Voor negende keer schaaktoernooi visueel gehandicapten

Visueel gehandicapte schakers uit verschillende Europese landen komen in het laatste weekend van februari naar Nunspeet om daar deel te nemen aan het Open NK van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG). Het is voor de negende keer dat het NSVG-toernooi in hotel Dennenhoeve in Nunspeet wordt gehouden. Omdat het om een open NK gaat, kunnen ook schakers zonder visuele handicap deelnemen.

Sterker nog: dat is ook de bedoeling. Want buiten dat er een Nederlands Kampioenschap op het spel staat, is verbroedering en integratie tussen NSVG-leden en ziende schakers een belangrijke doelstelling van het schaaktoernooi. De opening is op donderdagavond 20 februari, meteen gevolgd door de eerste ronde. Vrijdagochtend- en middag en zaterdagochtend en –middag worden de volgende vier rondes afgewerkt, waarna in de slotronde op zondagochtend de beslissing valt.

Spelers uit Nederland, België, Duitsland en Azerbeidzjan hebben zich inmiddels al ingeschreven voor het ONK van de NSVG. De organisatie hoopt dat ook schakers uit de regio de krachten met deze internationale gasten willen meten. Voor schakers die tijdens het toernooi niet in het hotel verblijven kost deelname 20 euro. Het totale prijzengeld van het toernooi bedraagt 400 euro.

Omdat er in twee verschillende groepen (hogere speelsterkte en lagere) wordt gespeeld, zijn er voor schakers van alle niveaus ongeveer gelijkwaardige tegenstanders. Schaakpartijen tegen visueel gehandicapten verschillen nauwelijks van reguliere schaakpartijen. Er zijn alleen wat aanpassingen aan de regels om het blinde of slechtziende spelers mogelijk te maken om de stelling te taxeren door de stukken te voelen voor ze een zet doen. Een zet wordt niet alleen op het bord uitgevoerd, maar ook uitgesproken, zodat ook de tegenstander op de hoogte is. Resultaten tellen mee voor de KNSB-rating.

Meer informatie over het ONK en over schaken voor visueel gehandicapten in het algemeen is te vinden op www.nsvg.nl. Op deze site worden in de loop van het toernooi ook de uitslagen verwerkt. Wie tussen 20 en 23 februari naar het toernooi in hotel Dennenhoeve wil komen kijken, is van harte welkom.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.