Motylev Europees Kampioen en een uitstekende Benjamin Bok

In Yerevan, Armenië, is vrijdag het Het Europees Kampioenschap beëindigd. De Rus Alexander Motylev bleek ongenaakbaar. Hij bleef ongeslagen en scoorde 9 punten uit 11 partijen. Daarmee bleef hij een groep van maar liefst acht achtervolgers een vol punt voor.

Van de twee aanwezige Nederlanders maakte Benjamin Bok grote indruk. Hij eindigde met 7 punten op de 32ste plaats met een TPR van 2640. Jorgen Henseler scoorde 3 punten; zijn TPR was nog dik boven zijn rating, dus hij zal ook tevreden terugblikken.

Dat Motylev een sterke schaker is, heeft hij het in het verleden bewezen. Maar dat hij in dit gezelschap zo gemakkelijk kampioen zou worden, had hij wellicht ook niet verwacht. Zeker niet na zijn eerste-ronde partij, want daar moest hij een half punt afstaan aan iemand met heel wat elopunten minder. Daarna begon echter de machinerie op volle toeren te lopen. Hij reeg achtereenvolgens vijf tegenstanders aan zijn zegekar, voordat hij zijn tweede remise moest afgeven. Daarna won hij zijn twee resterende witpartijen en hield hij de twee zwartpartijen remise. Een uitgekiend toernooi dus.

Zelf heb ik het ‘genoegen’ mogen hebben om tegen deze geweldenaar te spelen. Dat was in Hoogeveen 2003 waarin hij mij met een paar prachtige offers om de oren sloeg. En passant ontving hij hiervoor de schoonheidsprijs.

Toen ik de eindstand bekeek van dit Europees Kampioenschap ging ik ervan uit dat Benjamin Bok de enige in de top zou zijn met ‘slechts’ de IM-titel voor zijn naam. Er bleek een andere IM te zijn die het nog beter deed dan de Nederlander. De Rus Vladislav Artemiev (rating 2621!) eindigde zelfs op de 13de plaats. Je kunt je afvragen hoe het kan dat iemand met zo’n hoge rating nog niet de grootmeestertitel bezit. Maar Bok met 2575 zal na het volgende Fide-congres ook de titel mogen voeren.

De highlights van Benjamin Bok

Als eerbetoon aan zijn uitstekende toernooi heb ik vijf aardige momenten gekozen waarin Benjamin zijn tegenstander op een of andere manier weet te verschalken. U mag zelf ook even uw inzicht testen. Wilt u weten of u het goed had, klik dan op oplossing.

FRAGMENT 1
Matevosyan, Sedrak – Bok, Benjamin

Wit antwoordde in deze stelling met

25. exd4?

Waarom was deze zet fout?

FRAGMENT 2
Kalashian, David – Bok, Benjamin

Met welk venijnige zetje trekt zwart de partij naar zich toe?

FRAGMENT 3
Bok, Benjamin – Grishchenko, Sergey1

Met welk plan slaagt wit erin dit op het oog lastige eindspel in zijn voordeel te beslissen?

FRAGMENT 4
Bok, Benjamin – Dreev, Aleksey

Hoe wint wit materiaal?

FRAGMENT 5
Rodshtein, Maxim – Bok, Benjamin

Met welke sterke zet bereikt zwart een heel gunstig eindspel?

De oplossingen van de opgaven via de viewer:

Hierbij alle partijen van Bok in zijn geheel via de viewer::

Als toegift alle partijen van kampioen Motylev via de viewer:

Hier de persoonlijke resultaten van Benjamin Bok:

Tot slot de persoonlijke resultaten van Alexander Motylev:

(Foto genomen van de toernooisite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.