Paavilainen wint ONOK, Wissmann pakt 13de nationale oplostitel

Afgelopen weekend was het traditionele weekend in Nunspeet. Op zaterdag vond het Open Nederlandse Oploskampioenschap (ONOK) plaats en op zondag was het Arves eindspelstudies toernooi. Daaromheen werden er nog allerlei activiteit georganiseerd zoals een lezing van Afek en de ledenvergadering van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden.

De oplossers aan het werk.

Zaterdag begon met het ONOK. Er was een sterk deelnemersveld met onder anderen oud-wereldkampioenen Pfannkuche (GER), Paavilainen (FIN) en Caillaud (FRA). Paavilainen won met een ruime voorsprong, voor Caillaud en Dolf Wissmann. De Fin had bijna alles goed. Behalve de helpmat in 5, maar die had niemand goed. Zelf zag ik de moeilijkheid van deze oplossing niet echt aankomen en raakte hier veel tijd kwijt.

De Finse oplosmachine

In een helpmat in 5 werken beide kleuren samen, begint zwart, en nadat beide kleuren 5 zetten gedaan heeft, staat zwart mat.

Caillaud (2), Paavilainen (1), Wissmann (3)

Er waren ook opgaves die door de meesten wel opgelost konden worden, zoals het eerste mat in 2:

Voor de reguliere clubschaker is de volgende eindspelstudie uit de A-groep wellicht nog leuk om op te lossen:

Dolf Wissmann eindigde derde, waarmee hij niet alleen de beste Nederlander was, maar ook nog eens voor de dertiende keer Nederlands oploskampioen! Peter van den Heuvel eindigde tweede, en zelf bereikte ik in mijn debuut ook een ereplek, een halfje voor kampioen van vorig jaar Hans Uitenbroek.

Het NK-podium. Twan Burg (3), Dolf Wissmann (1) en Peter van den Heuvel (2)

De B-groep werd gewonnen door Arjen Kouwenhoven, die 50 van de 60 punten behaalde. De B-groep had ook enkele leuke opgaves, zoals deze mat in 2:

De top 3 in de B-groep. Henk Prins(2), Sjoerd Hoekstra (3) en Arjen Kouwenhoven (1).

Zondag was het Arves oplostoernooi. Geen gekke matjes, maar wit speelt en wint of wit speelt en maakt remise. Eindspelstudies dus. Hierin zijn de gespecialeerde oplossers niet ongenaakbaar, omdat sterke bordschakers dit vaak ook goed kunnen. Marcel van Herck won, voor Wouter van Rijn en Yochanan Afek.

Toernooiwinnaar Marcel van Herck in actie.

In de bijlage kunt u de opgaves terugvinden. 2 uur voor 6 opgaves, en 16 punten per opgave. Er konden ook nog punten verdiend worden door de juiste componist bij de juiste opgave te plaatsen. Zie hieronder de eindstand, waarmee u zich kunt meten!

ONOK Paavilainen had het zondag een stuk lastiger.

Officiële uitslag van het ARVES oplostoernooi 2014.

1. Marcel van Herck 85 punten

2. Wouter van Rijn 84 punten

3. Yochanan Afek 84 punten

4. Michale Pfannkuche 80 punten

5 Jorma Paavilainen 80 punten

6. Hans Uitenbroek 72 punten

7. Peter van den Heuvel 69 punten

8. Dolf Wissmann 66 punten

9. Ed van de Gevel 65 punten

10. Michel Caillaud 65 punten

11. Harold van der Heijden

12. René Olthof

13. Koen Versmissen

14. Johan de Boer

15. Ed Hoes

Olthof: "Wouter en Pfannkuche zijn 2 en 4 omdat ze de opgaves sneller inleverden dan Yochanan en Paavilainen. Yochanan liep de overwinning mis doordat hij in een opgave een onmogelijke zet had opgeschreven (pion a6-a4), en daar ook verder mee had opgelost. Dat kostte twee punten, en de overwinning. De moeilijkste opgave was opgave 4, die alleen maar door Wouter corect werd opgelost. Wouter was vergeten de namen van de componisten te raden. Dat hielp hem niet."

Met dank aan René Olthof en Peter van den Heuvel voor de foto’s!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.