Schaakboeken lezen en partijen naspelen op je tablet

Het zal een jaar of vijf, zes geleden zijn, toen ik mijn eerste eReader kocht. Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij was amazon.com een van de eersten die er mee op de markt kwam. De Kindle was geboren. Welkom in een nieuw tijdperk!

Ik was meteen ‘om’ toen ik mijn eerste boeken op de eReader las. De voordelen zijn evident. Je hoeft nooit meer met boeken te sjouwen. Je hoeft ook niet meer te wachten totdat je een boek in huis hebt. Want bestellen en bezorgen gaat tegenwoordig via de wifi en niet meer via tante post. En, het belangrijkste, je hebt je favoriete boeken altijd bij de hand, waar je ook bent.

Inmiddels zijn er ook diverse schaakboeken beschikbaar op de Kindle. Maar dat is toch niet helemaal wat je als schaker zoekt. Die boeken zijn statisch. Het zou toch ideaal zijn wanneer je partijen direct kunt naspelen en de diagrammen gewoon bewegen, zoals op het internet al een tijdje gebruikelijk is?

NewInChess en e+Chess Books hebben deze leemte opgevuld. Je kunt nu ook schaakboeken via een app kopen en afspelen op je tablet of telefoon! Verder lezen…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

2 Comments

 1. Avatar
  brabo maart 19, 2014

  Leuk artikeltje.

  Ik ken schakers die nota’s maken in hun boeken (bv. eigen analyses of recente ontwikkelingen) en dit lijkt mij met die eReaders nog niet mogelijk.

 2. Avatar
  robert.krouwel juni 28, 2014

  Je kan op een e-reader gewoon aantekeningen maken. Als je maar een goede E-reader hebt.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.