Tata in de pers (5, slot): Kasparov!

Tata is voorbij en we stappen snel over op Zürich en Gibraltar, maar ik had beloofd nog iets te schrijven over Gari Kasparov. Hij bracht een bliksembezoek aan Wijk aan Zee en kreeg meer publiciteit dan Levon Aronian met zijn toernooizege. Zoals de Telegraaf kopte:

Kasparov was bezig met een charmeoffensief voor zijn verkiezing tot president van de FIDE. Bovendien wilde hij graag aan iedereen vertellen wat er mis is met de Russische president Poetin en met de Olympische Spelen in Sotsji.

Volgens Hans Böhm in de Telegraaf bezocht Kasparov al meer dan honderd landen en is hij van plan om alle 180 lidlanden van de FIDE te bezoeken.

Böhm: “Tijdens de persconferentie ging Kasparov op vele zaken in, waarbij zijn meningen over sport en sporters helder, interessant en goed onderbouwd zijn en zijn meningen over politieke kwesties bleven steken in goede bedoelingen.”

Kasparov over FIDE-president Iljoemzjinov: “Hij is gewend om de stemming te manipuleren, hij betaalde de reis- en verblijfkosten van de arme landen en kreeg hun stem. Dat zal nu niet lukken, de organisatie betaalt de kosten van spelers en delegaties en heeft daarvoor 600.000 euro vrijgemaakt. Het zal dit keer zo eerlijk mogelijk gaan.”

Böhm over Kasparovs capriolen in de jaren negentig: “Rond 1994 richtte hij samen met Nigel Short de Professional Chess Association op, maar al snel beviel hem de inspraak van zijn enige partner niet en daarom startte hij vanaf 1997 de World Chess Council, waarvan hij het enige lid was.”

Het Algemeen Dagblad had een klein berichtje op de voorpagina: “Kasparov hekelt NL-delegatie”. De koning, koningin en premier zouden niet met z’n drieën naar de opening van de Olympische Spelen moeten gaan. “Het enige wat Poetin beoogt is een mooi plaatje waarop hij wordt omringd door zoveel mogelijk andere regeringsleiders.”

Op de sportpagina gaat verslaggever Hans Klippus daar niet op door. Hij schrijft een groot artikel over de presidentsverkiezingen van de FIDE.

Kasparov is niet de eerste die van schaken een van de populairste sporten van de wereld wil maken. Zijn uitleg: “Je kunt het op alle niveaus spelen. En je hebt genoeg aan een mobiele telefoon. Er zijn vele nieuwe mogelijkheden. Alleen krijgt het schaken onder deze leiders geen kans om te groeien.” Nou, dit soort kreten hebben we vaker gehoord.

Kasparov over Carlsen: “Magnus heeft met zijn vechtschaak bijna in zijn eentje de sfeer veranderd. Niemand kan nog klagen over saaie toernooien vol remises.”

Over de ‘bloedige verkiezingen’ in de krantenkop: “Er is altijd ruimte voor oneerlijk spel, maar veel minder dan vier jaar geleden.”

De verslaggever haalt vervolgens het gerucht aan dat Kasparov voor een half miljoen dollar de gunsten van een invloedrijke Aziatische schaakbestuurder heeft gekocht. Kasparov ontkent het niet eens, maar verklaart dat het geld niet naar een privérekening is gegaan, maar van de Kasparov Chess Foundation naar een andere organisatie. Hij wil het contract best openbaar maken en hoopt dat de FIDE ook al zijn contracten toont.

Van Nederland vertrekt Kasparov naar Zuid-Afrika: “Ik woon helaas in het vliegtuig. Maar ik heb het ervoor over. Ik wil het schaken redden uit handen van criminelen.”

In de Volkskrant gaat Gert Ligterink dieper in op de betaling aan de Aziaat. Het gaat om een Singaporees, die Kasparov de stemmen van minstens tien Aziatische landen zou hebben toegezegd. Het contract, waarin wordt vastgesteld dat het geld voor promotie van de schaaksport is bedoeld, is opgesteld nadat de New York Times met de onthulling over deze betaling kwam. Ligterink: “Volgens Kasparov bewijst hij zo dat zijn campagne transparant is. Anderen noemen het een poging de schade te beperken.”

Ligterink over de verkiezingen: “Om de verkiezingen te winnen heeft hij de stemmen nodig van minstens 88 aangesloten nationale bonden. Goede contacten met de pers zijn daarom even belangrijk als een simultaanseance in Oman in ruil voor de steun van de oliestaat.”

Kasparov wil geen boycot van de Olympische Spelen in Sotsji, want dat gaat ten koste van de sporters. Wel wil hij dat regeringsleiders wegblijven bij de opening. Want:

Kasparov is inmiddels allang weer doorgereisd. De kranten hebben zijn ene dag in Nederland niet gemist.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.