The Benelux – Karpov and Kasparov

De Amsterdamse band The Benelux heeft een nummer over twee van de beste schakers aller tijden gemaakt gemaakt. De band, die naar eigen zeggen ‘house beats combineert met live-virtuositeit’ heeft op hun titelloze debuutalbum onder andere het nummer ‘Karpov Kasparov’ staan. Op de site 3 voor 12 legt de zanger voor de band de inspiratie voor het nummer uit.

“Op mijn negende was ik een fanatiek schaker” legt Jaap uit. “Ik deed mee aan kampioenschappen. Met mijn vader ging ik dan kijken bij het Hoogovens Schaaktoernooi (tegenwoordig Tata Steel-toernooi, red.) En daar zaten ze dan, Karpov en Kasparov! Dan ging ik bij de deur staan wachten om handtekeningen te krijgen. Het was voor mij een ontzettend fascinerende strijd. Ze zaten daar zo stil en toch was het op een bepaalde manier heel agressief; die twee Russen die daar voor het oog van iedereen het gevecht aangingen. Huiselijke vormen van agressie. Dat is waar het nummer over gaat.”

Nieuwsgierig geworden? Luister dan naar het nummer:

Luister via Spotify.

Live bij De Wereld Draait Door.

2 Comments

  1. Avatar
    Hendrikom april 12, 2014

    Grappig, ik dacht dat die keren dat Kasparov aan het Hoogovens schaaktoernooi meedeed, Karpov daar niet bij was. Wel erg leuk dit natuurlijk!

  2. Avatar
    Dimitri april 12, 2014

    Ik denk dat je gelijk hebt, waarschijnlijk haalt de zanger herinneringen aan de wk-matches en zijn bezoek aan Wijk aan Zee door elkaar.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.