Kandidatentoernooi eindigt, Anand wint (ronde 13 & 14)

Viswanathan Anand wint het kandidatentoernooi van de Fide in het Siberische Khanty-Mansiysk en wordt de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen.

Foto afkomstig van de officiële website van het toernooi.

Resultaten ronde 13

Andreikin 1 – 0 Aronian

Karjakin ½ – ½ Anand

Svidler ½ – ½ Mamedyarov

Kramnik 1 – 0 Topalov

Resultaten ronde 14

Aronian 0 – 1 Karjakin

Anand ½ – ½ Svidler

Mamedyarov ½ – ½ Kramnik

Topalov ½ – ½ Andreikin

Partijen ronde 13

Alle partijen met commentaar zijn te zien op

GM Evgeny Miroshnichenko comments on the games of the 13th round.

Partijen ronde 14

Alle partijen met commentaar zijn te zien op

GM Evgeny Miroshnichenko comments

on the games of the 14th round.

Eindstand Kandidatentoernooi 2014

Het toernooi was eigenlijk al beslist in ronde 13. Anand speelde remise tegen Karjakin, behield een voorsprong van anderhalf punt op zijn achtervolgers en kon niet meer worden ingehaald. Hij was dit toernooi met afstand de beste.

Toch waren er nog spannende momenten tijdens deze ronde. Karjakin wist dat alleen een overwinning de kans op de eerste plaats en een wedstrijd tegen de wereldkampioen Magnus Carlsen mogelijk zou maken. Hij won een pion in het middenspel en Anand (zwart) kwam al snel onder druk te staan op de damevleugel. Anand maakte een moedige beslissing door twee stukken voor een toren en een pion te geven. De stelling was zonder twijfel beter voor Karjakin, maar hij kon geen vrijpion creëren en de witte stukken werkten slecht samen. Anand slaagde erin een fort te bouwen en ondanks enorme inspanningen, kon Karjakin gewoon geen doorbraak forceren.

De andere concurrent van Anand, Aronian slaagde er met zwart niet in om de Trompowski van Andreikin te verdedigen en had al na tien zetten een verschrikkelijk pionnenstructuur te pakken. Andreikin speelde daarna een uitstekend dubbel toreneindspel en zette Aronian op een niet meer te overbruggen achterstand op Anand.

Achteraf bezien, was ronde 9 de meest cruciale van het toernooi. Na een knappe overwinning op Topalov, had Anand plotseling een punt voorsprong op Aronian en anderhalf punt op Kramnik. Zij verloren hun wedstrijd tegen respectievelijk Mamedyarov en Karjakin. Daarna hield Anand zijn leidende positie vast tot het eind.

In ronde 14 werd daarom nog louter gevochten voor het prijzengeld en de eer. Zie hieronder de Regels en Voorschriften van FIDE.

3. 8 Prizes for the Candidates Tournament

3. 8. 1 The total minimum prize fund of the Candidates Tournament amounts to 420,000 euros. The amount is net and cleared of any local taxes. The money prizes shall be allocated as follows (minimum in euros):

1st place: 95,000

2nd place: 88,000

3rd place: 75,000

4th place: 55,000

5th place: 40,000

6th place: 28,000

7th place: 22,000

8th place: 17,000

All prize money will be divided equally where players have the same score in the tournament (after 14 rounds).

Anand was tevreden met zijn eerste plaats en wilde ongeslagen blijven. Met de zwarte stukken wilde Svidler ook niet te veel risico’s meer nemen. De partij eindigde in een gelijkspel na 34 zetten.

Mamedyarov en Kramnik gaven na hun partij toe dat ze zich vermoeid voelden en dat ze daarom al snel tevreden waren met remise in een Nimzo-Indische partij.

Topalov wist een pion te veroveren in het middenspel maar zijn eigen pionnenstructuur werd daardoor enigszins aangetast. Hij zette nog druk op Andreikin en probeerde het nog lang, maar kon Andreikin’s fort uiteindelijk niet breken. De derde remise dus van de dag.

Karjakin en Aronian zorgde voor een dramatisch finale. Aronian verkreeg een klein voordeeltje na de opening maar Karjakin greep het voordeel terug nadat hij op zet 28. Txf3, een kwaliteit offerde. Daarna toonde hij zijn uitstekende techniek met zijn dame, toren en loper in het eindspel en speelde Aronian, lange tijd de concurrent van Anand, weg in 94 zetten. Met deze overwinning steeg Karjakin naar de tweede plaats terwijl Aronian wegzakte naar de gedeelde zesde plaats met Svidler. Het verschil in prijzengeld tussen beiden werd daardoor 53.000 euro.

De laatste stelling van het 2014 Kandidatentoernooi: Aronian-Karjakin op zet 94.

GM Peter Heine Nielsen en GM Victorija Cmilyte waren de commentatoren bij de live partijen van dit toernooi en hebben uitstekend werk geleverd.

Voor aanvullende informatie, leuke verhalen en video’s van Carlsen en Daniel King, zie de de verslagen op News About Chess.

2 Reacties

  1. Avatar
    Hondekop 30 maart 2014

    Karyakin was dit toernooi wel van de kwaliteitsoffers. Erg mooie partij tegen een murw geslagen Aronian, die voor de verandering maar eens van zijn gebruikelijke repertoire afweek. Al met al was het een vreemd toernooi, waarin de favorieten niet thuis gaven, dus gaat Anand op herhaling. Als hij zo speelt als nu en nog van het uitvoordeel kan profiteren, maakt hij nog wel kans tegen de grote Carlsen.

  2. Avatar
    wimw 31 maart 2014

    Het is lang geleden dat na een W.K. match de onttroonde wereldkampioen het jaar daarop een revanche match kreeg. Daarvoor moeten we teruggaan naar 1958 en 1961, toen Botwinnik als uitdager de W.K. matches tegen resp. Smyslov en Tal won. Maar in tegenstelling tot Anand hoefde Botwinnik daarvoor geen kandidatentoernooi te winnen. Het was toen nog het recht van de verliezend wereldkampioen op een rematch. Gezien het gegeven dat een oud-wereldkampioen als uitdager nieuwe krachten zal inzetten, kan het best eens een spannende match tussen Anand en Carlsen worden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.