Batavia combinaties

Terwijl collega Dimitri Reinderman al het slotverslag van het Bataviatoernooi online heeft gezet, was ondergetekende nog even bezig om een paar tactische fragmenten uit het afgelopen schaakweekend voor u op te snorren. Omdat er maar liefst drie toernooien tegelijk bezig waren, leek het me aardig om uit elk toernooi een paar combinaties te selecteren. Helaas ging de site van het Noteboomtoernooi in Leiden plat, voordat ik iets had gedownload. Ook trof ik ongelukkigerwijs geen partijmateriaal aan op de site van het Zwols weekendtoernooi. Wel partijen zonder zetten, maar daar kom je niet ver mee als je daar wat leuks mee wilt doen. De website van LSG was automatisch offline gegaan wegens een kapot script en op zondag werkt de helpdesk niet, dus kon er niets meer aan gedaan worden. Wel kon elders gevonden worden dat GM Pedrag Nikolic in Leiden de eerste prijs behaalde, terwijl in Zwolle GM Yge Visser weer eens een toernooi won. U zult het dus moeten doen met combinaties van het Bataviatoernooi. Daarvan hebt u wellicht al een paar voorbeelden in de verslagen van Reinderman kunnen vinden. Hieronder mag u dan even testen hoe het gesteld is met uw tactische vaardigheid.

Combinaties

OPGAVE 1

Hoe luidt wit de belissende aanval in?

OPGAVE 2

Zwart heeft het initiatief in handen. Hoe zet hij dat fraai om in winst?

OPGAVE 3

Hoe wint wit materiaal?

OPGAVE 4

Wit heeft materiaal meer. Hoe zet hij dat in voor een regelrechte koningsaanval?

OPGAVE 5

Wit had wat problemen met de koning, maar na de laatste zet Df3-g2 gaat er nog iets anders mis. Ziet u wat?

OPGAVE 6

In een totale remisestelling raakte wit de draad kwijt en daarvoor betaalt hij na zwarts volgende zet de tol. Ziet u welke zet tot winst leidt voor zwart?

OPGAVE 7

De zwartspeelster staat een stuk achter, maar ze heeft een winnende combinatie. Welke?

OPGAVE 8

Na zwarts laatste zet … Df6 is er plotseling een fraai matbeeld in de stelling gekomen. Hoe haalde wit dat boven tafel?

OPGAVE 9

Hoe drijft wit de zwarte koning in een matnet?

Alle combinaties via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportco├Ârdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Comments

 1. Avatar
  Paul Bierenbroodspot maart 03, 2014

  Bij de eerste combinatie is er mijns inziens geen sprake van een zuiver epaulettenmat.

  In de volgende link kun je er meer over vinden: en.wikipedia.org/wiki/Checkmate_pattern

  Bij Geirnaert-Smerdon is sprake van Swallow’s tail mate, dat lijkt op het epaulettenmat.

 2. Avatar
  Lucas maart 03, 2014

  Wel vreemd is dat het derde voorbeeld op wikipedia bij epaulette mate, namelijk "Anand-Carlsen, Tal Memorial Blitz World Championship 2009", dan weer sterk lijkt op een swallow’s tail mate.

 3. Avatar
  Paul Bierenbroodspot maart 03, 2014

  Ja, die had ik ook gezien. Er is duidelijk enige verwarring op dit gebied.

 4. Avatar
  HermanGrooten maart 03, 2014

  De literatuur is niet eenduidig in haar naamgeving. Ik had nog nooit gehoord van ‘Swallow’s tail’ mate en ik vind deze naam wel aardig.

 5. Avatar
  Paul Bierenbroodspot maart 03, 2014

  Ooit gaf hendrik Koopman een training bij ons op de club waarin het epaulettenmat aan de orde kwam. Hij vertelde dat in het jaar dat hij Nederlands jeugdkampioen werd, dit nieuws ook bij zijn klasgenoten doorsijpelde.

  Op een feestje wilde een meisje een potje met hem schaken en in een eendrachtige samenwerking kwam het snelst mogelijke epaulettenmat op het bord: 1.e4 e5 2.Dh5 Ke7 3.Dxe5#. Koopman was nogal gecharmeerd van dit mat, het meisje minder en het is dan ook niets geworden tussen die twee.

 6. Avatar
  Wim van Tuyl maart 04, 2014

  Jonathan Tisdall behandelt in zijn Improve your chess now (bladzij 185 v.v.)ook vele matstellingen, waaronder het duivenstaart-en zwaluwstaartmat.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.