten, wint de groep en mag volgend jaar in groep 3 spelen.

Joris Geene sluit af met een overwinning en wordt gedeeld derde. In groep 5G bereikt Hans de Haan remise in zijn partij tegen Sipco Schimmel en zal volgend jaar een klasse hoger uitkomen in Wijk aan Zee.

Bob Ameling bereikt een plusremise tegen groepswinnaar Ed van de Gevel en wordt derde. Een plaats die hij deelt met Aad Mittertreiner, die in de laatste ronde nog weet te winnen. Ed Eveleens verliest de slotronde in een groep die gewonnen wordt door de oprichter van Schaaksite.nl. Henk van Bellen sluit het toernooi af met een overwinning.

Vincent Busman sluit af met zijn eerste verliespartij en mag meteen genoegen nemen met een tweede plaats.

Na het overzichtje van de rondenverslagen staan de overzichtstabellen van de haagse deelname in de amateurtoernooien, alsmede het aantal deelnemers en prijswinnaars per vereniging dat aangesloten is bij de Haagse Schaakbond.

Uitslagen en slotoverzichten

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.