Eindelijk zege voor De Pion 1 (klasse 2C)

Het water stond De Pion 1 aan de lippen. Na vijf ronde bevonden we ons met één schamel matchpuntje op de tiende en laatste plaats in klasse 2C. Vandaag was het dan ook erop of eronder in de wedstrijd tegen het tweede team van HWP Sas van Gent. Verlies zou feitelijk onvermijdelijk degradatie betekenen.

De wedstrijd werd gespeeld in het kader van een kleine massakamp want De Pion 2 speelde tegen HWP 3. De Pion 1 speelde met twee invallers. Onze man uit Zwitserland Andy was wederom verhinderd. Traditiegetrouw speelde Pim Eerens in zijn plaats. En teamleider Charles Kuijpers is gestopt met schaken, in zijn plaats speelde de talentvolle Alik Tikranian.

Die laatste opende de score met een snelle en zeer overtuigende overwinning met wit op bord 8. Tegenstander Maarten Rademakers werd in korte tijd van het bord geschopt in een strakke positiepartij doorspekt met enige tactiek.

Geruime tijd later werd het 2-0 door een overwinning op bord 2 van Thierry Penson op David Roos. Thierry speelde een soort uitgestelde ruilvariant van het Spaans met wit en verkreeg positioneel voordeel. Na pionwinst veranderde zijn voordeel snel in een winnende aanval.

HWP kwam terug. Op het eerste bord zag Stefan Colijn met zwart een venijnige wending over het hoofd die hem een pion kostte en een onveilige koningsstelling opleverde. Zijn jonge tegenstander speelde sterk en gaf Stefan geen kans meer.

Vervolgens werd de stand van de wedstrijd gelijkgetrokken. David DuPont had met wit op bord 6 enig voordeel maar raakte langzaam maar zeker zijn grip op de stelling kwijt. In het verre middenspel werd een inactieve loper hem in zoverre fataal dat zijn tegenstander Fabian Hulpia kon afwikkelen naar een gewonnen lopereindspel.

Een enorme opsteker voor De Pion 1 was de althans voor de teamleider gezien het verloop van de partij onverwachte winst van Robert Schuermans met zwart op bord 7. Zijn opponent Harry Provoost had duidelijk positioneel voordeel en zadelde Robert op met een geïsoleerde dubbelpion op de f-lijn. Op wonderbaarlijke manier wist Robert af te wikkelen naar een paardeindspel met winstkansen die hij voortreffelijk benutte.

Ludo Tolhuizen moest van teamleider Charles met zwart op bord 5 op winst spelen en kweet zich uitstekend van die taak. Vanuit een moeilijke mindere stelling wist hij een eindspel op het bord te krijgen waarin de witte loper van Renzo Ducarmon inferieur was aan het zwarte paard, met ieder nog een toren op het bord. Ludo speelde de partij gedegen naar winst.

Als laatste was Pim Eerens op bord 4 bezig een mislukt middenspel goed te maken. In een incorrecte afwikkeling raakte Pim een stuk kwijt tegen twee pionnen. Hoewel Kees Nieuwelink tot het uiterste moest gaan, haalde hij in het zeer verre eindspel het punt binnen.

En zo behaalde De Pion 1 met 5-3 zijn eerste zege van dit seizoen in een wedstrijd zonder ook maar één remise. Met nog drie ronden te gaan zullen de ruggen nog een paar keer gerecht moeten worden om behoud in de tweede klasse zeker te stellen.

1. Stefan Colijn (2258) – Rein Verstraeten (2144) 0 – 1

2. Thierry Penson (2185) – David Roos (2041) 1 – 0

3. Jan van Mechelen (2186) – Bert Feys (2048) 1 – 0

4. Pim Eerens (2106) – Kees Nieuwelink (2133) 0 – 1

5. Ludo Tolhuizen (2104) – Renzo Ducarmon (2084) 1 – 0

6. David DuPont (2056) – Fabian Hulpia (2102) 0 – 1

7. Robert Schuermans (2013) – Harry Provoost (2042) 1 – 0

8. Alik Tikranian (2025) – Maarten Rademakers (2039) 1 – 0

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.