Wij West-Friezen hebben ons eigen top

Goed dat we deelnemen aan het kampioenschap van West-Friesland en niet aan het kampioenschap van het Westland. Terwijl talrijke wereldleiders aan tafel zitten in Den Haag, doen wij dat in Westwoud. Daar, bij de schaakvereniging Degoschalm, hebben wij onze eigen NSS: de Normale Samenkomst van Schaakliefhebbers uit de regio.

Er zijn op deze maandag geen afgesloten wegen. De Westfrisiaweg is en blijft open, op de Oudijk worden we niet gehinderd door afzettingen. Geen grote politiemacht in de Dokter Nuijensstraat en we hoeven ook geen pasjes te laten zien in de Dokter Wijtemalaan. Van welke kant je komt, in alle rust rijden de deelnemers aan het West-Fries schaakkampioenschap naar dorpshuis De Schalm.

Bij binnenkomst worden we niet gefouilleerd. Niemand zal straks kijken op de notatieformulieren, want wij weten wat 1. e4 c5 betekent en wij weten dat dat geen code is voor gevaarlijk materiaal. Er zullen geen geheime camera’s zijn die verdachte teksten (het schaakgevend kruisje achter de 28e zet) filmen.

Toch is er wat aan de hand in De Schalm. Op de volle parkeerplaats is het zoeken naar een plek en zowaar, we vinden een leeg vak. Binnen zijn er veel mensen. Er is een bijzondere bijeenkomst. Geen wereldleiders, wel deskundigen op het gebied van de fruitteelt en mensen die in die sector werken. Georganiseerd door Fruitconsult. Wat de NSS is op het gebied van nucleaire appels en peren, is Fruitconsult voor de fruitteelt: een adviesbureau.

Net als in Den Haag zijn er ook in Westwoud toespraken. De fruitspecialisten praten in de speelzaal van Degoschalm en alle schakers moeten uitwijken naar de bovenzaal van dorpshuis De Schalm. Dus toch nog – een kleine – omleiding. Daar is Gerard Broersen de Mark Rutte van onze top. De voorzitter van de organiserende schaakvereniging verwelkomt alle gasten. Er hangt geen Nachtwacht, wel een fotocollage van een smartlappenkoorfestival. Gerard waarschuwt voor het lage plafond. Peter Holscher is na drie ronden met een score van honderd procent koploper van dit West-Fries kampioenschap. In het midden van de zaal, in het looppad, hangt een ventilator voor de air-conditioning en de langste deelnemer vraagt zich af of die nog gaat draaien. Hij hoeft zich geen zorgen te maken: de veiligheidsmaatregelen zijn uitstekend.

Net als de schaakomstandigheden. De tafels en het licht zijn prima, er is volop ruimte. Naast de WFK-spelers hebben tien leden van Degoschalm hun partijen uit de clubcompetitie. In de hoek staat een koffiezetapparaat; daarnaast een dienblad met veel koppen, schotels en lepels. Alles is zelfbediening. Naar koffiemelk en suiker hoeven we niet te zoeken.

Op de West-Friese borden verloopt de strijd over het algemeen soepel. Slechts vier van de veertien spelers zijn na het middernachtelijk uur nog bezig. Titelverdediger Peter Holscher blijft op remise steken tegen oud-kampioen Peter van der Schee en daarmee komt de spanning terug, want de achtervolgers Bas Dudink en Piet Reus winnen wel.

Zelf tref ik clubgenoot Ronald Ritsema als opponent. Clubkampioen bij Caïssa-Eenhoorn en West-Fries topper met ruim vierhonderd ratingpunten meer. Het wordt toch wel een interessante partij met een eindspel van twee koningen, vier torens, acht pionnen en zestien zweetdruppels. Als het net dinsdag is geworden, valt de beslissing. Onderaan op het notatieformulier (ik heb wit) staat 0-1. Koude cijfers na een hete strijd.

Eenmaal in bed gelegen spoken de zetten door mijn hoofd. Ik heb het gevoel dat er ergens kansen zijn geweest op een beter resultaat. Slapen valt niet mee. Rond half drie hoor ik het geluid van een helikopter. Het zal toch niet de beveiligingsstaf van Barack Obama, op zoek naar de code voor mijn beslissende en gemiste aanval, zijn die overvliegt?

Uitslagen vierde ronde:

Peter Holscher (1978)-Peter van der Schee (1879) ½-½

Rik Slaman (1748)-Piet Reus (1930) 0-1

Bas Dudink (1865)-Lukas Boots (1680)

Co Buysman (1640)-Ronald Ritsema (2053) 0-1

Jaap Gorter (1979)-Gerard Beerepoot (1550) 1-0

Jasper Seelemeijer (1955)-Rob Bijpost (1955) 1-0

Andrew Weltevreden (1627)-Carlo Oud (1563) 0-1

Stand aan kop: 1 Peter Holscher 3½, 2. Bas Dudink en Piet Reus 3, 4. Jaap Gorter, Ronald Ritsema en Peter van der Schee 2½.

De vijfde ronde is op 4 april in Nibbixwoud (bij Attaqueer).

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.