Spanning in bijna alle KNSB-klassen

In bijna alle klassen van de KNSB-competitie is de strijd om het kampioenschap nog bijzonder spannend. In veel klassen moeten de nummers één en twee nog tegen elkaar en klasse 2A heeft als bijzonderheid dat de nummer één na vijf ronden pas zeven punten heeft. Alleen in de Meesterklasse lijkt de spanning weg: En Passant kan freewheelend naar de tweede landstitel.

Meesterklasse

De topper En Passant-LSG stond in deze vijfde ronde op het programma. Beide ploegen hadden de eerste vier wedstrijden gewonnen. In mijn voorbeschouwing had ik aangegeven dat vooral de opstellingen van belang zouden zijn. LSG miste Predrag Nikolic vanwege de Bundesliga en En Passant Anish Giri en Erwin l’Ami. De afwezigheid van Giri was geen verzwakking ten opzichte van de voorgaande wedstrijden, hij had namelijk pas één keer meegespeeld. En zou En Passant een konijn uit de hoge hoed toveren, vroeg ik me in de voorbeschouwing af. Jawel, L’Ami was vervangen door Luc Winants, die bij Rotterdam na enkele decennia op een zijspoor was gezet. Richard Vedder vertelde het me een week van tevoren onder strikte geheimhouding. LSG’s teamleider Folkert-Jan Geertsma lachte daarom: Winants stond opeens op de ledenlijst van En Passant. Ja, dat kun je tegenwoordig gewoon opzoeken.

LSG was dus meer verzwakt dan En Passant, maar het werd geen walk-over. LSG heeft de gewoonte de opstelling door elkaar te husselen (wat En Passant als reactie ook deed), waardoor de bijna sterkste LSG’er Jan-Willem de Jong op bord negen van Richard Vedder won. Een Leidse verrassing was Arthur Pijpers, die Friso Nijboer versloeg. Maar verder bleef het bij vier remises en won En Passant de andere vier partijen. Meest verrassend: Zhaoqin Peng versloeg de Leidse kopman Jan Sprenger. Die overschreed na zijn 37e zet zijn bedenktijd (ondanks een halve minuut extra per zet) in een stelling die volgens Richard Vedder nog gewoon remise was. Uiteraard had Sprenger wel problemen, anders had hij nog wel drie zetten gedaan.

Met de 6-4, de kleinste zege van En Passant tot nu toe, liet LSG wel zien terecht op de tweede plaats te staan. De ploeg heeft ondanks de nederlaag twee matchpunten voorsprong op de nummer drie en ontmoet in de laatste vier ronden de nummers zeven tot en met tien. En Passant heeft bijna hetzelfde programma, de nummers één en twee lijken vast te liggen.

Apeldoorn valt tegen

Groninger Combinatie won met 7-3 van Accres Apeldoorn, dat vorig seizoen zo mooi tweede werd. Apeldoorn miste Roeland Pruijssers en Sebastian Siebrecht, dat scheelt. Super-invaller Maarten Solleveld werd opgetrommeld, maar die verloor van Sergei Tiviakov. Dat kan gebeuren. Een andere tegenvaller voor Apeldoorn was dat Alexander Kabatianski verloor van Joost Wempe. Kabatianski is Apeldoorns topscorer aller tijden, maar dit seizoen kwam hij in vijf ronden nog niet verder dan twee remises.

De Groningers staan nu derde en hebben de ‘grote twee’ en de laatste drie al gehad. Er volgen nog spannende wedstrijden. Bij de onderste drie, BSG, Accres Apeldoorn en ESG Dr. Max Euwe, valt op dat ze alle drie nog tegen En Passant en LSG moeten. Voor BSG en Apeldoorn kan er nog van alles gebeuren, maar voor ESG Dr. Max Euwe is het doek wel gevallen. Als het team van de sterkste twee verliest, is het (gezien de bordpunten) al gedegradeerd.

Topscorers

4,5 uit 5: Jan Smeets en Zhaoqin Peng (beiden En Passant)

4 uit 5: Arthur Pijpers en Jan-Willem de Jong (beiden LSG), Bart Michiels (SO Rotterdam), Erik Hoeksema (Groninger Combinatie), Chiel van Oosterom, Vincent Diepeveen en Hans Klip (alle drie Utrecht)

Bij LSG noe ik nog Rudy van Wessel, die met 3 uit 5 ook nog ongeslagen is en bijna dezelfde TPR heeft als de topscorers van zijn team. Hij had dus sterke tegenstand.

Bij Rotterdam noem ik Bruno Carlier, die van Joost Michielsen won. Carlier heeft nu in zijn hele leven in de hoogste klasse 187 uit 279 en staat daarmee op de topscorerslijst aller tijden tweede achter John van der Wiel, die 191 uit 278 heeft. Dit seizoen zal hij Van der Wiel niet meer inhalen, maar volgend seizoen zal de Leidse grootmeester weer in de Meesterklasse moeten gaan spelen om zijn koppositie te behouden.

Eerste klassen

In 1A maakte favoriet SISSA met 8-2 korte metten met het sterke Philidor Leeuwarden, maar Wageningen VLG Advocaten walste met 7,5-2,5 over Soest heen. Beide ploegen hebben acht punten, SISSA heeft 5,5 bordpunten meer en een iets lichter programma. De onderlinge wedstrijd is al gespeeld. Gewonnen door Wageningen, dat wel.

Voor het tweede team van ESG Dr. Max Euwe geldt hetzelfde als voor het eerste team: nul punten, vier minder dan de nummer acht, ook veel minder bordpunten en… de sterkste twee nog voor de boeg.

Opvallend zijn de achtste en negende plaats van Zukertort Amstelveen en Purmerend, altijd twee degelijke eersteklassers.

In 1B liet favoriet Charlois Europoort een halve steek vallen: 5-5 tegen Paul Keres. Bij de Utrechters leverde Jan Breukelman daar een bijdrage aan door Erik van den Doel te verslaan. Charlois blijft wel eerste staan, maar krijgt HWP Sas van Gent nog tegen zich. De Zeeuwen wonnen met 6,5-3,5 van DD en staan een matchpunt en vijf bordpunten achter de koploper.

Topscorers

5 uit 5: David Klein (Kennemer Combinatie), Jan Timman (Wageningen VLG Advocaten) en Anne Haast (De Stukkenjagers)

4,5 uit 5: Ruud Janssen en Willy Hendriks (beiden De Toren Arnhem-VSV) en Arben Dardha (Charlois Europoort)

4 uit 4: Gert Ligterink (SISSA)

Tweede klassen

Bijna iedereen kan nog kampioen worden in 2A. Utrecht 2 en Caïssa 3 hebben zeven punten, Groninger Combinatie 2 en Lonneker zes en de rest vijf of vier, behalve Hardenberg dat er maar eentje heeft. De bovenste drie moeten nog tegen elkaar. Hardenberg is gezien het programma ook nog lang niet gedegradeerd.

In 2B staat de ontmoeting tussen De Wijker Toren (tien punten) en Caïssa-Eenhoorn (acht) nog op het programma.

In 2C hebben LSG 2 en HMC Calder 2 elk acht punten.

In 2B moet Vianen DVP (tien punten) nog tegen Veldhoven (negen).

Er kan nog van alles gebeuren.

Topscorers

5 uit 5: Rick Duijker (De Wijker Toren) en Rudolf Potze (Groninger Combinatie 3)

4,5 uit 5: Jos ten Hacken (Caïssa 3), Alje Hovenga (Caïssa 2), Jerrel Thakoerdien (Caïssa Eenhoorn), Raoul van Ketel (LSG 2), Thijs Laarhoven (Veldhoven), Ulrich Dresen en Jermo Kooijmans (beiden Vianen DVP)

4 uit 4: Elwin Osterwald (Laurierboom-Gambiet)

Derde klassen

Opgelegde kampioenskandidaten zijn er nog niet, als ik ook naar het programma kijk. Wel serieuze degradatiekandidaten, maar laat ik het even vrolijk houden, de topscorers.

5 uit 5: Paul Hummel en Joop Hummel (beiden Staunton), Mark van Schaardenburg (ZSC-Saende), Harold van Dijk (Krimpen aan den IJssel), Collin Boelhouwer (Souburg) en Maurice Swinkels (De Combinatie)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.