Schaken in 42 dorpen

Alsof er niets is veranderd. Voor de derde ronde van het West-Fries kampioenschap zijn de deelnemers te gast bij De Pionier, schaakclub uit Abbekerk. In dezelfde knusse speelzaal, net als in voorgaande jaren.

De Pionier is opgericht in 1989. Verschillende vrienden en bekenden schaken thuis tegen elkaar. Ze willen een vereniging beginnen en vinden eerst onderdak in Midwoud en later in Benningbroek. In het café aldaar zorgen in een belendend zaaltje biljarters voor het nodige rumoer. Als de nieuwe eigenaar de schaakruimte een andere functie wil geven, verhuist De Pionier naar ’t Bonte Paard in Abbekerk.

In december 2013 wordt de huurder echter mat gezet: hij gaat failliet. Het lijkt erop dat de laatste gambieten zijn gespeeld. Maar de redding is dichtbij. Laura en Marjolein, dochters van de eigenaren Cor en Thea Verhart, nemen de exploitatie over. Met de hulp van familie en vrienden knappen ze het etablissement aan de Dorpsstraat op en het sfeervolle interieur, wel in een moderner jasje, keert terug. Alsof er niets is veranderd. Ook De Pionier kan blijven zitten. Het schaken in het pittoreske plaatsje blijft bestaan.

U heeft de namen van drie West-Friese dorpen gelezen: Abbekerk, Benningbroek, Midwoud. Gemeenschappen van amper duizend zielen, maar wel in het bezit van een schaakclub.

In West-Friesland en de Kop van Noord-Holland wordt de schaaksport al zo’n tweehonderd jaar – ene T.S. uit Abbekerk stuurt in 1866 oplossingen in van probleemstellingen in de schaakrubriek van de Schager Courant – beoefend. Het organiseren van wedstrijden en het oprichten van verenigingen begint globaal aan het einde van de negentiende eeuw. Natuurlijk in de grote steden (Alkmaar, Enkhuizen, Den Helder, Hoorn, Medemblik, Schagen), waar veel meer mensen wonen. Maar ook in de plattelandsdorpen wordt het schaakbord snel gepakt.

Zullen we een rijtje opnoemen? Aartswoud, Andijk, Anna Paulowna, Bergen, Berkhout, Bovenkarspel, Breezand, Dirkshorn, Grootebroek, Hippolytushoef, Hoogkarspel, Hoogwoud, Julianadorp, Koedijk, Kolhorn, Middenmeer, Nibbixwoud, Nieuwe Niedorp, Obdam, Den Oever, Oostwoud, Opperdoes, Petten, Schoorl, Sint Maarten, Sint-Pancras, Slootdorp, Spanbroek, Spierdijk, Twisk, Ursem, ’t Veld, Venhuizen, Warmenhuizen, Wervershoof, Westerland, Westwoud, Wieringerwaard, Wieringerwerf, Winkel, Wognum en Zwaag. Liefst 42 dorpen, in een halve provincie, die een schaakclub hebben of hebben gehad. O ja, op Texel schaakten en schaken ze ook.

Een van de leuke aspecten van het West-Fries schaakkampioenschap is het spelen op verschillende locaties. Iedere ronde bij een andere club. Medemblik heeft geen schaakclub meer, dus de stedelijke uitstapjes blijven beperkt tot Hoorn (Caïssa-Eenhoorn) en Enkhuizen (KTV). Vijf keer trekken we de ‘binnenlanden’ in, naar Attaqueer, Degoschalm (ontstaan uit een fusie tussen Degona – Denk Goed Na – en De Schalmloper), De Groene Zes, De Pionier en Schaaklust. Dan spelen we in respectievelijk Nibbixwoud, Westwoud, Bovenkarspel, Abbekerk en Andijk.

Zal de goede oude tijd nog eens terugkeren? Of moeten we, de Nederlandse schaakwereld, het anders aanpakken? ’t Bonte Paard in Abbekerk heet tegenwoordig Het Nieuwe Bonte Paard en misschien moeten de schaakbestuurders eens gaan denken aan de Nieuwe Competitie. In alle (negen) vierde klassen van de Noordhollandse Schaakbond wordt voor het eerst met viertallen gespeeld. Lekker gemakkelijk. Alle spelers van een team kunnen met één auto op pad voor een uitwedstrijd.

Heel veel dorpen hebben woonzorgcomplexen en is het niet mogelijk om binnen die gemeenschappen nieuwe schaakverenigingen op te richten en deel te laten nemen aan de competities van de regionale bonden. De partijen kunnen overdag worden gespeeld. Met een beetje goede wil moet het toch lukken om weer in 42 dorpen te schaken.

Over anders aanpakken gesproken. De Pionier heeft traditiegetrouw op tweede paasdag (dit jaar 21 april) het ‘Anders dan anders’-toernooi. Elke deelnemer speelt negen partijen en krijgt in elke ronde een ander tempo. Van 13.00 tot 18.00 uur, dan wordt er weer geschaakt in Het Nieuwe Bonte Paard.

Derde ronde West-Fries kampioenschap:

Ronald Ritsema (1993) Peter Holscher (2012) 0-1

Wilko van der Gracht (2016) Jaap Gorter (1956) 1-0

Piet Reus (1930) Bas Dudink (1865) ½-½

Jasper Seelemeijer (1949) Rik Slaman (1765) 0-1

Rob Bijpost (1750) Peter van der Schee (1877) 0-1

Fred Avis (1892) Co Buysman (1640) 0-1

Lukas Boots (1682) Andrew Weltevreden (1699) 1-0

Carlo Oud (1563) Gerard Beerepoot (1632) op 14 maart

Stand aan kop: 1. Peter Holscher 3, 2. Wilko van der Gracht 2½, 3. Piet Reus, Peter van der Schee, Bas Dudink en Rik Slaman 2.

De vierde ronde is op 24 maart in Westwoud (bij Degoschalm).

1 Comment

  1. Avatar
    piet konijn maart 16, 2014

    Hallo Co, je vergeet Heerhugowaard !! Tot 1963 hadden we de schaakclub fit. Die ging failliet na 2 achtereenvolgende branden, maar binnen 3 jaar hadden we weer een nieuwe club. Opgericht door Jacob Sturm uit A’dam, die was toen al 75 !!

    Groet piet konijn (el canino)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.