Eerste titelkandidaten dienen zich aan

En Passant kan de landstitel bijna niet meer mislopen, Accres Apeldoorn wordt het warm onder de voeten, in de lagere klassen komt er ook iets meer tekening in de kampioensstrijd en er zijn mooie topscorers. Een overzicht na de zesde ronde.

Meesterklasse

In de strijd om de landstitel is de spanning weg. En Passant won met 8-2 van Bussum en LSG verloor met 5,5-4,5 van een Utrecht met negen spelers. Bij Utrecht won Vincent Diepeveen van Jan Sprenger en Jaap Houben van Eelke Wiersma. Chiel van Oosterom hield Predrag Nikolic op remise. Een slechte dag dus voor de Leidenaren. En Passant krijgt in de volgende ronde ook nog eens ESG Dr. Max Euwe op bezoek, dat met 15 bordpunten onderaan staat. De Enschedeërs deden het deze ronde met een 4-6 nederlaag tegen Voerendaal (acht remises) niet eens slecht. Maar je mag verwachten dat En Passant op 29 maart ruim van ESG wint en dan een voorsprong op LSG behoudt van vier matchpunten en nog meer bordpunten dan de huidige acht. Dat mag je een officieus kampioenschap noemen, met nog twee ronden te gaan.

Wat is er aan de hand met Accres Apeldoorn? Vorig jaar mooi tweede en nu negende, met de sterkste twee nog voor de boeg. De ploeg verloor deze ronde met 3,5-6,5 van HMC Calder. Aan de topborden verloren Roeland Pruijssers en Sebastian Siebrecht van Twan Burg en Benjamin Bok. Dat kan gebeuren, maar dit seizoen lijkt bij Apeldoorn alles mis te gaan.

SO Rotterdam won met 6-4 van Groninger Combinatie, dat kennelijk geen invallers uit het tweede en derde team wilde halen. Met drie spelers met een Elo-rating onder de 2000 waren de Groningers bij voorbaat kansloos.

Topscorers

5,5 uit 6: Jan Smeets en Zhaoqin Peng (beiden En Passant)

5 uit 6: Jan-Willem de Jong (LSG), Bart Michiels (SO Rotterdam) en Vincent Diepeveen (Utrecht)

4,5 uit 5: Sipke Ernst (Groninger Combinatie)

Eerste klassen

In 1A won Kennemer Combinatie met 6-4 van Wageningen VLG Advocaten, waardoor ze de tweede plaats overnamen. SISSA won met ‘slechts’ 6-4 van het puntloze ESG Dr. Max Euwe 2, maar staat er op de eerste plaats dankzij die andere uitslag nu wel wat rooskleuriger voor. De Groningers krijgen de nummers zeven, acht en negen nog tegen zich en zijn nog niet zo zeker als En Passant in de Meesterklasse, maar kunnen toch echt wel rustig op één oor gaan slapen.

Ook in 1B een belangrijk topduel: HWP Sas van Gent won met 7-3 van De Stukkenjagers. Beide ploegen gelden altijd als promotiekandidaten. De Stukkenjagers is nu kandidaat-af, maar HWP blijft een punt achter Charlois Europoort meedoen, met de onderlinge wedstrijd nog voor de boeg. De Rotterdammers wonnen met minimaal verschil van stadsgenoot RSR Ivoren Toren, dat samen met het aloude DD met één punt onderaan staat. Dat ene punt scoorden ze tegen elkaar.

Topscorers

Bij de topscorers louter bekende namen:

6 uit 6: Jan Timman (Wageningen VLG Advocaten)

5.5 uit 6: David Klein (Kennemer Combinatie) en Ruud Janssen (De Toren Arnhem-VSV)

5 uit 5: Gert Ligterink (SISSA)

Tweede klassen

Nog steeds heeft 2A zeer kleine verschillen. De nummers één en negen verschillen vier punten van elkaar. Caïssa 3 staat bovenaan, maar alle drie de wedstrijden tussen de eerste drie moeten nog worden gespeeld. Hardenberg kan degradatie alleen nog ontlopen door opeens alles te winnen.

In 2B speelde koploper De Wijker Toren gelijk tegen Laurierboom-Gambiet, waardoor Caïssa-Eenhoorn op één punt achter kwam. De onderlinge wedstrijd moet nog gespeeld worden.

2C blijft een nek-aan-nekrace tussen HMC Calder 2 en LSG 2.

Opmerkelijk in 2D: koploper Vianen DVP verloor van Dordrecht en nummer twee Veldhoven verloor van PION. Gezien het resterende programma zijn er nu opeens vier serieuze kampioenskandidaten. Met de nummer vier Dordrecht niet als minste van de vier, die krijgt namelijk de onderste drie van de ranglijst nog tegen zich.

Topscorers

5,5 uit 6: Alje Hovenga (Caïssa 2) en Rudolf Potze (Groninger Combinatie 3)

5 uit 6: Timo Oehne (Lonneker), Rick Duijker (De Wijker Toren), Jerrel Thakoerdien (Caïssa Eenhoorn), Rosa Ratsma (Voorschoten), Rick Lahaye (Spijkenisse), Thijs Laarhoven (Veldhoven), Paul Span (UVS), Ankit Majhi (Eindhoven ) en Jermo Kooijmans (Vianen DVP).

Derde klassen

In 3A heeft Assen met 5,5-2,5 van SISSA 2 gewonnen, wat misschien wel het kampioensduel mag worden genoemd. Assen staat nu twee matchpunten en zes bordpunten voor.

In 3D won Accres Apeldoorn 2 met 6,5-1,5 van Caïssa 4 en kwam door de andere uitslagen opeens vier matchpunten en 7,5 bordpunten voor op de nummer twee. Kan bijna niet meer misgaan.

Andere opgelegde kampioenen zijn er nog niet, waarbij opvalt dat er in 3F drie ploegen met negen punten bovenaan staan. De nummer vier Krimpen aan den IJssel, met een matchpunt minder, heeft nota bene de meeste bordpunten.

Topscorers

Hoe komt Krimpen aan den IJssel aan zo veel bordpunten? Die behaalde de ploeg vooral aan de hoogste borden. Harold van Dijk en Peter Glissenaar scoorden aan bord één en twee samen 11,5 uit 12.

6 uit 6: Harold van Dijk (Krimpen aan den IJssel) en Collin Boelhouwer (Souburg)

5,5 uit 6: Paul Hummel (Staunton) en Peter Glissenaar (Krimpen aan den IJssel)

5 uit 5: Redmar Damsma (Oosten-Toren), Henk-Jan Evengroen (Messemaker 1847), Thomas Beerdsen (Accres Apeldoorn 2), Arthur Hugaert (Salo Landau Axel) en Maurice Swinkels (De Combinatie).

6 Comments

 1. Avatar
  wimw maart 16, 2014

  Helaas is de spanning in de Meesterklasse er met nog drie ronden te spelen helemaal uit. Het is voor de sponsor en En Passant natuurlijk mooi dat ze zo’n sterk team kunnen opstellen, maar het bevordert niet de onderlinge competitie.

  Mogelijk is het voor andere sponsoren ook niet aantrekkelijk hier tegen op te moeten boksen. En als een sponsor zich terugtrekt, kan een club ook snel weer degraderen, zoals bij HSG het geval was. Daar heeft volgens mijn informatie Magnus Carlsen zelfs eens meegedaan om het kampioenschap veilig te stellen.

  Maar dat zal nu wel niet meer haalbaar zijn.

 2. Avatar
  Johan Hut maart 16, 2014

  Carlsen speelde inderdaad mee in 2007-08, het eerste kampioensjaar van HSG. In de laatste ronde tegen Groningen, de aftredende kampioen. HSG was toen al kampioen, maar natuurlijk nog niet op het moment dat het contract met Carlsen werd gesloten.

  Het gebeurde op speciaal verzoek van Joop van Oosterom (die zich zelden met het opstellen van spelers bemoeide) als een publiciteitsstunt en als een soort kers op de taart. In De Gooi- en Eemlander kreeg ik inderdaad extra veel ruimte voor mijn verslag, en een grote foto. Er zijn goedkopere manieren om Groningen ook wel te verslaan, het was echt als stunt bedoeld.

  Met je reactie ben ik het wel in grote lijnen eens. Al kan En Passant, op het moment dat een paar plaatselijke middenstanders er geld in steken, niet bevroeden dat dat nergens anders in Nederland mogelijk is. En Passant is zeker niet zo sterk als HSG, De Variant en Rotterdam in het verleden.

  Hier iets over Carlsen en HSG, al was het alleen maar omdat dat ook door een wimw geschreven is, wimwij om precies te zijn :)

 3. Avatar
  Johan Hut maart 16, 2014

  Nou, ik zie dat het verhaal iets anders was:

  Jan Stomphorst die 25 jaar teamleider van het door Joop van Oosterom gesponsorde HSG is geweest, herinnert zich nog waarom Carlsen destijds is ‘gehaald’. “Groningen had toen een ijzersterk team met onder anderen Kramnik, wij dachten dat de competitie in de laatste ronde zou worden beslist met HSG – Groningen.”

  De sponsor van de noordelijke club haakte echter in de loop van het seizoen af en Groningen was geen bedreiging meer voor HSG. Het oproepen van Carlsen voor de slotronde was al niet meer nodig, in de voorlaatste ronde haalde HSG het kampioenschap al binnen. Maar om het kampioensfeest luister bij te zetten en bij wijze van stunt werd Carlsen, het fenomeen, natuurlijk niet afgebeld.

  Dus Carlsen was wel degelijk gehaald om een heel sterke Groninger te verslaan, bijvoorbeeld Kramnik. Het werd Jan Werle.

 4. Avatar
  Wim van der Wijk maart 17, 2014

  Voor de duidelijkheid: wimw is niet wimwij.

  -wimw is iemand die af en toe verstandige opmerkingen plaatst op Schaaksite. Hij is niet dezelfde persoon als wimwij.

  -wimwij is (of eigenlijk was) Wim van der Wijk, niet dezelfde persoon dus als wimw. Om verwarring te voorkomen en uit oogpunt van transparantie reageert wimwij alleen nog op deze site onder zijn volledige naam.

 5. Avatar
  Guido de Romph maart 17, 2014

  Jullie doen net alsof een kampioen verantwoordelijk is om een competitie spannend te houden?

  Ik heb overigens Carlsen vorig seizoen geprobeerd naar EP te halen, vooralsnog niet gelukt:

  Thanks for your request.

  Magnus is preparing for the Candidates at the moment, and he doesn’t want to make new appointments before after the tournament.

  Hope we can talk on a later occasion.

  All the best,

  Espen Agdestein

  Manager of Magnus Carlsen

 6. Avatar
  wimw maart 18, 2014

  Ik denk dat dit verzoek aan Carlsen om voor En Passant te spelen meer bedoeld was om veel publiciteit te trekken. Afgaande op het telegram betrof dit de competitiewedstrijd tussen het Tata Steel toernooi en het Kandidatentoernooi van 16-2-2013 met Voerendaal. Gezien de uitslag 7 1/2 – 2 1/2 voor En Passant was dit wedstrijdtechnisch niet echt nodig geweest. Ook de voorgaande ontmoeting tegen HMC Calder van 15-12-2012 gaf geen aanleiding om versterking te zoeken, want toen werd zelfs met 9 1/2 – 1/2 gewonnen. M.i. is het voor En Passant niet nodig om incidenteel buitenlandse grootmeesters in te zetten, want het is vorig seizoen op eigen kracht verdiend kampioen geworden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.