Wie doen er mee bij En Passant-LSG?

Wie spelen er mee? Dat is misschien wel de belangrijkste vraag bij de competitiekraker En Passant-LSG aanstaande zaterdag. Op dezelfde dag wordt een ronde in de Bundesliga gespeeld. Beide teams hebben spelers die ook in Duitsland spelen. Welke keuze maken ze, oftewel: hoe belangrijk vinden ze het dat hun team kampioen van Nederland wordt? Tovert En Passant misschien nog een konijn uit de hoge hoed? Manuel Bosboom maakt het in elk geval niets uit tegen wie hij speelt, zo legde hij uit in de Gooi- en Eemlander.

LSG had een jaar in de eerste klasse gespeeld, maar daar hoort het Leidse team helemaal niet thuis. Dat het na vier ronden samen met En Passant bovenaan staat, is toch wel enigszins verrassend. Het team staat vooral bekend als homogeen. Het heeft op dit moment (op papier) het sterkste tiende bord van de Meesterklasse, maar had bijna nooit een grootmeester in de gelederen. Alleen John van der Wiel speelde een paar jaar mee.

Dit seizoen kwam Predrag Nikolic over van HSG, hij woont in Leiderdorp. Ook de Duitse meester Jan Sprenger kwam LSG versterken, hij is bijna van grootmeestersterkte. Met die twee versterkingen blijkt de voormalige degradatiekandidaat opeens een topploeg te zijn.

Onzekerheid

Genoeg om En Passant bang te maken zou het normaal gesproken niet zijn. De Bunschoters hebben met Anish Giri, Erwin l’Ami, Jan Smeets en Dimitri Reinderman de absolute Nederlandse top in huis. Voeg daarbij Vyacheslav Ikonnikov (in Bunschoten gezien als een ‘zeker punt’) en Tanguy Ringoir (kampioen van België) en dan op de lagere borden nog even Friso Nijboer, Manuel Bosboom, Zhaoqin Peng en Henk Vedder.

In die opstelling zou het tegen iedere tegenstander een walk-over worden. Maar in de eerste plaats speelt Richard Vedder altijd en Dick de Graaf meestal mee. Die staan dit seizoen trouwens wel op vijftig procent. Veel belangrijker is de Bundesliga zaterdag. Velen van de Bunschoters spelen daar, onder wie Giri, L’Ami en Smeets. Wie maakt de keus voor Nederland? Ook LSG heeft Bundesligaspelers, onder wie kopman Nikolic. Welke keus maakt hij?

Dan het konijn uit de hoge hoed. Viktor Kortchnoi zal niet meer komen, maar En Passant liet vorig seizoen Konstantin Landa en zelfs Nigel Short elk een keer opdraven. Dat was eenmalig, zeiden de beleidsmakers in Bunschoten, want En Passant wilde één keer kampioen worden. Maar nu de tweede titel binnen bereik is, mag men toch gewoon van mening veranderen?

Twee titelkandidaten

Beide ploegen hebben acht matchpunten. En Passant 27,5 bordpunten, LSG 25. De achtervolgers staan op vier matchpunten achterstand. Als de wedstrijd zaterdag een winnaar oplevert, zal alleen de verliezer nog concurrent zijn voor de landstitel. De nummer drie kan het dan vergeten. Wint En Passant, dan wordt bovendien het verschil in bordpunten zo veel groter dat je bijna van een extra matchpunt kunt spreken. Het resterende programma is voor beide teams ongeveer even zwaar.

Bosboom grootmeester?

Voor de Gooi- en Eemlander interviewde sportverslaggever Robert Berkeley de oudste speler van En Passant: Manuel Bosboom. Oudste in leeftijd (51) en oudste in dienstjaren: hij was erbij toen En Passant in 2008 in de derde klasse begon met de sponsoring.

Over de landstitel van vorig seizoen:

“En dat terwijl onze hoofdsponsor, bouwbedrijf Visser en Hopman, tussentijds failliet ging en wegviel. Maar in dit dorp is de middenstand dusdanig betrokken dat het kon worden opgevangen.”

Over de verzwakking zaterdag door de Bundesliga:

“Evengoed denk ik dat wij een team op de been zullen brengen dat sterk genoeg is om LSG te kunnen verslaan. Dat is een homogeen team, geen zwakke schakels, maar ook niet echt schakers die er ver bovenuit steken.”

Over zijn eigen tegenstander zaterdag:

“Maakt me niet uit. Ik ben niet van de grondige voorbereiding op tegenstanders. Ik houd van onorthodox spel, de tegenstander verrassen. Dat wordt steeds moeilijker, je kunt tegenwoordig alle partijen van iedereen op internet bekijken.”

Bij En Passant is het de vraag hoe lang de sponsors doorgaan en bij zijn Duitse club Münster, waar hij al vijftien jaar speelt, verwacht hij dat het het laatste seizoen is. Over zijn toekomst: “Ik moet hier en daar laten vallen dat ik een nieuwe club zoek. Dan is er vast wel eentje in Duitsland of België waar ik terechtkan.”

Om grootmeester te worden moet Bosboom nog een derde norm scoren en zijn rating opkrikken naar 2500. Daarover:

“Het wordt niet makkelijk, ook gezien mijn leeftijd. Slechts een paar procent van alle grootmeesters haalt het na hun dertigste. Een mooi persoonlijk doel. Daarna kan ik dementeren.”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.